reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wprowadzamy nowe dania do jadłospisu

U nas mała tak pluła jak jej ząbki szły ;-)

Za to teraz od trzech dni ma manie machania rączkami podczas jedzenia no i wszystko w koło ją interesuje oprócz łyżeczki... :dry: :dry:
No to u nie jest plucie plus machanie łapkami i wyrywanie mi łyżeczki:dry::dry::dry:teraz posiłek staje się polem bitwy:evil:
 
reklama
Gotowałyście już Waszym pociechom?? Ja tak, ale nie bardzo mu podeszło, musze spróbowac znowu, mam kilka fajnych przepisów, może same wypróbujecie...

DANIA OD 5 M-CA(BUTLA) LUB OD 7 M-CA(PIERŚ)

Zupki robi się bardzo podobnie. Generalnie ugotować wszystko, zmiksować
razem, do ciepłego dodać tłuszcz(masło, oliwę lub olej sojowy), dodać
kleik(ryżowy lub kukurydziany) i wymieszać, przełożyć do słoiczków.

1.MARCHEWKA
- marchew (kilka małych lub 2-3 średnie)
- kleik ryżowy
-1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
-woda
Ugotować obraną marchew w niewielkiej ilości wody, zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Dodać kleik(tyle by uzyskać pożądaną konsystencję), wymieszać, podgrzać i dodać masło lub oliwę.
2.BROKUŁY
-kilka różyczek brokuła
-woda
- kleik ryżowy
Ugotować brokuły do miękkości, zmiksować(można dodać wodę z gotowania) i dodać kleik ryżowy.
3 ZUPKA JARZYNOWA 1 (podstawa)
-ziemniak
-marchewka
- pietruszka(kawałeczek)
- por
-seler(ostrożnie- może uczulać)
-masło lub oliwa z oliwek
-kleik ryżowy lub kukurydziany
Ugotować wyszorowany ziemniak w łupince, a osobno ugotować marchew, por wraz z selerem i pietruszką. Zmiksować jarzyny wraz z wodą z gotowania i obranym ziemniakiem, w razie potrzeby zagęścić kleikiem(niekoniecznie) dodać oliwę lub masło i podgrzać mieszając by składniki dobrze się połączyły.
4.ZUPA ZIEMNIACZANKA
- 2 ziemniaki
-2 szklanki wywaru z warzyw(por, marchew, pietruszka, seler)
Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i ugotować w wywarze z jarzyn. Zmiksować.
5.ZUPA BROKUŁOWA
-1 marchewka
-100gram brokuła
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka kaszki ryżowej
Ugotować marchew marchew i brokuła(osobno z dodatkiem oliwy) zmiksować, dodać kaszkę, wymieszać.
6.MUS JABŁKOWY
- 1 duże słodko-kwaśne jabłko
- sok jabłkowy klarowny
- kleik ryżowy
Jabłko obrać, pokroić w kawałeczki, ugotować w niewielkiej ilości wody by zmiękły, zmiksować, dodać kleik ryżowy i sok klarowny do smaku.
7.ZUPKA JARZYNOWA Z BURACZKIEM
-1/2 buraka
-marchewka
-1/2 ziemniaka
-1/4 pietruszki
- 1łyżeczka masła(lub oliwa z oliwek)
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego
Ugotować warzywa, zmiksować z dodatkiem wywaru z gotowania (ale nie z ziemniaka), podgrzać i dodać tłuszcz. Jeśli trzeba dodać kleik dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.
8.ZUPA JARZYNOWA Z KALAFIOREM I BROKUŁEM
- marchew
- kalafior
- brokuł
- oliwa z oliwek
- kleik ryżowy
Gotujemy marchew, brokuła i kalafior. Miksujemy wraz z wodą z gotowania, dodajemy oliwę i w razie potrzeby zagęszczamy kleikiem ryżowym.

