• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Wrzesień 2009

ja jestem w 12t6d i lekarz do kolejnej wizyty kazał brać kwas foliowy i falvit... potem coś ma się zmienić ( kolejna wizyta 24 marca )

I kolejne pytanie tym razem do Mamuś które już mają jakieś dzieciątko :) czy któraś z Was miała cesarkę ze znieczuleniem częściowym, chodzi o te znieczulenie w kręgosłup ... ja niestety już mam zaświadczenie że nie mogę rodzić naturalnie, a zarówno kardiolog jak i ginekolog polecał mi ten rodzaj znieczulenia ... jestem ciekawa co Wy o nim sądzicie ... ja się czułyście po itp. :)

Ja coraz więcej pytań zadaje :) hehe

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
:confused:
Dziewczyny rano troszkę bolało mnie podbrzusze, ale myślałam, że to nic...ale później pojawiło się brązowe plamienie...
Powodzenia i trzymamy kciuki!!!! Po tych tabletkach z pewnoscia Ci przejdzie!!:tak:Nie przemeczaj sie i daj znac co i jak!!

czy któraś z Was miała cesarkę ze znieczuleniem częściowym, chodzi o te znieczulenie w kręgosłup ...
Elunia ja rodzilam, ale silami naturymi! Nie mialam zadnego znieczulenia w kregoslup, ale powiem szczerze ze teraz sie nad tym zastanawiam chodz bardzo sie boje i rowniez jestem ciekawa jak to jest:confused: Moja kolezanka miala takie znieczulenie i powiedziala ze w sumie to zaluje, bo ten zastrzyk sie dostaje jak sie juz ma rozwarcie, takze kobieta i tak sie meczy! Praktycznie zastrzyk dostaje sie przed samym parciem, takze bezsensu, tak mi sie wydaje:rofl2: Samo znieczulenie nie boli, trzeba kucnac i zgarbic sie jak kotek :-pPo porodzie wraca szybko czucie:-) Pisze to co slyszalam ale nie wiem jak jest na serio

Odnośnie kwasu foliowego to mój gin powiedział, że mam go brac do 17tc. Kazał mi brac 3x dziennie czyli w sumie 15mg, oprócz tego jeszcze feminatal N z jodem, bo mieszkam na śląsku :) i tam też jest kwas foliowy i jak go zapytałam czy te dawki nie będą się dublowac to on mi na to, że organizm nie wchłania i tak całej dawki jaką się przyjmuje.
Mama Sówka dbaj o siebie, wszystko będzie ok.

ja jestem w 12t6d i lekarz do kolejnej wizyty kazał brać kwas foliowy i falvit... potem coś ma się zmienić ( kolejna wizyta 24 marca )

I kolejne pytanie tym razem do Mamuś które już mają jakieś dzieciątko :) czy któraś z Was miała cesarkę ze znieczuleniem częściowym, chodzi o te znieczulenie w kręgosłup ... ja niestety już mam zaświadczenie że nie mogę rodzić naturalnie, a zarówno kardiolog jak i ginekolog polecał mi ten rodzaj znieczulenia ... jestem ciekawa co Wy o nim sądzicie ... ja się czułyście po itp. :)

Ja coraz więcej pytań zadaje :) hehe

ja mialam to znieczulenie ale u mnie byla inna chora sytuacja bo prawie zeszlam z tego swiata i dziecko tez przez takich lekarzy co uwazaja ze tylko sily natury i nic nie chcieli mi pomoc, wiec sie od 3 w nocy meczylam do 19 dnia nastepnego a rozwarcia jak nie bylo tak nie bylo i gdyby nie moj gin i interwencja w ostatniej chwili nie bylo by mnie i dziecka bo chcieli czekac do rana debile jak ja juz zemdlalam prawie i 40st goraczki :(( pamietam ze dostalam zastrzyk w kregoslup ale mialam juz wiele wiele godzin skurcze parte :( wiec nie moglam ulezec a jeszce na mnie ryja darly ZE SIE RUSZAM...ale bylo ok bo o 19 zmienila sie zmiana wiec potem juz super, szybko doszlam do siebie, na 2 dzien juz przyszla pani i kazala cwiczyc wstawanie mimo ze swierza rana zaszyta dopiero :) i chodzic....poszlam od razu 2 pietra wyzej do coreczki :))

MamaSowka - odezwij sie jak najszybciej i daj znac co u Ciebie
Kroptusia - jak tak sobie czytam Twoje posty do gesiej skorki dostaje.
Caly czas sie zastanawialam czy nie popelniam bledu oddajac sie w opieke niemieckim lekarzom ale po tym co przeczytalam chyba zadne sily ego swiata nie zmusilyby mnie do porodu w Polsce .o(
heh - pomyslec ze ja nie ufalam swojemu tylko dlatego ze caly czas jest tak cho... mily i nie mawiele wiecej do powiedzenia jak " wszystko w najlepszym porzadku"

