reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wprowadzamy nowe pokarmy

U nas też jest więcej niż 5 karmień, ale wcale się tym nie przejmuję. Nie wszystko da się zamknąć w sztywne reguły. Moje dziecko jest szczęśliwe, dobrze przybiera na wadze, ale do nadwagi mu daleko;-) i najważniejsze, że jedząc mniej a częściej nie ulewa. A wcześniej mieliśmy z tym straszne problemy:eek:.
Vici - tak to już jest, że niektórzy dopiero jak zrobią dziecku krzywdę, to zaczynają myśleć. Szkoda tylko tych dzieci....

reklama
HEJKA
a u nas 5 x jedzonko
1. śniadanko mleko modyfokowane 220
2. II śniadanko owoce/jogurt z owocami słoiczek lub śiweże
3. obiadek albo słoiczek albo coraz częściej sama gotuję-poniżej moje dylematy:-D
4. podwieczorek: owoce- najczęściej słoiczek ew. świeże jabłka, banany, winogrona
5. kolacja 220 mleka plus 2 miareczki kaszki

a z tym obiadem to jest zabawa: porcja na 2 dni, mięsko: zazwyczaj kurczak, czasami cielęcina, indyk (pytanie do BUBY-gdzie kupujesz takie wyrafinowane cuda jak np. królik?, kasza jaglana-szukam od 2 tygodni i nic!), z marchewką, pietruszką, selerem, porem, po ugotowaniu wyjmuję mięso, oddzielnie na parze gotuję warzywa, te wymienione plus brokuły, brukselka, ziemniaczki-ostatnio dodałam wszystko i nie chciała :no: a więc mieszam: mięsko+warzywa+woda i ubijam to tłuczkiem do ziemniaków:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D jak robiłam żyrafą to było za rzadkie

spadam bo Polka:-)

zasnęła.;-)zapomniałam dodać, że jeśli nie ziemniaczki to ryż. i od miesiąca co drugi dzień do tego żółtko. czasami zapominam więc wychodzi co 3, 4.
do tego soczki, ale Poleczka również pije niewiele. chociaż wczoraj zrobiłam świeży z marchewki i wypiła 60 ml - co jest sukcesem:-)

poradzę się jeszcze naszego kwietniowego eksperta;-) BUBA co my byśmy bez Ciebie zrobiły:happy: jak to jest z tym żółtkiem, rozumiem by nie mieszać z mięsem? zbyt kaloryczne?

aha a w sobotę jak byłam w limie to pediatra mi doradziła żeby na kolację dawać Poleczce zupkę warzywną:szok::szok::szok::szok::szok::szok::confused::confused::confused: argumentując że Pola waży 9700gram:no:
zgłupiałam-ale mnie nie przekonała:cool2:

Jejku, jak wasze maluszki malo jedza!!
Viki wcina:
180 kaszki na sniadanie
potem obfity deserek
220-240 zupa
znowu deserek
180 zupy
2-3 razy po 180 kaszki
i wazy ledwo 8kg :baffled:

Priscilla nam nasz pediatra zalecił 5 posiłków po 200-220 gram każdy:happy: ale oczywiście nie sugeruj się tym, spadam bo polka gryzie mi telefon:cool2::cool2::cool2:

Zuzia pewnie ze skoro maly nie ulewa a byl z tym klopocik jak je mniej a czesciej to sie tego narazie trzymajcie :-) jestes doswiadczona mama :-) ja dopiero sie wdrazam ;-)
Papajka tak,tak zoltko na przemian z mieskiem dlatego zeby nie bylo za tlusto i za duzo bialka!!! 100 gram zoltka to 314 kalorii i az 15,5 gram bialka i 28,2 gram tluszczu a weglowodanow ma malutko bo tylko 0,3 grama.Miesko,kaszki i tp mam albo ze sklepu ze zdrowa(np w Galmoku) zywnoscia albo od siostry ktora ma malego alergika no i jezdzi po te cuda specjalnie gdzies za wawe.
A co do tej zupki przed snem to wydaje mi sie ze lekarka dobrze Ci radzi.Mleko zawiera bardzo duzo tluszczu a zupka ma malo kalorii ale za to skladniki ktore daja dziecku sile na rozwuj ruchowy i jest rowniez syta. :-)
Priscilla oj lakomczuszek,lakomczuszek maly z Viki :-D :-D :-D

Nam tez lekarz zaleci 5 posilkow dziennie ale jak mam wyeliminowac wieczorne objadanie sie? Musialabym sie przemeczyc z tydzien i nie dawac jej nic jest po 20 - a to oznacza nieprzespane noce. Przyznam szczerze, ze na razie nie mam sily aby sie tego podjac :-)

Ta dziewczyna daje prawie samo mleko bo za dlugo musi karmic lyzeczka i jej wygodnie.Tylko jak dziecko ma sie nauczyc z lyzeczki skoro jej prawie nie dostaje:confused:

reklama
Vici - może nie będzie musiało jeść łyżeczką, bo będzie dostawać hamburgery, pizze i frytki, a do tego łyżeczki nie trzeba;-).

Do góry