reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u gin, zdjęcia USG, mama w połogu.

No coż, gratuluje lekarza, który w 13 tc jest w stanie określić płeć.

Dziewuszki są super :-)

Sorry,że się wtrącę, ale to nic nadzwyczajnego w 13tc określic płeć. Moja kumpela własnie w 13tc dowiedziała się, że będzie miała córeczkę.
To chyba zależy od lekarza no i klasy sprzętu jakim dysponuje. Oczywiście też nie bez znaczenia jest czy Maleństwo nam pokaże kim jest.:-)

reklama
kasikz, kinguś- gratulacje!!! śliczne Dzieciątka! :-)

LuizaPatrycja- Dziewczynka- gratuluję :-)

ja idę dopiero 08.04 na genetyczne... już się nie mogę doczekać...

Sorry,że się wtrącę, ale to nic nadzwyczajnego w 13tc określic płeć. Moja kumpela własnie w 13tc dowiedziała się, że będzie miała córeczkę.
To chyba zależy od lekarza no i klasy sprzętu jakim dysponuje. Oczywiście też nie bez znaczenia jest czy Maleństwo nam pokaże kim jest.:-)

No cóż, raz jeszcze gratuluję lekarza. Wg wszelkich dostępnych opinii lekarskich określenie płci dziecka w 13 tc, kiedy maleństwo ma ok 7 cm długości to jednakże jest coś nadzwyczajnego.
Literatura fachowa jasno określa, że płeć można rozpoznać od ok 18 tc a i to nigdy nie na 100%.
Nie mam zamiaru podwazać opinii jakiegokolwiek lekarza, tylko sugerowałabym daleko idącą ostrożność. USG nawet w 40 tc nie daje pewności co do płci... więc w 13 tc potraktowałabym tę wiadomośc raczej jako ciekawostkę niż pewnik.

Też znane mi są przypadki błędnego odczytania płci na tak wczesnym etapie.Też potraktowałabym sprawę raczej jako ciekawostkę

Dziewczyny!!

pewnie, że należy to traktować jako ciekawostkę, a nie jako pewnik. w zasadzie żaden lekarz posługujący się "normalnym" usg nie powie nam na 100% że płeć dziecka jest taka czy taka z obawy przed procesem. Mało było takich przypadków?? z resztą rozmawiałam na ten temat z moim lekarzem i on różwnież powiedział, że nigdy nie powie pacjentce : " ma Pani na 100% chłopca, czy dziewczynkę", bo w razie błędnego odczytania płci mogą być kłopoty. Po prostu tego nie robią. Co innego usg 4D, gdzie tam widać wszystko jak na dłoni. Również nie wierzę, że w 13tc można z całą pewnością stwierdzić płeć Maleństwa, ale to nie ja jestem lekarzem. Jeśli mój lekarz powie mi teraz 6 kwietnia-bo idę na usg-będzie miała Pani chłopca czy dziewczynkę potraktuję to z przymrużeniem oka i na pewno nie wezmę tego za pewnik.
UWIERZĘ JAK ZOBACZĘ!!! W PAŹDZIERNIKU :))))))

Usg 3d i usg 4 d to tylko nakładki na normalną głowicę usg. To co widać na 3 i 4 d to tylko symulacja obrazu w trójwymiarze. Zauważyłyście, że wszelkie możliwe i ważne badania usg (przezierność, pomiary itd) robi się zwykłą głowicą? 3d i 4d - te nakładki to tak naprawdę taki bajerek dla nas ciężarnych :-)

Usg 3d i usg 4 d to tylko nakładki na normalną głowicę usg. To co widać na 3 i 4 d to tylko symulacja obrazu w trójwymiarze. Zauważyłyście, że wszelkie możliwe i ważne badania usg (przezierność, pomiary itd) robi się zwykłą głowicą? 3d i 4d - te nakładki to tak naprawdę taki bajerek dla nas ciężarnych :-)

tak jak mówisz- dokładnie. z reszta ja usg 4D nie chcę mieć robionego.

Ja w pierwszej ciązy byłam na 3d z zapisem na cd i nie żałuję, jest fajna pamiatka. W drugiej ciązy tez pewnie dam się skusić właśnie zeby było co kiedyś pokazywać dzieciakom. Poza tym tylko te nowoczesne aparaty (tak mi się zdaje) posiadają dopplera a napewno wazne by zbadac przepływy w sercu, w pepowinie itd. Szczególnie gdy np. okazuje się że jest łozysko przodujace.

dokładnie tak powiedział mi dr Wieczorek..taki gadget z tego 4d
a oto mój maluszek, który stara się przekonac mamusię, że ma sie dobrze :-)

Załączniki

• robalek2.png
    robalek2.png
    126,1 KB · Wyświetleń: 98
reklama
Czesc dziewczyny!
Jestem studentką V roku WUM. Obecnie piszę pracę mgr, w związku z tym mam gorącą prośbę, a mianowicie proszę o wypełnienie mojej ankiety na temat "Sposobu żywienie kobiet w ciąży". Ankieta nie jest czasochłonna, bo zawiera jedynie 16 pytań ;]. Pełna anonimowość.

Oto link do ankiety:
Sposób żywienia kobiet w ciąży - www.ankietka.pl

Z góry dziękuje za poświęcony czas na wypełnienie ankiety. Pozdrawiam

Ania :-)

Ps. Trzymam za Was kciuki!!!

Do góry