reklama

wrzesień 2012 ;)

gorgusia i reszta zdrowka bedzie ok musi
asia fajne sa dostawki do wozka albo mlodsze w chuscie lub w nosidelku drugie na nozkach i rece masz wolne
ja dzis na 16.30 do lekarza raczej na antybiotyku sie skonczy bo gardlo boli i nic nie pomaga

reklama
Karolina ja sok marchewkowy piję :) a co w nim może być nie teges? :)

Ja dzisiaj czuję się marnie, miałam badania, pobierali mi krew (jeny ile oni mi jej utoczyli :O) no i cały dzień snuję się lub śpię. A najgorzej, że wyniki będą u lekarza, a ja już myślałam, że je sobie sama przestudiuję i się uspokoję, a tu dupes blades...

witam :-D

dziewczyny upewnijcie się co do soku marchwiowego bo zawiera dużo wit A która nie jest zdrowa dla Waszej dzidzi
hahahahahha, oj, na pewno, na pewno... hahahaha. Marchewka nie zawiera wit. A tylko prowitaminę A (czyli beta-karoten). Wit. A w nadmiarze szkodzi oczywiście, jest kumulowana w wątrobie etc. Ale beta-karoten jego nadmiar jest usuwany z organizmu bez problemu (wysikiwany mówiąc obrazowo). Sok z marchwi (zwłaszcza świeżo wyciśnięty) jeszcze nikomu nie zaszkodził.

Ostatnia edycja:
hahahahahha, oj, na pewno, na pewno... hahahaha. Marchewka nie zawiera wit. A tylko prowitaminę A (czyli beta-karoten). Wit. A w nadmiarze szkodzi oczywiście, jest kumulowana w wątrobie etc. Ale beta-karoten jego nadmiar jest usuwany z organizmu bez problemu (wysikiwany mówiąc obrazowo). Sok z marchwi (zwłaszcza świeżo wyciśnięty) jeszcze nikomu nie zaszkodził.
Prowitamina A zawarta w marchwi zostaje bardzo szybko zamieniana w wątrobie na witaminę A

Prowitamina A zawarta w marchwi zostaje bardzo szybko zamieniana w wątrobie na witaminę A

Tak, ale tylko i wyłącznie w ilości, jakiej organizm potrzebuje. http://pl.wikipedia.org/wiki/Β-Karoten http://www.zdrowi.com.pl/betacaroten.htm
Proszę pamiętać, że wit. A a beta-karoten to nie to samo! Czystej witaminy A w marchwi NIE ma jest beta-karoten zamieniany później przez organizm w tą właśnie witaminę w ilości mu niezbędnej!

Ostatnia edycja:
reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry