reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wprowadzamy nowe dania do jadłospisu

melody6 ja w ogóle nie miksowałam, od początku przez sitko, tyle, że najpierw było drobniejsze, ostatnimi czasy z większymi oczkami, więc w sumie nigdy nie wychodziła mi idealna papka bez grudek. Mięsko zawsze drobno kroję odkąd Majka zaczęła je jeść.

reklama
melody - ja jak blenderuję nie robię już tego dokładnie, na papkę, są grudki, mniejsze i większe - Ola się nie krztusi.
Tylko, że moje dziecię nadal je takie ilości, że aż wstyd :-:)-( już ponad miesiąc jemy łyżeczką a Ona nadal zjada mi niepełne ok pół słoiczka - bo ja wiem, może 1/3 to jest - mam takie małe pojemniczki z tommee tippee, sprzedawane 4 sztuki i ona zjada niecałe pół tego pojemniczka - cały czas praktycznie, rzadko jej się zdarzy zjeść więcej:-( może mam źle rozplanowane posiłki?ale nie wiem, co zmienić w naszym planie :dry:
mamy tak
ok 8 cyc
0k 10 kaszka - mikroskopijną ilość jest wstanie zjeść - może 30, 40 ml
ok 12 cyc
ok 14 zupka
ok 16 cyc
po 18 kaszka - zje więcej
ok 20 cyc
zawsze po cycu idzie spać, raz więcej pociagnie, raz mniej. teoretycznie wychodzi co 2 godziny jedzenie, ale nie wiem jak inaczej jej to rozplanować... tak jak pisze, zaraz po cycaniu jest spanko....

a moja Ola lubi brzoskwinki i morelki :tak: ale za to ostatnio coś przy jabłku marudzi :happy2:

MamjakTy z tego co piszesz Mała ma około 7 posiłków dziennie - wydaje mi się że to troszkę za dużo - u nas było podobnie 6 posiłków dziennieco 3 godziny z czego ten o 11 i o 17 wyglądał tragicznie bo dziecko zjadało mi np 20-40ml mleka. Ze schematu wynika, że dziecko powinno w tym wieku zjadac około 5 posiłków dziennie. Wiadomo schematy schematami,,,, a kazde dziecko jest inne i ma inne potrzeby.
Jednak popatrzalam na moja Olkę i stwierdziłam, ze dziewczyna po prostu nie jest głodna a ja na siłe probuje jej wciskac mleko... wiec zaczełam ja karmic rzadziej czyli co 4 godziny. Mleko o 11 i 17 zastapilam kaszkami dzieki czemu Mala wytrzymuje dłuzej bez jedzonka. No i nie dostaje ich juz o tych porach, bo by ni obiadku nie zjadła. Wyglada to tak
5 rano - piers plus 160ml mleka butlowego (dzis pierwszy raz przespala cala noc, wiec moze wypadnie ten posilek...? Zobaczymy...)
9 - kaszka kukurydziano ryzowa 120 - 140 g
13 - obiadek - okolo 200g
17 - piers plus kaszka 120-140g
19.00 owoce/deserek
20. 30 po kapieli piers plus butla 160 ml

Trzeba zaznaczyc ze ja mam malo pokarmu wiec dziewczyny piersiowe pewnie troche inaczej kombinuja. Mała przybiera mi około 100g na tydzien. Kaszki wprowadzilam jej niedawno wiec dopiero sprawdze czy cos to nam pozmienia.

Wczesniej to była jakas masakra bo ja sie martwilam niepotrzebnie a Olka pluła butla... teraz wcina az milo.

mamjakty u nas odpadł ten cyc o 12tej...no i mam wrażenie że porzadnie cyca filip tylko rano i wieczorem...tak to tak jak by chciał się tylko napić..dwa razy pociągnie i koniec...
morelki Fifi lubi bardzo...nie wiem co z tymi brzoskwinkami...

aqa właśnie ta rybkę z gerbera kupiłam...ciekawe czy u nas tez bedzie tak pięknie zjedzona :tak:

Ja dzisiaj malemu pierwszy raz podam rybke- mamy lososka :-)

Z tego, co piszecie wynika, ze Wasze dzieci przesypiaja cala noc. Pocieszcie mnie i powiedzcie,ze tak nie jest i nie tylko moje dziecko w nocy je bez przerwy i ciagle chce juz wstac na stale, np. o 2 w nocy :-(

Mamjakty
u nas podobny schemat, tylko obiadek okolo 15, cyc 17.30 i kaszka 19.30 no i cyc 21.
Tylko nie wiem jak u Ciebie noc? dalej mała tak czesto cyca? bo moja dopiero o 5.00 ;-)
wydaje mi się, że nie można porównywać z rozkładem dziecka na butli, bo u nas dwa cycania, to jedna porządna butla :-)

Ja dzisiaj malemu pierwszy raz podam rybke- mamy lososka :-)

Z tego, co piszecie wynika, ze Wasze dzieci przesypiaja cala noc. Pocieszcie mnie i powiedzcie,ze tak nie jest i nie tylko moje dziecko w nocy je bez przerwy i ciagle chce juz wstac na stale, np. o 2 w nocy :-(

Celinko my dalej wstajemy...był tydz-dwa ze były to tylko dwie pobudki ale teraz znowu wróciło do normy...i młody często się budzi....a dzisiejszej nocy to nie będę komentować :szok:

a u nas - jak na przyzwoitej stołówce - rybka w piątek ;-)
dziś gotował kucharz firmy gerber i podał jarzynki z rybką po grecku.
Skrzat wrąbał cały słoiczek :tak:
My również wczoraj mieliśmy rybkę:tak: Młoda zjadła niecały słoiczek ale u nas to nie problem bo stary zawsze za nią dokończy:-p:-p
Mamjakty ja spróbowałabym zrobić Oli dłuższe przerwy między posiłkami:tak:np;
8 cyc
11 kaszka
14 obiadek + deser
17 cyc
20 kaszka
u nas mniej więcej tak wygląda schemat tylko zamiast cyca jest butla:tak:

Celinko, nie tylko tak jest u Was. Mati przesypiał nocki od chyba 4 m-ca, ale jak mu zaczęło się ząbkowanie, to znowu je nieraz po 2 razy na noc. Ale ja tam się nawet cieszę, bo on sobie przerwy robi w jedzeniu w dzień, to za to w nocy nadrabia (a 6 godz. przerwy w jedzeniu ma raz w dzień raz w nocy, więc i tak żołądek odpoczywa).

Mamjakty, rozumiem Cię, bo przechodzę z Matem to samo. On jest na mleko anty, więc tez go karmię co 2 lub 2.5 godziny, a wypija mi ok. 90 - 120ml. Jak bym mu dawała rzadziej, to ta ilość i tak byłaby podobna, bo już próbowałam (to mi słabo przybierał i dr kazała dawać, byle coś w ogóle jadł). Niby mówi się, że dziecko samo się nie zagłodzi, ale ja znam przypadek dziecka z anemią, bo mu matka nie dała, skoro nie wołało. Wolę tego na swoim nie testować.

reklama
dzięki dziewczyny - muszę coś wykombinować, bo faktycznie Ola chyba za często je i może na ten obiadek nie jest tak głodna jak powinna, stąd tyle mi zjada.
Celinko - ja tylko opisałam dzień, nocy nie opisuje bo nie ma sensu - młoda po kąpieli śpi ok 3 godzin a potem budzi się co 1,5 godziny, wstaje ok 6.

Do góry