9)ZUPKA Z CUKINII
Ugotować na masełku 5 marchewek,1 ziemniaczka i pod koniec gotowania
dodać kilka plasterkow cukinii.Na koniec kasze jaglaną i na malym ogniu gotować aż napecznieje.W innym garneczku gotować pierś z indyka(kawałeczek) razem z natka selera i pietruszki oraz porem.Nastepnie zmielić warzywka i włożyć do sloiczków czesc zupki a do pozostałej czesci dodać mięsko i zmiksować i tym sposobem można mieć 2 rodzaje zupek za jednym razem,miesna i bezmiesna

Cukinia jest polecana od 5 miesiaca,bardzo zdrowa i smaczna,nadaje słodkawego smaku.

DANIA OD 6 M-CA(BUTLA) LUB OD 8 M-CA(PIERŚ)
Wprowadzamy dodatek mięsa bez wywaru(indyk, królik, kurczak, jagnięcina, ewentualnie cielęcina)

1.ZUPKA Z MIĘSEM BEZ WYWARU
-100 gram kurczaka lub indyka
-1 marchewka
- 1 gałązka selera naciowego
- 2 gałązki natki pietruszki
-2 szklanki wody
Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa(poza natką). Zmiksować razem z natką pietruszki i wodą z gotowania warzyw.
2.ZUPKA Z KURCZAKIEM
-marchew
- ziemniak
-mięso z piersi kurczaka
- seler
-pietruszka
- oliwa
Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa. Zmiksować z dodatkiem wody z gotowania warzyw. Podgrzać i dodać odrobinę oliwy. Wymieszać.
3.ZUPKA Z KRÓLIKIEM
- marchew
- ziemniak
- por
- mięso z królika(ok. 100 gram)
- kleik ryżowy
- olej sojowy
- pietruszka
Ugotować osobno mięso i warzywa. Zmiksować wraz z wywarem z jarzyn, podgrzać i dodać olej, wymieszać z kleikiem aż do otrzymania pożądanej konsystencji.
4.INDYK W JARZYNACH
-marchew
-ziemniak
-mięso z piersi indyka(100 gram)
- groszek zielony
-olej sojowy
- por
- kleik ryżowy lub kukurydziany
Ugotować osobno warzywa, a osobno mięso. Zmiksować z dodatkiem wywaru jarzynowego, podgrzać, dodać olej, wymieszać, dodać kleik i ponownie wymieszać.
5.KURCZAK Z JABŁKAMI
- marchew (350 gram)
-mięso z kurczaka(100gram)
- świeża kukurydza ugotowana do miękkości lub mrożona i ugotowana (200gram)
- masło 1 łyżeczka
-kleik ryżowy zależnie od konsystencji(ok.2,5 łyżki)
-sok jabłkowy przecierowy lub zrobiony własnoręcznie z kwaskowych jabłek(do smaku- próbować!)
Ugotować osobno marchew, osobno kurczaka. Zmiksować razem z kukurydzą. Podgrzać i dodać masło. Wymieszać tak by się rozpuściło. Dodać sok jabłkowy do smaku.
Dodać kleik według potrzeby. Jeśli za gęste można dodać nieco wody.
6.JAGNIĘCINA Z KASZĄ
-marchew(300 gram)
-ziemniak (1 niewielki)
- mięso jagnięce(ok.150gram)
- por (kawałeczek białej części)
- groszek zielony świeży lub mrożony (2 łyżki)
- pietruszka(1/4 z ilości marchwi)
- kasza jaglana( 2 łyżki)
- olej sojowy (1 łyżeczka)
- kleik kukurydziany( 2łyżeczki)
- sok jabłkowy do smaku
Ugotować osobno marchew, osobno ziemniak w łupinie(wyszorowany), osobno por z pietruszką i zielonym groszkiem(groszek dodać pod koniec gotowania gdy pietruszka będzie już miękka), a osobno mięso. Ugotować kaszę jaglaną Zmiksować warzywa z mięsem i kaszą. Podgrzać, dodać olej i doprawić sokiem jabłkowym do smaku.
Jeśli za gęste dodać wody.
7.INDYK KALAREPKĄ
- marchew 250 gram
- mięso z piersi indyka 100gram
-kalarepka 200 gram
- olej sojowy lub oliwa z oliwek
- kleik ryżowy
Ugotować osobno marchew, kalarepkę, osobno mięso. Zmiksować razem, podgrzać i dodać tłuszcz. Zagęścić kleikiem ryżowym lub kukurydzianym.

