reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wizyty u lekarza :)

No to ja po wizycie. W sumie to nie jestem super zadowolona. Ale zacznijmy od rzeczy pozytywnych: morfologię mam lepszą i mogę zmniejszyć dawkę żelaza, szyjka trzyma się dzielnie chociaż macicę mam jak to gin określiła reaktywną czyli nadal z tendencją skurczową, synuś waży ok 1900g i rośnie wymiarowo. A z tych mniej pozytywnych wiadomości to właśnie to napięcie macicy i cukier w moczu!!!! Biorąc pod uwagę moje graniczne wyniki cukru po obciążeniu glukozą to nie wróży to dobrze. Chociaż gin nie panikowała i kazała zrobić kontrolę na następną wizytę czyli za 3 tygodnie. No ale słodycze to muszę odstawić definitywnie. Pożyczyłam od babci glukometr bo miała dwa ale muszę sprawdzić czy do tego modelu sprzedają jeszcze paski no i po ile, bo teraz nierefundowane więc chyba drogo to wychodzi. Doti może coś mi podpowie. Jak nie będą jakieś strasznie drogie to sobie kupię i będę kontrolowała cukier codziennie i zobaczymy. U babci sobie zmierzyłam i wynik rewelacyjny bo 77. No i jeszcze mam zalecone picie dużej ilości płynów i więcej leżenia, bo mam trochę mało wód płodowych. Pamiętam że kilka dziewczyn też tak miało. Czy poprawiła Wam się ilość tych wód jak więcej piłyście?? Kurcze jakoś zestresowana jestem po tej wizycie.

reklama
Marcia mi jak wyszedł zły wynik glukozy odstawiłam soki, słodycze, na rzecz wody 2l dziennie i owoce - truskawki, arbuz bo sama woda, po 3 tyg. prawidłowy wynik :tak: a ile Ci wyszło wód?

Marcia jaki masz glukometr?

Właśnie sprawdziłam. Accu chek active. Zaraz poszukam tych pasków.

Irisson właściwie to nie wiem ile tych wód dokładnie mam bo to było takie na szybko usg, wbiłyśmy się do pracowni pomiędzy pacjentami innej lekarki więc z tego co widziałam to chyba nawet nie mierzyła dokładnie, tylko tak z doświadczenia własnego stwierdziła że mało. Zresztą sama widziałam że jakoś mało miejsca się wokół Tymka zrobiło.

Ostatnia edycja:
Są paski tylko uważaj z tym glukometrem teoretycznie się go już nie używa bo jest niewiarygodny (tzn 3 lata temu w poradni diabetologicznej mi tak mówili) ja miałam na nim dużo wyższe cukry niż na tym od nich. Więc jak Ci wyjdzie po godzinie za dużo to bez paniki.
ja mam gdzieś te stare wyniki jakby co to pisz porównamy (w sensie na jednym i na drugim glukometrze)

karolinka dzięki za rady. Wzięłam od babci ten bo ona go już nie używa, bo dostała ostatnio nowszy. A stwierdziłam że wolę sprawdzić takim niż zupełnie nie mieć kontroli. Paski do niego kosztują 43zl za 50 sztuk. Ale od maja podobno znowu są refundowane więc wypiszę sobie receptę na babcie i będę miała z refundacją (na siebie nie mogę bo nie mam stwierdzonej cukrzycy więc nfz na pewno się przyczepi) za 12zl.

karolinka dzięki za rady. Wzięłam od babci ten bo ona go już nie używa, bo dostała ostatnio nowszy. A stwierdziłam że wolę sprawdzić takim niż zupełnie nie mieć kontroli. Paski do niego kosztują 43zl za 50 sztuk. Ale od maja podobno znowu są refundowane więc wypiszę sobie receptę na babcie i będę miała z refundacją (na siebie nie mogę bo nie mam stwierdzonej cukrzycy więc nfz na pewno się przyczepi) za 12zl.
...hejja tez używam takiego glukometru i pasków....a jak ci wyszedł test glukozy..u mnie w moczu nigdy nie miałam cukru...i właśnie uregulowała mi się cukrzyca...uważam na to co jem..choć czasem skusze się na lody..ale w odstępach 3 godziny..od posiłku...żebu cukier mugł spasc teraz jestem 2 godziny po obiedzie i miałam 89 ...cukru..musisz jesc regularnie..zdrowo .i unikac cukru.oraz...owocow..bo tez podnosza glikemie..na szczeście do porodu coraz to blizej.........u niektórych zaczynaja sie częstrze wizyty...u ginekologa..a ja mam szyjke długa i twarda..wiec dopiero mam za 4 tygodnie wizytę...;-)nie spiesz mi sie do badania.....na razie mi wystarczy...:tak::-D

reklama
26czerwca, rowno za tydzien mam usg. czyli dwa tyg od poprzedniej wizyty
ale tego dnia do mojej lekarki nie chce sie wbijac, bo ona tylko wlasnie we wtorki(26 to wtorek) i tylko do godziny 10 przyjmuje, a usg mam po 14... a wole idac na kontrole wiedziec czy mala np zmieniła położenie

kruszkiii, ja nie chce znowu by mnie dali do jakiegoś starego dziada! :-D

ale z drugiej strony tydzien przed umowiona wizyta bedzie ciezej jej przetlumaczyc ze musi mnie przyjac
oj to jak bedziesz sie umowiala to zapytaj do jakich lekarzy mozesz, masz przeciez wybor! powiedz ze nie chcesz do tego doktorka x, i inni jacy sa, i ze nie chcesz do starszego nikogo bo wlasnie bylas ostatnio i byl niedelikatny, walcz o swoje!
marcia ale maluszek zdrowy, a wszystko inne to musisz zadbac

Do góry