Bebe85 ja już nie prasuje odkąd mały skończył 2,5 m-ca. potem prasowalam jeszcze z 2 tygodnie same pieluszki tetrowe, a teraz to juz kompletnie nic. Piore w loveli i robię dodatkowe płukanie.
A czy pozwalacie kłaść dzieciom do buzi te pluszowe szmacianki z głowką? My mamy taka z rossmana (wyprałam i akurat to wyprasowalam bo ładuje do paszczy) i sama nie wiem czy pozwolić mu kłaść to do buzi, bo boje się, ze te pluszowe kłaczki mu jakies się do buzi dostana, choć niby wygladaja jakby nie wypadały.
Future byc może jest tak jak
mafu pisze z tymi szczepionkami. czyli że z 5w1 mozna zmienic na 6w1 a odwrotnie juz nie. najlepiej lekarza zapytac.
A z tym siadaniem maluchow to ja bym była ostrożna. Nasz mały powoli zaczyna dźwiać główkę jak leży na plecach

Ale ja go nie bedę podnosic za rece ani nic. Niech on wszsytko robi sam, na tyle ile potrafi. w ogóle z tego co czytałam to prawidłowe, samodzielne i takie pewne już siadanie nastepuje z pozycji na czworakach a nie z leżącej.
Samo podnoszenie głowy to nie do siadu, tylko ćwiczenia. Tu jest bardzo ciekawy artykuł o rozwoju ruchowym szkarbów:
Rehabilitacja niemowląt - Elżbieta Szeliga A tu cytat z niego:
"Siedząc w leżaczku lub foteliku samochodowym zaczyna „siadać”. Po prostu ciągnie głowę w przestrzeń i pracuje przednim pasem ciała. To nie siadanie. Dzieci siadają z czworaków i nie jest to czas sadzania dziecka obłożonego poduszkami, co niestety wciąż się zdarza. Posadzony, ustawia głowę na karku, ale zupełnie nie pracuje od miednicy."