szyszunka
Fanka BB :)
U mnie w 1 ciaży też czop odchodził kawałkami, strżepił się i był przezroczysto żółtawy, podobno kolor zalezy od infekcji ciążowych tak czytałam, ze ma za zadanie zabezpieczyć przed infekcjami itp.
Przed rozpoczęciem porodu szyjka macicy jest zwykle mocno zaciśnięta i zamknięta czopem śluzowym. Gdy szyjka uzyska gotowość do otwarcia podczas porodu, czop śluzowy zostanie wydalony. Może to nastąpić w różnych momentach (na kilka godzin przed rozpoczęciem porodu, na kilka dni, a nawet na tydzień przed porodem). Czop śluzowy jest śliski, elastyczny, bardziej gęsty niż surowe białko jaja kurzego, może być bezbarwny lub żółtawy. Zdarza się, że odpada równocześnie z odpłynięciem wód płodowych.
Przed rozpoczęciem porodu szyjka macicy jest zwykle mocno zaciśnięta i zamknięta czopem śluzowym. Gdy szyjka uzyska gotowość do otwarcia podczas porodu, czop śluzowy zostanie wydalony. Może to nastąpić w różnych momentach (na kilka godzin przed rozpoczęciem porodu, na kilka dni, a nawet na tydzień przed porodem). Czop śluzowy jest śliski, elastyczny, bardziej gęsty niż surowe białko jaja kurzego, może być bezbarwny lub żółtawy. Zdarza się, że odpada równocześnie z odpłynięciem wód płodowych.

fajnie by bylo wiedziec czy mi odszedl czy nie bo ponoc po odejsciu latwiej o infekcje a i jeszcze takie pytanko szyjka moze sie zaczac rozwierac przed odejsciem czopa?? czy dopiero jak odejdzie czop to otwiera i sie rozwiera??
a dopiero co z nia pisalysmy chyba nawet to wczoraj bylo
licza porod chyba od odejscia wod albo od regularnych skurczy (zalezy od czego danej kobitce sie zaczyna) po ktorych juz wiadomo ze bedzie rodzic czesto kobitki maja skurcze a nie ma rozwarcia i na rozwarcie ladne godziny czekaja.Mojej bratowej wody odeszly wieczorem i rano urodzila dopiero bo rozwarcia nie bylo jej porod byl liczony 12 h a wiec w tym przypadku od odejscia wod.Z kolei mojej kolezance wody odeszly o 4 rano a urodzila o 19 bo skurczy nie bylo.Takze spoko to raczej nie jest tak ze 30 godzin porodu to 30 godzin tego strasznego bolu