reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wizyty u lekarza :)

Ja właśnie wróciłam od lekarza. Jutro muszę zgłosić się po skierowanie na oddział zakaźny, żeby się upewnić 100%, że zakażenie tokoplazmozą miało miejsce przed zajściem ciąże. :-)

Jednak będzie chłopiec! Wiercił się, kopał strasznie ale na szczęście udało się lekarzowi dojrzeć siusiaka ;-)

reklama
[h=3]Wyniki testu obciążenia glukozą[/h]
Prawidłowe wyniki doustnego badania tolerancji glukozy przeprowadzanego, by wykryć ewentualną cukrzycę typu 2 to::-(
  • 60-100 mg/dL glukozy na czczo,
  • mniej niż 200 mg/dL godzinę po spożyciu 75 g glukozy,
  • mniej niż 140 mg/dL glukozy po dwóch godzinach – wynik 140-200 mg/dL oznacza stan przedcukrzycowy, czyli zwiększone ryzyko rozwoju cukrzycy. Jeśli badanie wykaże poziom glukozy powyżej 200 mg/dL, jest to równoznaczne z cukrzycą.:eek:
W przypadku badań glukozy u ciężarnych po doustnym podaniu 50 g glukozy za normę uchodzi 140 mg/dL glukozy lub mniej w godzinę po spożyciu roztworu glukozy. Jeśli ciężarna spożyła 100 g glukozy, prawidłowe wyniki testu obciążenia glukozą są następujące:

• mniej niż 95 mg/dL glukozy na czczo,
  • mniej niż 180 mg/dL glukozy po godzinie,
  • mniej niż 155 mg/dL glukozy po dwóch godzinach,
  • mniej niż 140 mg/dL glukozy po trzech godzinach.

Wyniki testu obciążenia glukozą

Prawidłowe wyniki doustnego badania tolerancji glukozy przeprowadzanego, by wykryć ewentualną cukrzycę typu 2 to::-(
  • 60-100 mg/dL glukozy na czczo,
  • mniej niż 200 mg/dL godzinę po spożyciu 75 g glukozy,
  • mniej niż 140 mg/dL glukozy po dwóch godzinach – wynik 140-200 mg/dL oznacza stan przedcukrzycowy, czyli zwiększone ryzyko rozwoju cukrzycy. Jeśli badanie wykaże poziom glukozy powyżej 200 mg/dL, jest to równoznaczne z cukrzycą.:eek:
W przypadku badań glukozy u ciężarnych po doustnym podaniu 50 g glukozy za normę uchodzi 140 mg/dL glukozy lub mniej w godzinę po spożyciu roztworu glukozy. Jeśli ciężarna spożyła 100 g glukozy, prawidłowe wyniki testu obciążenia glukozą są następujące:

• mniej niż 95 mg/dL glukozy na czczo,
  • mniej niż 180 mg/dL glukozy po godzinie,
  • mniej niż 155 mg/dL glukozy po dwóch godzinach,
  • mniej niż 140 mg/dL glukozy po trzech godzinach.
..BYŁAM dziś na badaniu 75 glukoza.rano na glukometrze wyszło..mi 103 ale pielęgniarka powiedziała że niby dożylnie wyjdzie inaczej..czyli niby mniej w piątek chwila prawdy.....jedyne co mnie pociesz to to że teraz nie musze gonic 100km do diabetologa od kobiet ciężarnych tylko jest u nas na miejscu ogólny.....ale mam inny problem..bo od paru dni strasznie spuchły mi kostki na nogach i opuchlizna nie schodzi..nie mam innych objawów typu wymioty..bóle głowy..więc odpada zatrucie ciążowe..po za tym....ciśnienie w normie..mam nadzieję ze to przejdzie że przeholowałam cały czas na nogach i to efekt..a może któraś z was mi cos doradzi....bo mi coś takiego pojawia sie po raz pierwszy..a o zgrozo mam w sobotę wesele u męża siostry..i jak ja buty wcisnę....pozdrawiam GRATULACJE WSZYSTKIM MAMUSIOM ..DOWIEDZENIA SIE PŁCI DZIECKA...:-p

Ostatnia edycja:
Ja wczoraj miałam kontrole, no i tym razem wyszły mi bakterie w moczu wiec ginka dała zamiast clotrimazolu czy innych takich antybiotyk doustny, przeczytalam w ulotce ze leczy tez sie nim zapalenie ucha, wiec moze przy okazji przestanie mnie ono boleć.... bo kolejki do laryngologa są kosmicznie długie.
biore też cały czas pałeczki kwasu mlekowego i dziś kupuje lactacyd. za tydzien mam powtorzyc badanie moczu.
No a poza tym wszystko super, moje ciśnienie troche za wysokie jedynie, ale nie mam cukrzycy, ani zadnych innych chorób. i mimo niejedzenia mięsa nie mam anemii:p mimo to sporo osób ciagle mi truje bym jadła mięcho chociaż w ciąży...

wszystko jest tak dobrze, że aż się boje ze zaraz cos bedzie nie tak.

Byłam dzisiaj na wizycie i doktorkowi wreszcie udało podejrzeć się co tam u mnie w brzuszku siedzi...Będę miała córeczkę!!!! Popłakałam się ze szczęścia jak to usłyszałam :) Mała jest bardzo żywotna, zdrowo się rozwija i waży już 603gramy :)

własnie się dowiedziałam że będzie jednak trzeci SYN!!!!!!!!!!! nie mogę się otrząsnąć
biggrin.gif
mąż nie może uwierzyć, był przekonany ze tylko dziurki robi hihihihi wszystko z dzidziusiem w porządku mimo tych wszystkich stresów, najwidoczniej mam bardzo silny organizm i nic mnie nie powali... wazy 650gr
wyniki mam idealne i 5 ciąże przechodze bez badania na obciążenie glukozą:-p uff

dostałam nospe forte i aspargin mam brać... w góry moge jechać więc jedziemy
JESTEM W SZOKU:szok:.doczytałam ze nie bedzie u ciebie dziurki..aj chyba zawału dostane za 6 tygodni..jak by mi powiedziała 4 syn:no: męża bym zamordowała......a wyprawka rózowa wózek..i wszystko po kupione.......az sie boje ze mogo by sie zmienic.......Po za tym gratuluje ci synka.:tak:..masz już dziewczynki..a ja nie:-(.....najważniejsze żeby był zdrowy.....i ty tez.....:-)i uwierz w usg.....:szok:

reklama
Zuzia dzięki za normy
U mnie glukometrem wyszło 80 a z żyły 93, więc naprawdę wypada inaczej.
Wynik z glukometru nie jest cał.kiem miarodajny, więc narazie się nie przejmuj.
Dziwi mnie tylko że przy takim wyniku cukru, podały ci glukozę, bo u mnie mówiły, że robią to badanie(glukometrem), żeby stwierdzić, czy można podać glukozę.

A i jeszcze, tak jak kiedyś pytałam, czy można badanie obciążenia glukozą w całości zrobić glukometrem, to u mnie nie można, właśnie ze względu na inne wyniki z żyły i z glukometru.

Do góry