reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

wrzesień 2012 ;)

reklama
Moje dziecko w dzien nie śpi prawie wcale. Wstaje o 12 po calonocnym śnie i nie spi do kąpieli, czyli do 20. Tzn. robi sobie 2 drzemki po 30 minut i ani sekundy dłużej. Tak więc cały dzień spedzamy aktywnie. Dziwie się, że takie malutkie dziecko nie potrzebuje więcej snu w dzień, ale uwazam, że gdyby potrzebował to by spal. Bawimy sie w dzien, karmimy, czytamy, "rozmawiamy" i jak widze, że mu się oczka zamykają, to kladę go do wózka, 3 razy pokołyszę i spi, albo zasypia przy piersi jak je. uważam, ze bez sensu zmuszac dziecko do snu i usypiać pół dnia, bo i tak nie zaśnie jak nie zechce. Ja w ogóle jestem zdania, że dziecku trzeba zaufać, tzn. ono samo wie ile i kiedy ma jeść (jest na piersi tylko) i wie kiedy chce mu się spać, a kiedy chce się bawić, ba nawet samo wybiera czy w danym momencie chce pogadać czy polezec na macie :) jak widze, że cos mu nie pasuje, to nie zmuszam tylko szukamy innej rozrywki. Teraz już wyczuwam na co Mały ma ochotę, już się dość dobrze poznaliśmy :) Po prostu staram sie podążać za jego potrzebami, a nie ustalać harmonogram jak mnie pasuje.

ryba to ja robie dokładnie tak jak ty i mój syn tez robi sobie najwyzej dwie półgodzinne drzemki. Tylko że on nie śpi od 6-7 rano do 8-9 wieczorem. Czasem w ciągu dnia zasnie tam gdzie jest a czasem na moich rekach i w tym wypadku tez obudzi się jak go odłożę więc siedzę z nim na rękach póki się nie obudzi. Przeglądam sobie wtedy internet lub włączam film i czekam :tak:
Sporadycznie zdarzało się że przespał np 3 godziny w ciągu dnia, ale to na palcach jednej ręki mogę policzyć. Przesypia za to ładnie noce i skoro tak mu pasuje to ok. Ja mu ufam że on wie czego potrzebuje. Zresztą nasza neurolog powiedziała że on jest bardzo towarzyski i pewnie nie śpi w dzień. Jest też trochę do przodu z rozwojem społecznym. Więc najwyraźniej brak snu w dzień nie wpływa negatywnie na jego mózg, wręcz przeciwnie - ma tyle bodźców o które sam się domaga, że rozwija się bardzo ładnie.
Tym bardziej że 3 miesięczne dziecko to nie noworodek tylko niemowlę.

Awersja kieszonki kopiłam na tej stronie Pieluchy wielorazowe - ekologiczne pieluchy z całego świata Może na próbę lepiej kupić 1 otulacz i kilka wkładów, bo kieszonkę jak zasika to od razu do prania a w otulaczu tylko wkład idzie do prania i można go użyć nawet 4 razy:) Używam papierków i się sprawdzają moja na MM ale wilgoć wchłania się w pieluszkę a co grubsze zostaje na papierku:tak:

To jeszcze może do tematu spania. Moje dziecko świetnie się ze mną komunikuje. Jak chce spać zaczyna trzeć oczka, ziewać i koniecznie wtedy muszę ja położyć do łóżeczka bo ona tylko tam śpi dostaje smoka, pieluszkę w łapki przytula się i śpi ma takie drzemki 3 - 4 razy po 40min do 1h no chyba że idziemy na spacer to śpi w wózku nawet 3h. Kiedyś próbowałam ją usypiać na siłę bo wszędzie pisali że noworodek śpi ok.18h a moje dziecko spało 10h. ale z czasem głównie dzięki książce Język Niemowląt zaczęłam rozumieć co do mnie mówi moje dziecko. Śmieszne to, ale prawdziwe nauczyłam się nowego języka:-D I teraz śpi 16-18h ale wtedy kiedy chce;-):-)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
hej :)

moj smyk nie chce pic z nowej butli TT. a LOVI juz troche przymale bo glodomor zaczal wiecej jesc a LOVI ma 150ml a TT 260ml. i jak go przekonac? musze cos wymyslic na biegu. jutro jade kupic mu czapke i rekawiczki z h&m sliczne sa zakochalam sie w nich :) mierzylam ostatnio smyka centymetrem w domu i wyszlo mi ze ma 62cm.

Nathalie witaj ;)
KasiaP slodka wyliczanka ;) przeczytalam swojemu M to sie usmial ;)
Malenstwo &&& za wyniki dobre

wiecej nie pamietam :p

dzis Oli zasnal z lapka miedzy moimi cyckami... a pozniej sobie przypomnial jak jeszcze byl bardzo maly i jadl z cyca i zaczal go szukac :p w ogole on juz tak ladnie trzyma glowke co prawda kiwa mu sie jeszcze na boczki ale jestem w megawielkim szoku ze sie tak pieknie rozwija :)

Dletego ja kupuje z jednej firmy ,tz z LOVi mam małe i duze zeby nie było problemu ze cos nie pasuje:-)

Ależ empatia :D
Ja wcale nie ustalam sobie harmonogramu jaki mi pasuje bo skoro dziecko przy mnie potrafi spać 3 h w dzień pod rząd to znaczy że ma potrzebę spania. Inaczej by przecież nie spał. Przecież 2 czy 3 h nie mogę go trzymać na rekach czy w huśtawce. Przecież wiem kiedy chce spać i nie kładę go na siłę :confused:

Jeśli dziecko jest głodne to nie znaczy ze sobie pójdzie i znajdzie tylko sygnalizuje potrzebę i potrzebuje rodzica do pomocy tak samo ze spaniem. Nie wszystkie dzieci śpią gdzie popadnie jak sobie chcą. Ale ktoś kto nie ma empatii to chyba nie zrozumie a jeszcze powie że sobie chcę dziecko wg harmonogramu ustawić. .. hmmm No cóż. .. :confused:

Ostatnia edycja:
witam się wieczornie

co do spania to mój mały jak chce w dzień to często sam zaśnie a jak nie może zasnąć to wtedy go przytulę i śpi i da się odłożyć, gorzej w nocy wtedy to go wszystko parzy heh

reklama
moje dziecie spi kiedy chce tzn nie usypiam go na sile ani nic. a jak widze ze jest spiacy to go przytule czy polulam i juz. gorzej jak chce go odlozyc to sie wygina, warczy, macha lapkami i generalnie juz po snie. a w nocy jak sie budzi dostaje swoje 120 i jak je to go kolysze i zasypia i da sie odlozyc najczesciej juz martwy :p

heh, jutro ide w koncu na badania, zbieram sie na nie od miesiaca, za 9dni mija termin:wściekła/y:

Do góry