Dziewczyny rano troszkę bolało mnie podbrzusze, ale myślałam, że to nic...ale później pojawiło się brązowe plamienie...zadzwoniłam do mojego ginka, ale jest na urlopie i kazał jechać do szpitala...więc pojechałam, zbadał mnie lekarz powiedział, że już plamienia nie ma,

Mama Sowka - czy robili Ci usg aby sprawdzic co sie dzieje ?
Trzymam kciuki i kladz sie do lozeczka - odpoczywaj

Wiecie co ale naskrobalyscie jak sobie smacznie spalam pol godziny mi zajelo zanim nadrobilam i tak jest co ranek bo Wy piszecie a ja sobie spie
Co do Epiduralu - czyli znieczulenia w kregoslop to ja mialam to znieczulenie przy obu moich porodach - choc rodzilam naturalnie , gdy zaczyna sie rozwarcie to wtedy ok. 3 cm wtedy mozna poprosic o to , i to prawda ze znieczula od pasa w dol bo ja nog praktycznie nie czulam ale nigdy nie podaja tego znieczulenia pod koniec poniewaz lekarz chce aby kobieta czula ostatnie skurcze aby mogla wiedziec kiedy ma przec , epidural pomaga tez na skurcze ba nie czujesz bolu wtedy , czujesz ze brzuszek twardnieje ale nie czujesz bolu ,przy cesarce podawany jest do konca , a czujesz tylko ze cos Ci tam robia , bo i tak zaslaniaja taka kotara , moje dwia kolezanki mialy cesarke z epiduralem i sa zadowolone .
Jedyny skutek uboczny jaki ja odczuwam to bol kregoslupa w tym miejscu czasami ale to wszystko, a czy teraz bede miala to znieczulenie to nie wiem , jesli bede rodzic tak szybko jak poprzednie to tym razem moge niezdazyc( pierwszy porod 9 h a drugi 7h )
A co do witamin to tu w stanach zawsze przepisuja kwas foliowy,( pierwsze 4 miesiace), prenatal witaminy + zelazo dla wszystkich kobiet w ciazy
I witam wszystkie nowe wrzesnioweczki - gratulacje .....:blink:

Caly czas sie zastanawialam czy nie popelniam bledu oddajac sie w opieke niemieckim lekarzom ale po tym co przeczytalam chyba zadne sily ego swiata nie zmusilyby mnie do porodu w Polsce ."

Pierwszy porod mialam w Polsce, nie narzekam ale nie jestem tez zachwycona, moze dlatego; ze porod moj trwal krotko i nad wszytskim czuwal moj maz:-)
Ale z tego co sie nasluchalam od kolezanek to rzeczywiscie w tej Polsce ta opieka medyczna nawala niestety:baffled: Tym razem rodze w Belgii- zobaczymy jak pojdzie, oby dobrze:happy:

Dziewczyny, ja uważam że jak ktoś już bierze jakiś zestaw witamin w 1 tabletce i jest tam kwas foliowy to nie ma sensu brać go jeszcze dodatkowo (żeby nie było za dużo) - najlepiej zapytać o to swojego lekarza.
Mi moja ginka kazała brać FOLIK od kąd powiedziałam jej że chcemy starać się o dzidzie, a że brałam jeszcze tabl. anty to mimo to kazała łykać tak więc przez 4 m-ce do początku ciąży brałam FOLIK, po 2 wizycie kazała odłożyć ten FOLIK i kupić sobie FEMINATAL 800 taki od początku ciąży do końca 12 TC i tam też jest kwas foliowy, wit. B i inne.
ninonka masz racje ja biorę feminatal tam są wszystkie witaminy razem z kwasem foliowym i lekarz mi zabronił brać dodoatkowo kwasu żeby nie było za dużo bo to podobno też nie dobrze.

NO I WSZYSTKO JEST OK.

Kamień spadł mi z serca. Test PAPP-A i USG genetyczne nie wykryło żadnych wad genetycznych.

W teście PAPP-A miałam jedynie podwyższone fb-HCG. :szok: Nie wiem czy to o czyś świadczy, bo nie zdążyłam spytać mojej ginekolog. Jak tylko powiedziała że wszystko jest dobrze to się poryczałam i nawet nie spojrzałam na wyniki. Dopiero w domu się doczytałam o tym HCG. Szukałam na necie ale nic nie mogę znaleźć, rzadnych komkretnych wartości, i opisów jak jest podwyższone.

Ale myślę, że skoro powiedziała że jest dobrze to jest dobrze.

Dzięki za słowa otuchy i wsparcia. Pozytywne myślenie jest najważniejsze. ;-)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry