reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wszystko o karmieniu dziecka

Sylwia, z takim podejściem na pewno się uda.:tak::-)
Asiowo, Ty też masz zdrowe podejście.:tak:
Pasibrzuch, ciśnij, ciśnij.:-D Musi się udać. A jak często karmisz małą?

Roznie, czasami spi 7 godzin, wiec wtedy mam cyce jak donice ;-), a czasami nawet co 1,5 godziny. Zalezy jak mala sobie zazada :-)

Jesc tez jem praktycznie wszystko, czekolade, jogurty, miesko, frytki, tylko w rozsadnych ilosciach i jest ok, purtaski puszcza, kupki sa i jest git :-)

reklama
Dawno mnie tu nie było, ale tak czytam i tak na pocieszenie dla niektórych dodam:

cycki przestały mnie boleć 2 tygodnie temu ( i to też nie do końca) - Mały kończy za 2 dni dwa miesiące.
Mały wisi czasem 10 minut czasem 60 minut na cycku
Je czasem co 30 minutach a czasem co 3 godzinach ( w nocy i co 5 - 6 ale więcej nie ma mowy), jednak przeważnie je co 1,5h.
Mleka mam od 3 tygodni dość ale nie dość żeby jeszcze odciągnąć i móc sobie gdzieś wyjść. Ale nie muszę juz dokarmiać butlą :-)
Usypianie małego odbywa się przeważnie tylko na cycu, a tak to płacze.
W ogóle nie chce wsiąść smoczka :-( co jest straszną udręką bo tak to by sobie pięknie spał.
Często się pręży i kwiczy - szczególnie nad ranem i popołudniu - nawet się budzi co 5 minut z rykiem - i nic już na to nie daję - bo to i tak bez sensu, trzeba poprostu przez to przejść. Robi to też po kupie.
Często się wije, pręży, wali rękoma i nogami podczas ssania cycka - nie wiem czemu to - ale myślę że ma problemy z nerwami i wyciszeniem, bo lękliwy jest, i jak się zamknę w cichym, ciemnym pokoju jest lepiej.
Mały szczęśliwy jest tylko na rękach a najlepiej z cycem w buzi :-D inaczej płaaaaacze.

Jedno co się zastanawiałam czy ma pleśniawki, jakaś mądra pani pediatra powiedziała mi że nie ma - ale nie wierzę bo ma biały nalot na języku który przecieram gazikiem namoczony wodą z sodą. A mnie sutek strasznie od wewnątrz kłuje i teraz się zastanawiam czy to nie grzybica u mnie???

Ciekawa sprawa- odkąd skończył tydzień Bartek ma katar, i tak pediatra stwierdziła żeby nic z tym nie robić tylko wodę morską psikać i odciągać bo to od kaloryferów - ale zaszczepić nie mogłam do dziś bo dopóki katar nie minie nie mogę (czyli chyba nigdy). Poszłam więc do laryngologa (bo ile może się dziecko męczyć, w końcu się krew w nosie pojawiła). Lekarz mi powiedział że to już ropna wydzielina i trzeba leczyć a jak za tydzień nie minie to muszę przejść na dietę bezbiałkową i nawet bez chleba - dziiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiwne, żeby katar był objawem alergi pokarmowej???
Słyszałyście o takim przypadku?

dziewczyny co może być powodem że młody zaczął robić mniej kupek? Cyca bardzo ładnie, ale od wieczora były tylko dwie porządne kupy (a nie jak zawsze - co przewijanie)..
Nie wiem czy się martwić i kogo się o to pytać.. :-:)-(
Ivi, jak Ci to powiedzieć... Dziecko Ci dojrzewa!:-D

Beti - ziemniaki jak na kopytka - gotujesz, solisz, przez maszynkę. Dajasz jajco, mąkę, obtaczasz w bułce i smażysz na patelni. Najlepiej smakują z sosikiem grzybowym, ale każdy inny też jest git.:-D

Maria, nie słyszałam o takiej alergii... Może warto to z alergologiem skonsultować?

Co do odciągania, ja nie mam i nie miałam laktatora, odciągam ręcznie, i idzie mi super. Rozmasowuję i prosto do butelki:-D
ja mam laktator elektryczny i ręczny...... i żaden nie wyciska ze mnie ani kropelki:wściekła/y: i jak potrzebuję odciągnąć to tylko ręcznie.;-)

Mi to tak leci że do wiadra pasowałoby wyciskać ale i tak już się czuję jak bliska siostra krowy więc sobie
:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D czuję jak bliska siostra krowy:-D:-D:-D:-D:-D:-D
Jedno co się zastanawiałam czy ma pleśniawki, jakaś mądra pani pediatra powiedziała mi że nie ma - ale nie wierzę bo ma biały nalot na języku który przecieram gazikiem namoczony wodą z sodą. A mnie sutek strasznie od wewnątrz kłuje i teraz się zastanawiam czy to nie grzybica u mnie???

posmaruj sobie przed karmieniem sutki Aphtinem - bez recepty - całkowicie bezpieczny, właśnie na pleśniawki

Dieta bezmleczna:

Ja jeszcze piekę sobie gofry bez mleka- z wodą gazowaną. I smazę kotlety z ryzu i jajek, a czasem dokładam jeszcze mielone z indyka.

dzięki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi! Ale nadal te kupki mnie martwią.. bo są bardziej zielone niż były (takie seledynowe) i nie mają grudek.. Chyba nie wytrzymam i do położnej przedzwonię zapytać czy tak może być.. :-(

Ivi, jak Ci to powiedzieć... Dziecko Ci dojrzewa!:-D

hehe czemu każda zmiana tak stresuje?:-( ciągle się zastanawiam czy wszystko ok i czy dzwonić do lekarza już czy za chwilę:-(;-):-D

Beti, przepis na ciasto wrzuciłam na kulinarny, niestety dopiero teraz bo wczoraj na tym moim zadooopiu nie było prądu.

Dawno mnie tu nie było, ale tak czytam i tak na pocieszenie dla niektórych dodam:

cycki przestały mnie boleć 2 tygodnie temu ( i to też nie do końca) - Mały kończy za 2 dni dwa miesiące.
Mały wisi czasem 10 minut czasem 60 minut na cycku
Je czasem co 30 minutach a czasem co 3 godzinach ( w nocy i co 5 - 6 ale więcej nie ma mowy), jednak przeważnie je co 1,5h.
Mleka mam od 3 tygodni dość ale nie dość żeby jeszcze odciągnąć i móc sobie gdzieś wyjść. Ale nie muszę juz dokarmiać butlą :-)
Usypianie małego odbywa się przeważnie tylko na cycu, a tak to płacze.
W ogóle nie chce wsiąść smoczka :-( co jest straszną udręką bo tak to by sobie pięknie spał.
Często się pręży i kwiczy - szczególnie nad ranem i popołudniu - nawet się budzi co 5 minut z rykiem - i nic już na to nie daję - bo to i tak bez sensu, trzeba poprostu przez to przejść. Robi to też po kupie.
Często się wije, pręży, wali rękoma i nogami podczas ssania cycka - nie wiem czemu to - ale myślę że ma problemy z nerwami i wyciszeniem, bo lękliwy jest, i jak się zamknę w cichym, ciemnym pokoju jest lepiej.
Mały szczęśliwy jest tylko na rękach a najlepiej z cycem w buzi :-D inaczej płaaaaacze.

Ciekawa sprawa- odkąd skończył tydzień Bartek ma katar, i tak pediatra stwierdziła żeby nic z tym nie robić tylko wodę morską psikać i odciągać bo to od kaloryferów - ale zaszczepić nie mogłam do dziś bo dopóki katar nie minie nie mogę (czyli chyba nigdy). Poszłam więc do laryngologa (bo ile może się dziecko męczyć, w końcu się krew w nosie pojawiła). Lekarz mi powiedział że to już ropna wydzielina i trzeba leczyć a jak za tydzień nie minie to muszę przejść na dietę bezbiałkową i nawet bez chleba - dziiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiwne, żeby katar był objawem alergi pokarmowej???
Słyszałyście o takim przypadku?

Miki też ma katar tak długo, byłam u 2 lekarzy i też podobno alergia i tylko nawilżanie i obniżyć temp. w domu do max. 21 st., a skaza białkowa objawiła się krostkami na twarzy.

Dziewczyny ratujcie :confused2:
Co zrobic, zeby moj synek spal w nocy?? Budzi sie na jedzonko co 2h :angry:
Nie wiem czy nie dojada, czy ja mam slabe mleko.... juz chodze na rzesach.
Zastanawiam sie nad przejsciem na butle w nocy, bo sie wykoncze, a ze mna reszta rodzinki :crazy:
Raz jeden udalo mu sie przespac nocke tylko z dwoma pobudkami wiec teoretycznie potrafi...
Juz sama nie wiem co robic, starsza byl na butli i od poczatku jadla 3 razy w nocy. Ten maly terrorysta potrafi jesc 7 w jedna noc......
Macie jakies pomysly???

Asiax dzieki widzialam. tyle ze tam sa jajka w calosci a przy skazie podobno nie mozna (tylko zółtka). chociaż moze w takim stężeniu nie zaszkodza.

reklama
Ja jem jajka i to sporo i nowe krostki się nie pokazują i zamiast maścią robioną z wit A smaruję go emulsją do ciała Emolium i jest spora poprawa.

Do góry