reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wprowadzamy nowe dania do jadłospisu

odnośnie glutenu - przez dwa miesiące podajecie tą małą ilość, a potem już nie patrzycie ile dajecie? bo ja nie wiem jak to robić, my już miesiąc się "glutenujemy" ;-)

ja jogurt będę chciała jakoś po 10, 11 miesiącu podać - będę chciała dawać zwykły naturalny z dodatkiem owoców :tak: tak przynajmniej planuję :-)

a mleka modyfikowanego póki co nie chcę wprowadzać, myślę że po roku wprowadzę to junior.

melody - ja raczej też wolałabym w kąpieli wodnej to podgrzać :tak: tak jak dziewczyny piszą - bezpieczniej :-)

reklama
Mamajakty, nasze maluszki bedą się bardzo podobnie się odżywiały, bo dokładnie zamierzam robić jak piszesz :tak:

z glutenem jest tak: ekspozycja musi trwać dwa pełne misiące, wklejam link z pełnymi informacjami:
Ekspozycja na gluten - Mamopedia.pl - Największa encyklopedia dla mam.

Ja z uwagi na duż za i przeciw wcześnej ekspozycji na gluten, zostawiłam to na 7,5 miesiąca. I wychodzi mi że posiłki glutenowe będę podawała dopiero koło roczku. Bo dość długi jest okres ekspozycji: 2 miesiące po około 1/2 łyżeczki + 2 miesiące po 1 łyżece (my akurat wybraliśmy kaszę zdrowy brzuszek pszenno-owsianą)

dzięki Kuleczko :-) ja różnie daję gluten, wcześniej dodawałam mannę do zupki, a teraz dodaję kaszkę zdrowy brzuszek z lipą do kaszki jaglanej wieczornej :-)
a tak na przyszłość, jaki jogurt polecasz?

A ja wszystko podgrzewam w mikrofali :tak:. Słoiczek tak na kilkadziesiąt sekund, partiami i sprawdzam, czy już jest ciepły (próbuję oddzielną łyżeczką) i na szczęście nigdy nikt się nie poparzył. Wodę na mleko wlewam do butli i też do mikro i jest ok, potem dokładnie mieszam i nic nie jest gorące.
Dla mnie, a właściwie dla Mata by było za dużo czekania z tą kąpielą wodną, bo on jest strasznie nieprzewidywalny w karmieniu. Np. dziś mleka nie chciał, zostało ok. 120ml (a było 150 :confused2::sorry::szok:), ja miałam korki z ang., potem przyszłam i wzięłam to mleko, zrobiłam na nim kaszkę i podałam z deserkiem. Zjadł doisłownie wszystko, a samego mleka nie chciał, a w kaszce + deserek zjadł ok. 230ml :szok::tak::-) Więc rośnie mi mały francuski piesek. Czasem jest tak, że mało wcina, a czasem mi je po 150 co 2 godziny. I jak tu trafić...

No to ja sie wybije i napisze że ja słoiczków nie podgrzewam tylko podaje w temp pokojowej...Jakbym małemu coś zgrzała to by mnie zeżarł chyba...nienawidzi ciepłego no i te jego zęby...
Mleko jest zawsze leciutko podgrzane ale minimalnie...no i on je butle tylko raz ( w nocy/nad ranem)
Ja polecam misiowy jogurt z jagodami albo malinami...pychotka...mus owocowy z bobovity tez ale o tym już pisałam kiedyś...no i jest taki pewnien deserek z Hippa...owoce z jogurtem.Tam jest tak że na górze jest jogurt a na dole owoce i można podać oddzielnie albo zmieszać i jest pyyyyycha....
Co do glutenu sie nie wypowiadam bo nie zwracam na to w ogóle uwagi...

chyba kupię tą kaszkę zdrowy brzuszek i będę dawać młodemu do kaszki w związku z tym glutenem....tak mi będzie wygodniej, zwłaszcza że zupki młodemu rzadko gotuję

a tak w ogóle to postęp ze śniadankiem...Misio je pięknie 100ml kaszki + owocki...

Ja muszę podgrzewać, nawet mleko w ciągu karmienia, jak Mat dłużej pije, bo on nie lubi wychłodzonego. Za to moja córcia lubi chłodniejsze. Co dziecko, to inaczej...:confused::-p
Z kapielą jest podobnie... Jak Natasia ma za ciepłą wodę(choć dla mnie jest OK), to ryczy i woła "gaga":szok::sorry:, a Matiemu taka sama woda nie przeszkadza, więc mu chyba podchodzi:tak:.

co do jogurtów:
to najlepiej jogurty probiotyczne, naturlane, czyli tak jak z kaszkami - niesłodze a jako dodatek świeże owoce lub owoce ze słoiczka.
Podam około 11 miesiąca , zaczynająć od małych ilości, az do ilości 2 jogurtów na tydzień

deserki o których piszecie Bobovita, HiPP czy misowy ogródek zawierają jogurt, ale już bez jego właściowości (czyli kultur bakterii), dlatego tez sa polecane dużo wcześniej niż prawdziwe jogurty.
Szkoda ze większośc z nich jest już słodzona.

Klaudia ja też zupek nie gotuję, kaszkę zdrowy brzuszek rozpuszczam w łyżce stołowej wody (trochę wrzątku, trochę mineralnej) i dodaje do słoczka, mieszając - i tak wprowadzam gluten

Ja właśnie dlatego kupuję ostatnio kaszkę Bebilon mleczną z jabłkami ryżowo kukurydzianą i robię ją pół na pół z kleikiem kukurydzianym.
Kaszki mleczne - Lista produktów / Kaszki mleczne / Kaszki Bebilon / Bebilon
Mała nie za bardzo lubi mocny słodki smak - nie przeszedł u nas banan ani gruszka - jedynie ewentualnie jako mały dodatek do kaszki.
Jedyna kaszka z Bobovity ryzowo kukurydziana to ta:
BoboVita - Zawsze z Tobą, Mamo!
Pyszne śniadanko- wieloowocowa - kupiłam ją wczoraj - tak sie cieszylam ze znalazlam cos nie tylko ryzowego - po czym zauwazylam znaczek po 9 miesiącu:dry:Za owsianki i kaszki manne w większej ilości wezmę się w przyszłym miesiącu - wtedy miną dwa miesiące od wprowadzenia glutenu w małych ilościach.

Mam też pytanie jako, że jutro wybywamy z Małą na cały dzień do Ustronia, jak pogoda dopisze, potrzebuję informacji dotyczacej podgrzewania słoiczków w mikrofali? Na ile minut trzeba wrzucic maly słoik a na ile duzy? W restauracji bezproblemowo powinni mi chyba podgrzac słoik dla Olki, co?
:confused:

ja na plaży prosiłam o wrzątek tylko że ja robiłam mleko małemu. jeśli chodzi o słoiczki to też można we wrzątku

reklama
Do góry