reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wprowadzamy nowe dania do jadłospisu

dziewczyny nie wiem czy ktorac ma taki problem jak aj bo nie mam czasu sledzic regularnie wątkow:sorry: wiec przepraszam jesli juz ten temat był zaczynany...moja mała odkąd spróbowała dużej ilosci róznych smaków wogole nie chce mi jeść mleka...my jestesmy na nutramigenie, on jest gorzki, wiec podejrzewam ze wszytsko inne jest smaczniejsze od niego...jeszcze pare tyg temu piła po prostu każdą butle nutramigenu z kaszką smakową jakąś (np. ryżowa z malinami) a wtej chwili nie chce wogóle...zjada butle nutra z kaszką tylko z samego rana jako pierwszy posiłek jak jest wybitnie głodna..a tak to tylko łyżeczką zjada ...z butelki nie chce jeść wogóle...do ktorego etapu zycia mleko powinno być głownym posiłkiem? i głownym tzn ile razy na dobe powinno byc jedzone?
zaczyna mnie to martwić przeciez raz na dobe mleko dla takiego małego dziecka to za mało chyba...:-(

reklama
U mnie Piotrek też jada tylko jedną butle i to nie całą w nocy...najwidoczniej tyle potrzebuje i już...
Wg schematów "Podawanie mleka modyfikowanego nie jest konieczne. Jeżeli decydujesz się na odstawienie od piersi, w miejsce kolejnych karmień piersią wprowadź posiłki na mleku modyfikowanym: ryż, kaszkę kukurydzianą, jaglaną, mannę, lane kluseczki." tak więc nie chodzi o samo mleko ale o to żeby dzidzia zjadła coś mlecznego...

no problm w tym ze on na mleku to zje wtedy jak mleka jest niewiele a smak zabije np owockiem jakims..dlatego sie obawiam czy mleka nie je zbyt mało...wydaje mi sie ze to przez to ze u nas mlekiem modyfikowanym jest nutramigen ktory jest potwornie gorzki...wiec ona je wszytsko aby tylko nutramigenu nie wyczuła:dry:

myślę że najlepiej zapytać się pediatry bo u nas np jak ja pytam o podawanie witaminek to pierwsze co pyta ile mleka dziecko zjada w ciągu dnia, myślę że warto zapytać, my jesteśmy na Bebilonie Pepti nie jest on zbyt dobry ale myślę że lepszy niż ten twój więc póki co nie mam na szczęście takich problemów chociaż jak wprowadziłam kaszkę Sinlack - on jest też dla dzieci które mają skazę, wcina ją aż miło. ma troszkę słodszy smak

mamjakty postaraj się ją karmić co 3 godziny wtedy na pewno więcej zje.
celinko Blania też się cyca w nocy, mała nie przespała jeszcze ani jednej nocy, podejrzewam jak ją odstawię od cyca albo sama to zrobi to wtedy może się wyśpię, bo nie zawsze chce jeść a tylko się przytulić do cyca.

a też zauważyłam że Blania w dzień cyca krótko ciągnie tak jakby tylko chce się napić, najdłużej je rano i po kąpieli. No i jak pośpi sobie w dzień ze 3 godziny to wtedy ładnie je ale u małej drzemki są tak różne że głowa mała.

Blanki schemat jak ma dobry dzień:
8 cyc
11 kaszka
14 jest zupka albo cyc
17 jest cyc lub owoc
20 jest kąpiel i cyc wtedy śpi 3 godziny i potem je do rana różnie ale koło 8 rano już wstajemy.
Czasami cycka częściej ciągnie jak chce się jej pić bo nadal mała pluje wodą, soczkami i herbatkami, nawet kompot własnej roboty jej nie podszedł to dopiero francuski piesek.

Blania od dwóch dni nie zjadła kaszki i obiadku bo nie miała na to ochoty więc znowu był tylko cyc.
mam wrażenie że Blania nadal jest nie zainteresowana swoim jedzeniem ale jak my jemy to czemu nie. Jak nie dośpi to nawet nie podchodzę z łyżeczką bo wiem że nic nie zje. A i jedzenie na świeżym powietrzu jak najbardziej.

Ostatnia edycja:
EmilkaT ja już pisałam o tym bo sama mam ten problem,z tym tylko,że moja Natalka odmawia mleka od 4.5 miecha...tez jest na nutramigenie.Mój sposób do kaszki czy mleka dodaje deserki ze słoiczków.no i butelki nie je juz od tego czasu-wszystko podaje z łyżeczki (mleko też-zagęszczone).Tez sie bardzo stresowałam ale już wszystko opanowałam
6.30 kaszka 150ml
9.30 mleko150ml
13.00 obiadek
16.00-16.30 deserek
18.30-19.00 kaszka150ml
Rozumiem cie doskonale z tym nutramigenem-sam zapach przyprawia o mdłości...tak mi żal dzieci które muszą to pić...z noramlnym mleczkiem było by inaczej...Spróbuj dodawać owoce-nam pomogło.Życzę powodzenia:tak:

Kocham Kaszke Manną z Bobovity !!!!!
Zrobiłam na super gęsto 150 ml do tego starłam jabłuszko i mały przespał calusienką noc !!!! :-)
Jak podałam ja pierwszy raz to spał do 4 potem do prawie 5 i tak sie ten czas wydłużał...a dziś 7:10.....cała noc pięknego długiego snu...troszke brzuszkował ale to ze dwa razy może...
Na kaszce malinowej z nestle (zjadł tyle samo) nie pociągnął tak długo...Nawet nie wiecie jak mi dobrze :-D

adivko ja też uważam że kaszka manna jest nr 1:-):-)
ja kupuję zwykłą błyskawiczną i gotuję małej 150 ml na noc i wcina na gęsto! Już teraz prześpi od 21 do 8 rano;-);-)bo narazie z zębolkami mamy spokój:tak:
Moja nie pije mleka z butli... nawet na śpiocha się budzi i wkurza się... więc pije po południu z kubeczka ...normalnego kubeczka;-)niekapek też jest bleee... chyba ze słomką kupię jakiś bo niekiedy rozlawa jej się po boczkach mleczko...

reklama
KasiuJ82 objasnij jaśniej jak gotujesz tą kaszkę - na wodzie czy na mleku modyfikowanym? We wrzesniu zaczne jej dawac wieksze ilosci glutenu a mam prawie cale opakowanie kaszki mannej błyskawicznej i chetnie sie dowiem co i jak. Dotad czasem gotwalam Malej lyzeczke kaszki mannej na wodzie i dodawałam do obiadu.

Do góry