reklama
kacha_wawa
12.2007/01.2010/09.2011
Hejka Dziołszki ;-)
Ja tą moją larwę chyba na noc eksmituję do garażu, przynajmniej nie będę słyszała jak się drze, żeby ją do naszego łóżką wziąć ;-)
Dzisiaj T. wrócił o 6 z pracy to ta małolata w najlepsze się obudziła i zaczęła nam po głowach skakać i nawijać, także już miałam po spaniu ;-)
Mira badanie przezierności karkowej na usg jest częścią badania prenatalnego nieinwazyjnego (usg genetycznego). Ale jest to tylko jeden z markerów wad genetycznych, a tych markerów jest o wiele więcej. A masz jakieś konkretne wskazania do badań prenatalnych? I masz na myśli badania nieinwazyjne, czy inwazyjne (amniopunkcję, biopsję kosmówki czy kordocentezę)?
Miłego dzionka Mamuśki :-)
Ja tą moją larwę chyba na noc eksmituję do garażu, przynajmniej nie będę słyszała jak się drze, żeby ją do naszego łóżką wziąć ;-)

Mira badanie przezierności karkowej na usg jest częścią badania prenatalnego nieinwazyjnego (usg genetycznego). Ale jest to tylko jeden z markerów wad genetycznych, a tych markerów jest o wiele więcej. A masz jakieś konkretne wskazania do badań prenatalnych? I masz na myśli badania nieinwazyjne, czy inwazyjne (amniopunkcję, biopsję kosmówki czy kordocentezę)?
Miłego dzionka Mamuśki :-)
aniawos
Fanka BB :)
kami ja właśnie robiłam te z krwi przy pierwszej ciąży, ale jakoś kompletnie nie pamiętam ceny..ale chyba nie byłą jakaś porażająca..
mira właśnie jakie badania? inwazyjne czy nie?
mira właśnie jakie badania? inwazyjne czy nie?
mi lekarka proponowała te testy papa i mówiła że kosztują 260zł , ale skoro nie mam zadnych wskazań to narazie sobie podaruje. Tym bardziej, ze na leki na krążenie wydam nie mało teraz
Powiem wam że mnie lekarka przestraszyłai to bardzo, najchętniej odrazu bym do chirurga poleciala
kacha_wawa
12.2007/01.2010/09.2011
Asiu szczerze Ci powiem, że te testy pappa to jest wyrzucanie pieniędzy w błoto. Są one niewiarygodne tak naprawdę i jeśli nie masz w planach decydować się na amnio to bez sensu jest robić test pappa. Znam osoby, którym rewelacyjnie pappa wychodził, a mają dzieci z ZD i znam też takie, którym pappa fatalnie wyszła, a dzieciaczki są jak najbardziej zdrowe :-)
największa głupota jaką słyszałam : jak kobieta będzie zmywać i woda poleci jej na brzuch to urodzi się pijak!!! bez komentarza\![]()
buaahahahahaha!!!!!!!

