reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

wizyty u lekarzy/położnych , usg , badania i inne

Pieknaszuszunia sliczne bobo ! Ale duże .... Ja oszaleje do 20 maja bo ani nie widziałam ani nie słyszałam serduszka jeszcze.
Aia nie zazdroszcze sytacji , ale to pewnie uroki posiadania kotka? Mam nadzieje ze jednak nie będzie komplikacji związanych z infekcja i zwalcza ja szybciutko

Trzem kciuki za dalsze dobre wieści

reklama
szyszunia pieknie maluch rosnie:tak:

Aia zaciskam kciuki,musi byc dobrze!!!!!

Dziewczyny pomocy, co oznacza przy badaniu na toxo IgM ujemny, IgG <0,13??

I wyszlo mi TSH 0,169 (norma 0,27-4) :-:)-(czyli lekka nadczynnosc:no:

W trakcie badań laboratoryjnych pod kątem toksoplazmozy u kobiet ciężarnych, można uzyskać następujące wyniki:

• Obecność przeciwciał IgG ujemne oraz IgM ujemne – w takich przypadkach pacjentka zaliczany jest do grupy ryzyka i konieczna jest kontrola serologiczna w kolejnych fazach rozwoju płodu. Jeśli dojdzie do zmiany wyniku na dodatni, wówczas świadczy to o pierwotnym zarażeniu toksoplazmozą.
  • Przeciwciała IgG dodatnie oraz IgM ujemne – w takim przypadku konieczne jest wykonanie powtórnego badania po upływie trzech tygodni. Jeśli nie nastąpi wzrost poziomu przeciwciał IgG, płód nie będzie zagrożony. Z kolei wzrost tych przeciwciał świadczy o świeżym zarażeniu matki i niestety istnieje realne ryzyko zagrożenia dla płodu.
  • Przeciwciała IgG dodatnie i IgM dodatnie – niezbędne jest w tym przypadku określenie dynamiki lub tzw. awidności przeciwciał klasy IgG. Jeśli występuje niska widność przeciwciał, wówczas mamy do czynienia z toksoplazmozą wczesną. Jeśli zaś diagnozowana jest wysoka awidność, mowa jest o toksoplazmozie przewlekłej.

hej ja wczoraj zaliczyłam wizytę serduszko już pięknie biło i została założona karta ciąży trochę nie dobrze, że brałam antybiotyk na gardło nie wiedząc, że jestem w ciąży ale wszystko musi być dobrze!
AIA - ja w I ciąży miałam taki problem, a w każdym razie bardzo podobny zlekceważyłam badania na toxoplazmozę i zrobiłam je dość późno i się okazało, że nie było wiadomo czy do zakażenia doszło w ciąży czy krótko przed powtarzałam potem wyniki i jak mały się urodził to mu też robili badania pod tym kontem kilka razy bo miał przeciwciała ale ostatecznie orzeczono że ode mnie je przejął a sam zakażenia nie ma i wszystko jest dobrze :) ale nerwów duuużo kosztowało

Pięknaszyszunia, ooo nie wiedziała że te wynika mają takie znaczenie. U mnie wyszła podwójnie ujemna toxo, a gin powiedziała, że wszystko jest ok. Zapytam się jej kolejnym razem, ale to dopiero 16 maja Wtedy mam usg referencyjne (nazywane też genetycznym lub prenatalnym)

Pon i wotrek byłam w pracy i zdecydowanie nie nadaje się do pracy w takim stanie. Nie potrafie wysiedzieć przed biurkiem prawie 9h! Mam wrażenie że w brzuch mi coś uciska jak siedzę. Teraz jest jak napąpowany balon. Co bym nie zjadla to puchnę :confused: juz nawet zjadam codziennie jogurt activia i nic...:blink:

szyszunia ale cudoo,,ale super,,nie moge sie napatrzec....

aia kochana..to jest ta zwierzeca choroba tak??? kochana jak wczesnie wyjryta na pewno da sie tego pozbyc..rob badanka i daj znac...

ewa super,serduszko ujrzec uslyszec,,no moje marzenie na sobote....i nie martw sie na zapas..nic dzidzi nie ebdzie na pewno...

reklama
oregano a wiesz ze ja tez tak mam..napije sie i duzy balon,,wogole wieczorem mam nadety strasznie brzuch...jakbym w 5m-cu....była...

Do góry