reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u pediatry

reklama
Oby ta nieszczęsna ospa ominęła Oliwkę szerokim łukiem:happy2:
Niestety nie ominęła :no:
Byłam dziś po żłobku u lekarza, początek ospy, narazie jedna wielka zmiana, ale tak charakterystyczna dla ospy, że lekarz nie miał wątpliwości. Powiedział, że przed nami jeszcze wysyp. I że dobrze, że przyszłam tak szybko, bo tabletki hamujące wirusy powinny zadziałać łagodząco. Oprócz tabletek dostałam krem do smarowania zmian, no i do kontroli za 10 dni. Jedyne pocieszenie, że zdążymy się z tą ospą uporać do świąt.

maluchy mi sie rozchorowały wczoraj z Patryczkiem byłam u lekarza i niestety angina ropna dzisiaj Weronika wstała z wysoka gorączką zaraz się zbieram na dyżur chyba i ją angina nie ominie

a jak można się ospą zarazić??
Drogą kropelkową.Wirusy rozprzestrzeniają się drogą kropelkową i powietrzną. Można się zarazić przebywając nawet w odległości kilkudziesięciu metrów od osoby chorej.
Chory zaraża dwa dni przed wystapieniem wysypki,aż do momentu zaschnięcia strupków.

maluchy mi sie rozchorowały wczoraj z Patryczkiem byłam u lekarza i niestety angina ropna dzisiaj Weronika wstała z wysoka gorączką zaraz się zbieram na dyżur chyba i ją angina nie ominie
Oj bidulki małe.
U nas mega katar i kaszel.:confused:

Madzia, zdrówka dla dzieciaczków.

a jak można się ospą zarazić??

Ospa jest bardzo zaraźliwą chorobą, rozprzestrzenia się drogą kropelkową i powietrzną (wisusy niosą się z wiatrem - stąd nazwa wietrzna). Można się zarazić przebywając nawet w odległości kilkudziesięciu metrów od osoby chorej :tak:

Oj te choróbka okropne, Oli też ma katar i kaszel, ale to normalne w ospie.
Oli wczoraj miała tylko 1 zmianę, a dziś rano obudziła się nakropkowana na twarzy jak biedronka :baffled: Narazie są czerwone kropki, ale jak zrobią się bąble i zacznie ją to swędzieć, to już widzę tę drogę przez mękę, jak jej tłumaczymy ciągle, żeby nie skubała i drapała :surprised: Chyba się zaopatrzę w kaftan bezpieczeństwa i dziecku ręce zwiążę, bo nie chcę, żeby jej zostały blizny na twarzy, a Oli z rodzaju skubaczek, jak spierzchły jej usta, to ciągle skubała spierzchniętą skórę do krwi.

reklama
Zrdrówka dla Oli.
U nas nie najlepiej,mały w nocy gorączka i straszny kaszel,chyba zeszło na oskrzela.
Ja mam mega katar,ból głowy...rozłozona na maksa.

No i jednak zapalenie oskrzeli i Augmentin..............

Ostatnia edycja:
Do góry