dziewczyny nie łudźcie się, nawet w 3d w ok. 12tyg jest małe prawdopodobieństwo, żebyście się dowiedziały co Wasz maluszek ma między nóżkami!! mniej więcej od 16tc można coś zobaczyć w 3d, niektórzy lekarze widzą już wtedy coś nie coś na zwykłej aparaturze, chociaż przecież wiadomo że nieraz dzieci się tak ustawią że do urodzenia nie wiadomo kto tam mieszka w środku... ale swoją drogą ja też jestem ciekawa!!
Ostatnia edycja:
ewelinak1
Fanka BB :)
A ja słyszałam, że jak coś nagle zaboli, czy jak sie kobieta w ciaży przestraszy i złapie rękoma w jakies miejsce - to dokładnie tam maluszek będzie miał znamię - hahahhahaha...
Ja w pierwszej ciązy miałam przygode z gorącym tłuszczem - wylądował na mojej brodzie - chwyciłąm się tam jak szalona - i... nic
jeszcze cos kiedys słyszałam - ale musiało byc baardzo głupie - bo nie pamiętam
Najpiekniejszy przesąd - kobietom w ciazy nie można odmawiać, bo myszy odmawiającemu wszystko zjedzą - hahahahahaha
- można wykorzystać czasami
Niesamowite rzeczy ludzie wymyślają
Ja w pierwszej ciązy miałam przygode z gorącym tłuszczem - wylądował na mojej brodzie - chwyciłąm się tam jak szalona - i... nic
jeszcze cos kiedys słyszałam - ale musiało byc baardzo głupie - bo nie pamiętam
Najpiekniejszy przesąd - kobietom w ciazy nie można odmawiać, bo myszy odmawiającemu wszystko zjedzą - hahahahahaha
- można wykorzystać czasami
Niesamowite rzeczy ludzie wymyślają
Ellsi mnie lekarz sam poinformował o badaniach genetycznych, ale zalecił iść prywatnie, bo w nfz-cie sprzęt mają taki, że nic tam praktycznie nie widać. Jak ci nic o tym nie wspomni to sama zapytaj, bo to naprawdę ważne 
Mira przezierność karkowa zalicza się do badań prenatalnych nieinwazyjnych. Badania prenatalne – Wikipedia, wolna encyklopedia
A tu trochę o markerach Gynae.pl - Informacja Ginekologiczna - Gabinet USG 3D/4D
A tu przesądy, UWAŻAJCIE!!!!!!!!
• nie nosisz łańcuszków ani korali, nie przechodzisz pod kablami i sznurami z bielizną, bowiem boisz się, że maluch owinie się pępowiną
• nie obcinasz włosów, bowiem chcesz zapobiec głupocie dziecka
• nie patrzysz na krwawe rzeczy lub kalectwo, byś się nie zapatrzyła i nie urodziła przez to chorego dziecka
• nie kochasz się z mężem 2 miesiące przed rozwiązaniem, by dziecku nie ropiały oczka (ale, że o co chodzi???)

• nie patrzysz na księżyc, by dziecko nie było łyse
• nie patrzysz na słońce, by nie zanosiło płaczem
• nie patrzysz przez wizjer w drzwiach lub żadną inną dziurkę, by nie było zezowate
• nie patrzysz na nikogo brzydkiego, by dziecko nie było brzydkie
• nie patrzysz na mężczyznę innej rasy, by dziecko nie urodziło się z innym kolorem skóry niż twoja czy męża (rasizmem zalatuje jak nic!!!)

• nie patrzysz na ogień, by dziecko nie miało czerwonej plamy na czole
• nie słuchasz zapowiedzi przedślubnych, by dziecko nie było głuche
No i oczywiście nikt cię nie zaprosi na wesele, bo nieszczęście, nie zostaniesz też chrzestną, bo w ciaży to totalna katastrofa. Kupowanie ubranek i przygotowywanie pokoju -pech!
Jedna rzecz jaka przynosi szczęście, to kiedy ktoś cię klepie po brzuchu, chociaż to może niezbyt dobrze wpływać na nerwy przyszłej mamusi, kiedy każdy sąsiad parę razy dziennie klepnie

Mira przezierność karkowa zalicza się do badań prenatalnych nieinwazyjnych. Badania prenatalne – Wikipedia, wolna encyklopedia
A tu trochę o markerach Gynae.pl - Informacja Ginekologiczna - Gabinet USG 3D/4D
A tu przesądy, UWAŻAJCIE!!!!!!!!
• nie nosisz łańcuszków ani korali, nie przechodzisz pod kablami i sznurami z bielizną, bowiem boisz się, że maluch owinie się pępowiną
• nie obcinasz włosów, bowiem chcesz zapobiec głupocie dziecka
• nie patrzysz na krwawe rzeczy lub kalectwo, byś się nie zapatrzyła i nie urodziła przez to chorego dziecka
• nie kochasz się z mężem 2 miesiące przed rozwiązaniem, by dziecku nie ropiały oczka (ale, że o co chodzi???)

