Czy mozecie mi powiedziec w jakim tygodniu jest najlepiej zrobic USG 4D? Wczesniej slyszalem, ze najlepiej jest robic w 20 tyg, a kilak dni temu mi ktos powiedzial, ze bobas moze byc nie do konca wyksztalcony i lepiej w 24 lub 25 tyg.
reklama
elisabeth
Październik '06 i '09
Abeja a możesz to bardziej rozwinąć, bo mnie zaintrygowałaś...Oczywiście dla mnie takie usg ma właśnie charakter pamiątkowy, bo nie jest specjalnie istotne z punktu widzenia potwierdzenia prawidłowości przebiegu ciąży.

Czy mozecie mi powiedziec w jakim tygodniu jest najlepiej zrobic USG 4D? Wczesniej slyszalem, ze najlepiej jest robic w 20 tyg, a kilak dni temu mi ktos powiedzial, ze bobas moze byc nie do konca wyksztalcony i lepiej w 24 lub 25 tyg.
Różnie mówią, ale najczęściej spotykam się z wersją, że w 22-23 tygodniu najlepiej widać, co potwierdziła ostatnio na wizycie moja gin.

AbEjA
Mamy styczniowe 2007
Abeja a możesz to bardziej rozwinąć, bo mnie zaintrygowałaś...czy to znaczy, że lepsze jest zwykłe usg? czy ja źle zinterpretowałam Twoje słowa?
![]()
elisabeth obraz 3d i 4 d generowany jest za pomocą specjalnej "nakładki" i tak naprawde, aby dokonać wszelkich niezbednych pomiarów lekarz używa aparatu w 2d. Obraz w trój i czworo(???) wymiarze to taki bajerek dla rodziców na pamiątkę do rodzinnego albumu. Z tego co mi wiadomo od róznych lekarzy właściwości diagnostycznych nakładki wielowymiarowe nie mają żadnych. Wartościowy jest natomiast doppler czyli badanie przepływów krwi.
Gregorb ja w poprzedniej ciąży byłam na 3d w 20 tygodniu i faktycznie nie wszystko było widać tak jak należy. Dzis pytałam mojego gina o usg połowkowe z mozliwoscia nagrania na płyte obrazu w 3/4d i też poradził przełom 22/23 tygodnia ciąży.
U nas ok, Dzidzia zdrowa, ma cos ponad 10 cm. Płeć niełatwa do określenia, dzidzia odwrócona do nas grzbietem, dr Wieczorek stwierdził ze za wczesnie na diagnoze - najpierw popatrzył i powiedział że mogłaby byc dziewuszka, potem w innym ujęciu było widać "coś co wygląda jak prącie"

elisabeth
Październik '06 i '09
Abeja dzięki za odpowiedź... poszperałam tez w necie i faktycznie potwierdza sie to co mi napisałaś, a ja głupia myslałam, że to usg3d jest lepsze... w związku z tym na pewno sie na nie nie zdecyduje zwłaszcza, że w mojej pipidówie nie ma takiego i musiałabym dużo kilometrów zrobić żeby sobie dzidzie w trójwymiarze pooglądac. Z Kubą nie byłam to drugiego wyróżniac tez nie bedę he he he;-). Za to spróbuje się wbić na usg do szpitala, bo maja dobre, a zawsze co opinia dwóch lekarzy to nie jednego.
Karolinusia
Fanka BB :)
jeśli wolno wtrącić coś do tego usg 3d/4d. mnie te zdjęcia przerażają...
jakoś dziwnie Maleństwa wyglądają. Nie planuje robić.

jakoś dziwnie Maleństwa wyglądają. Nie planuje robić.
reklama
pszczółka maja
Fanka BB :)
a ja na 4d się wybieram. nie mogę się powstrzymać by dzidzię dokładnie sobie obejżeć
miałam na nie jechać w piątek, ale pielęgniarka powiedziała, że takie badanie najlepiej robić w 21-22tyg więc jeszcze 3 tyg trzeba poczekać