reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wieści od rozpakowanych mamusiek

Witajcie Mamuśki :-)
Zaglądam raz na parę dni i podczytuję, korzystając z chwili spokoju, gdy Mała jest przy piersi ;-)

Ssabrinka, ależ Twój Synuś jest słodziutki :-)

A co u nas?
Jesteśmy po pierwszych szczepieniach, zdecydowałam się na 6w1 i pneumokoki, wczoraj byliśmy też na kontroli bioderek i wszystko jest w jak najlepszym porządku :-)
Przez jakiś czas zmagaliśmy sie z kolkami, ale od kilku tyg. jest w miarę spokój (podaję Małej delicol), ale martwi mnie coś innego. Elenka oddaje bardzo często gazy, w ciagu dnia jest ok, bez żadnego napinania się czy prężenia, gorzej w nocy, bo słyszę jak przez sen się wierci i napina i puszcza bąki, nie wybudza się, ale śpi niespokojnie. Mogę jej jakoś pomóc, żeby lepiej jej się spało? A w ogóle, to córcia bardzo ładnie mi śpi, bo usypia przed 21 i śpi do 8-8:30 z jedną pobudką około 3-4 nad ranem...

Pozdrawiam Was serdecznie i mam nadzieję, że jako doświadczone Mamusie poradzicie coś w tej sprawie :-)

I na koniec moja 8-tyg. Gwiazda :-)

DSCN2004a.jpg

reklama
Ola** - dzięki za informację. Przykro mi z piwnicą, nie pozostało nic innego jak wynieść stamtąd to co ważniejsze albo lepsze zabezpieczenie, tylko jak ktoś bardzo chce to i tak ukradnie :-(

Agnieszka - może teściowa się jeszcze nawróci, z drugiej strony pomyślcie, może ona w ten sposób wyciąga do Was rękę i nie potrafi inaczej i myśli, że jest ok. SzPSz też nie pyta tylko stwierdza fakty, ale ona tak ma i ja nie akceptuję tego toku jej myślenia w ogóle, ale ze względu na A. i Adriannę zgadzam się na spotkania, ale to już ja decyduję jak długo np. tam będziemy.
Co do She - no skoro suwak mówi ciąża to ciąża :-D

A_gala
- takie purty są ok, ja np. w mojej teorii ułatwiałam Adriannie purtanie poprzez gimnastykę niemowlęcą, czyli:
- rowerek nóżkami
- podnoszenie zgiętych nóżek do brzuszka
- prawa rączka do lewej nogi i odwrotnie
Wzmacniają się wtedy mięśnie brzuszka i przy napinaniu łatwiej purt wychodzi. :tak:
No i Twoja Córcia wygląda jak cukiereczek. :laugh2:

Adrianna ma temperaturę od wczoraj między 38.5 - 39.0 praktycznie spada po czopku i kiedy czopek przestaje działać wzrasta. Jak długo można walczyć z temperaturą poprzez czopki?
Jak to idzie ten paracetamol z ibuprofenem na zmianę? :confused2:

Nam pediatra kaze czekac 72 h i daje nurofen nazmiane z panadolem co 4 h. I uwaga jesli temP.. Tak sie utrzymuje to daje 8-9 ml, generalnie nawet do 1 ml na kg ciala.
u Poli zebowe trzyma zazwyczaj 2 doby.

Kasikz - czekać 72h zanim podasz czy podając liczysz 72h, a potem lekarz? Temperatura Jej spada do 37, a po działaniu czopka znowu wzrasta. Czopek daje radę ją zbić, ale tymczasowo. Pók ico dostała dopiero 2x czopek, o 2 w nocy i do rana było ok, potem wzrastała i sama spadała i potem temperatura wzrosła ok. 9:30 i poszedł czopek w ruch. Póki co jest gdzieś na poziomie 37.

Poszła tradycyjnie spać o 10 i ze swoich 3h przespała mi aż 30 minut i to jeszcze z jedną pobudką po 15.

Lili- oficjalnie dziecko może 3 dni gorączkować.
Paracetamol co 4 h ibuprofen co 6 h. I to na przemian. Ja małej daje czopek(Paracetamol) czopek(nurofen)
dustnie (panadol) doustnie (Ibum) czopek (Paracetamol) lili moze to 3 dniówka

Doklanie ze czekac72h a potem lekarz:-)lili ja robie tak podaje np nurofen i jak zbliza sie do 38 a minely 4 h zbijam znowu panadolem.u nas tez zazwyczaj do 37 a ile tego czopka dajeszz?. Bo mnie ostanio pediatra oswiecil że dawalam za malo

Np. Eferalgan w czopku juz 150 mg.

Ostatnia edycja:
Różnica paracetamol a paracetamol 4h i ibuprofen a ibuprofen co 6h. ok. Ale jak idzie na zmianę paracetamol - ibuprofen to może iść co 4h?

Póki co to te odległości są dłuższe, bo temperatura skacze, ale już pytam w razie wu.

Póki co nie pozwala w paszczę dać zajrzeć bym mogła stwierdzić czy to czasem nie piątki nam idą. Mam nadzieję, że to jakieś chwilowe.

Wczoraj była godzinę na dworze na sankach, a w nocy temperatura.

Np. Eferalgan w czopku juz 150 mg.
A ja daję dokładnie eferalgan 80 mg
confused8gj.gif
Dzięki Kasikz.

Lili - mi na paracetamol trzymie maks 3,5 h potem temp leci w górę. Staram się podawać co 4 h jak podaje ibuprofen czekam jeszcze godzinkę tzn co 5 h

reklama
Dzięki dziewczyny, jakoś mi łatwiej radzić jeśli nie chodzi o własne dziecko, niby zasady wcześniej znałam z teorii, a jednak troszkę się zdenerwowałam i zamotałam czytając te ulotki.

Do góry