• nie patrzysz na księżyc, by dziecko nie było łyse
• nie patrzysz na słońce, by nie zanosiło płaczem
• nie patrzysz przez wizjer w drzwiach lub żadną inną dziurkę, by nie było zezowate
• nie patrzysz na nikogo brzydkiego, by dziecko nie było brzydkie
• nie patrzysz na mężczyznę innej rasy, by dziecko nie urodziło się z innym kolorem skóry niż twoja czy męża (rasizmem zalatuje jak nic!!!)

• nie patrzysz na ogień, by dziecko nie miało czerwonej plamy na czole
• nie słuchasz zapowiedzi przedślubnych, by dziecko nie było głuche
No i oczywiście nikt cię nie zaprosi na wesele, bo nieszczęście, nie zostaniesz też chrzestną, bo w ciaży to totalna katastrofa. Kupowanie ubranek i przygotowywanie pokoju -pech!
Jedna rzecz jaka przynosi szczęście, to kiedy ktoś cię klepie po brzuchu, chociaż to może niezbyt dobrze wpływać na nerwy przyszłej mamusi, kiedy każdy sąsiad parę razy dziennie klepnie

słuchajcie, przesądy nie przesądy, ale moja mama jak była w ósmym miesiącu ciąży prasowała ubrania i zapatrzyła sie w telewizor postawiła se żelazko na rękę mniej więcej między kciukiem a wskazującym paluchem, na tej miękkiej cienkiej skórze, no i ja od urodzenia mam dokładnie w tym miejscu znamię, takie ledwo widoczne, po prostu ciemniejszą skórę nieco 
a moja siostra jak była w ciąży strasznie dużo słuchała Mozarta, uspokajała się przy tym, czytała książki słuchając tej muzyki, i Julia jak się urodziła puszczała jej tą samą muzykę i mała spała jak zabita!

a moja siostra jak była w ciąży strasznie dużo słuchała Mozarta, uspokajała się przy tym, czytała książki słuchając tej muzyki, i Julia jak się urodziła puszczała jej tą samą muzykę i mała spała jak zabita!
reklama
Witam wieczorową porą
Ja dzis kiepsko się czułam po luteinie podjęzykowej. Strasznie smak mi się zmienił w ustach i nic mi nie smakowało od kilku dni a i na nai nie miałam ochoty, bo pozbyc się smaku luteiny nie moglam.
Napisalam wiec do gina, czy moge to doustnie stosowac dowcipnie, a on,ze ok mam sprobowac. Czy ktoras tez tak zaminiala?
Od wczoraj chodzil za mna kebab, wiec mezulek zabrala mnie dzis po pray do centrum i wszamałam calego. Pyszny był
NO i podjechalismy po ogorki kiszone
Byłam tez dzis u fryzjera podciac wlosy no i troszke zmienilam fryzurke, wiec dzien uwazam za udany. A jutro wolne
Co do zabobonów, to moja mama jak byla w ciazy z moim bratem to wylala na siebie goracy barszcz i sie przestraszyla i zlapala za bok, no i moj brat urodzil sie z plama czerwona w ksztalcie przypominajacym dlon wlasnie w tym miejscu gdzie mama sie zlapala
Pozdrawiam
Ja dzis kiepsko się czułam po luteinie podjęzykowej. Strasznie smak mi się zmienił w ustach i nic mi nie smakowało od kilku dni a i na nai nie miałam ochoty, bo pozbyc się smaku luteiny nie moglam.
Napisalam wiec do gina, czy moge to doustnie stosowac dowcipnie, a on,ze ok mam sprobowac. Czy ktoras tez tak zaminiala?
Od wczoraj chodzil za mna kebab, wiec mezulek zabrala mnie dzis po pray do centrum i wszamałam calego. Pyszny był
NO i podjechalismy po ogorki kiszone
Byłam tez dzis u fryzjera podciac wlosy no i troszke zmienilam fryzurke, wiec dzien uwazam za udany. A jutro wolne
Co do zabobonów, to moja mama jak byla w ciazy z moim bratem to wylala na siebie goracy barszcz i sie przestraszyla i zlapala za bok, no i moj brat urodzil sie z plama czerwona w ksztalcie przypominajacym dlon wlasnie w tym miejscu gdzie mama sie zlapala
Pozdrawiam