Miłego gotowania!
 
Ostatnia edycja:
Ja dzisiaj ponioslam kleske.
Maly dostal slodkiego zeimniaczka -pychota, smakowal mu i sie darl ze wiecej nie dostal :-) ale dopiero zaczynalam mu to wprowadzac i sie balam, ale buziula otawarta na ostrzez jak lyzke widzi.
(Ja w ogole nie moge przy nim jesc bo sie tak na mnie patrzy jakby przez dlugie miesiace nic nie jadl.)
Wieczorem wymiot :-( ciekawe czy to przez to? ah no i cos czesto kupy robil :confused::confused:
czy wlasnie tak wyglada uczulenie??
Dodam ze byl wczoraj szczepiony i to tez moze miec wplyw, jeszcze teraz temperaturka go meczy.:-(
 
a u nas tak: jabluszko PYCHA, jabluszko z marchewka juz gorzej, marchewka z maminym mleczkiem- pole bitwy, na sile, z pluciem, zaciskaniem ust, odwracaniem glowy, blagalnym spojrzeniem i "skamleniem" a nastepnie z awantura... :wściekła/y: no i oczywiscie po marchewce (zjadl moze w sumie z pol malej sztuki) zatwardzenie! dzis sprobujemy ziemniaczka...
 
my póki co nadal marcheweczkę testujemy ;-)
i tak, pierwszego i drugiego dnia ze słoiczka parę łyżeczek poszło.
trzeciego dnia sama ugotowałam z dodatkiem kilka kropli oliwy i pół łyżeczki kaszy manny - smakowało bo buźka ładnie się otwierała :tak:
no ale czwarty dzień już gorzej a piąty to już w ogóle - zjadła może z 5 łyżeczek, potem mleczkiem popiła, odbiło się a po 5 minutach ulało i cała marchewka poszła w pizdu....
no zobaczymy jak dziś będziemy jeść.... :-)

ciekawe kiedy moje dziecko zacznie jeść żeby się tym najadało :confused::happy2:
 
ojj jakby moja chciała jeść to co jej ugotuję... ehh ona tylko chce słoiki z bobovity inne są bleeee;-)
A podawałayście już dzieciom takie słoiczki po 6 miesiącu rosołek??wczoraj dostałam 2 takie słoiczki właśnie z bobovity ale to już nie są papki ...
 
Ja z kolei mam dylemat. Gerber produkuje takie malutkie słoiczki po 6 miesiącu z samym mięskiem, np indyk czy kurczak. I nie mam pojęcia jak Julce to podać (póki co nie mam w planach jej w ogóle tego dawać ale tak na przyszłość). Mam jej dać samo mięsko na obiadek czy zmieszać to z warzywami? :szok:
 
reklama
BlackWizard, samego mięska nie:baffled::no:, bo po pierwsze jest go za dużo i nawet na 3 razy jakbys podała, to by zostało:baffled:, a po drugie, ja nie mam pewności, czy je prosto ze słoiczka można podac:confused:.
Przy córce tak zrobiłam, ale go nawet nie tknęła (dałam pół łyżeczki) a na reszcie ugotowalam zupkę. Potem, jak Młoda miała ponad roczek, to jej gotowałam oddzielne zupki, bo bez ostrych przypraw: kupowałam mieszankę warzywną, albo warzywka swoje mieliśmy z ogródka od rodziców i do tego było mięsko, kurczak ze sklepu, alke np. indyk to już ze słoiczka, do tego zioła prowansalskie, oliwa z oliwek i zupka była na 3 dni:-D:tak:.
 
Do góry