reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wszystko o naszych dzieciach!!!!!!!!Waga,choroby,rozwój,opieka itp.

Smoczek mam z nuka taki spłaszczony lateksowy.
Wybrałam taki bo najbardziej przypomina sutek mały niekiedy go ciągnie ale rzadko.
Zaraz powinien się obudzić bo już śpi przeszło 3 godzinki :rofl2:
(żeby tak spał w nocy )
Ja kąpię w normalnej wodzie.
A jak tam pępusie u malców czy odpadły jak tak to kiedy bo mojemu się jeszcze mocno trzyma.
Podajecie dzieciom witaminę K jak karmicie piersią bo mi kazano od skończenia 8 dnia życia.

reklama
Mamusia mojemu synkowi odpadl po 10dniach:-).
Czego uzywasz do pepka???

Moj to jak jest nie dojedzony to steka nawet potrafi w ciagu godz budzic sie ze 2 razy zeby tylko pociagnac chociaz z 5ml albo 10ml.Ale jak juz sie dokarmi to spi ze 3h albo ponad 3h czasami do 4h.

Jak wyszlismy ze szpitala to przez tydzien budzil sie praktycznie co 2h na jedzenie

no włąsnie- co z woda do melczka....wiem ze jest gerber która mozna robic bez gotowania, tylko podgrzewac....

a jesli nie butelkowana to taka z kranu długo trzeba gotowac?

Modroklejka nie wiem jak dlugo trzeba gotowac taka kranowe.
Ja bym na poczatku nie kombinowala z kranowa bo jak to w PL jest duzo w niej chloru,tu natomiast jest duzo wapnia i ja codziennie czyszcze czajnik bo jest bialy osad.
Malemu kupuje mineralna i mam osobny czajnik jak juz raz zagotuje to potem tylko podgrzewam w czajniku

Ale mnie dzis duzo,kurde ja nic nie robie,zreszta tylko jeszcze pranie zostalo do powieszenia w domciu czysto synek spi maz w pracy

Witajcie Mamusie!

pomyślałam że przyda się wątek w którym będziemy opisywać wszelkie postępy naszych dzieci...jak rosną, ile ważą, postępy w ich rozwoju fizycznym i emocjonalnym, co już umieją robić same a co im się udało przypadkowo...

Może mamusie które już urodziły w tzw. wolnej chwili jeśli taką znajdą opiszą nam jakie postępy poczyniły ich maluszki....

Ale ciekawych informacji tu mozna poczytac na tym watku:tak:
Tanu,jak mala dalej bedzie ulewala to pogadam z pediatra o tym syropie.Wyszukalam tez w necie ze jest jakis preparat zageszczajacy mleko chyba nazwa Nutriton lub jesli karmienie sztuczne to nalezy kupowac mleko modyfikowane z opcja AR np.NAN AR bo to sa mleka dla ulewajacych dzieci.
Juli dzis sie dobrze spisuje,nie ulala poki co ani razu.Staram sie dawac jej malo jednorazowo z butli lub robic przerwy podczas picia mleka.Z cyca to nie mam wladzy ile pije a pije zawsze tak lapczywie,normalnie rzuca sie agresywnie na cyca!:-D

pieluchy - bella happy newborn-fajne ale zaczela z nich wyrastac wiec teraz mamy pampersy.A pampki te dostalismy w prezencie-4 wielkie paczki:tak:
spanie - mala nigdy jeszcze z nami nie spala i nie chcemy do tego dopuscic,tylko w swoim lozeczku.Lezec prosze bardzo jak czuwa ale spac nie <terror hihi>
pozycja spania - po jedzonku zawsze na boki,raz 1 raz 2.Na plecach klade ja rzadko ale musze czesciej bo ma dosc wypukly tyl glowki:-D Ale lepsza glowa wypukla niz splaszczona.Na brzuszku lezy jak czuwa-bardzo ladnie i dlugo podnosi glowke wtedy:-)

• woda - ojej ale rozpieszczacie maluchy:tak:Nasza do mleka ma zwykla przegotowana wode z kranu a kapie sie w zwyklej kranowie.Dzis byla u mnie przyjaciolka i smiala sie ze mala jest chowana w "naturalnych" warunkach.Glaskalam fretke,za chwile Julisie (oczywiscie myjac rece),butelki tylko przelewam wrzatkiem.Chyba nie ma co za bardzo byc sterylnym bo potem dzieci choruja.
  • smoczki- NUK i b.dobrze sie spisuje.
  • kikut-odpadl mlodej dopiero w 15 dniu.
  • witaminki-witaminke K dostaje od 8 dnia zycia co 2 dzien (gdyz ma karmienie mieszane czyli cyc w dzien + butla na noc) a D3 dostaje codziennie od 3 tygodnia zycia.

Ewelcia, Julitek tez mi kweka jak niedoje i tez sie robi czerwona ale jak placze:-D

Julitek:

-waga urodzeniowa 2800 g
- waga po 3 tyg od urodzenia - 3400g w pampersie i ubrankach = 3300g "nago"
- wzrost urodzeniowy 52 cm
- teraz nosi ubranka 50 i 56,ale z 50tek juz zaczyna wyrastac:-D
- b.ladnie i dlugo unosi glowke lezac na brzuszku
- slicznie sie usmiecha,ale pewnie nieswiadomie jeszcze;-)

Podsumowanie 1 m-ca:
- waga z dzisiaj (11.03.09) z przychodni: 3500 nago a wiec przytyla Julitka w 1 m-cu 700g.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Sara mij maly tez juz nauczyl sie plakac.Wczesniej tylko kwekal raz glosniej raz ciszej.
No ja tez czytalam o tych gesciejszych mlekach ale tutaj to ja nie wiem ktore do nich naleza ja daje Aptamil-odpowiednik Polskiego Bebilonu na poczatku przez dwa dni dawalam bebiko ale jakos nie specjalnie chcial pic moze dla tego ze w szpitalu dawali mu Aptamil-tylko troszke inny ZIMNY!!!!byl w takich malych buteleczkach.

Ja wlasnie teraz mam taki proszek co sie dosypuje do mleka i on zageszcza i zatrzymuje mleko w zoladku,ale nie daje mu do kazdego karmienia,nie chce przesadzac.

Witamine D3dostaje od 5dnia zycia mi tak kazali dawac jak wychodzilam ze szpitala,wiec daje,2 krople na dzien.

Szymonek:

-Waga urodzeniowa 15.02 2925 g
-w dzien wyjscia 19.02 2740 g w pampersie
-nastepny dzien 20.02 2760 g w pampersie
-wizyta u pielegniarki 03.03 3300 g w pampersie
Glowke ladnie podnosi lezac na brzuszku,[potrafi przelozyc z jednego boku na drugi,a nawet potrzymac w gorze z 10sek.potem opuscic na jakies pare sek i znow powtorka.
Usmiechac tez sie usmiecha i zaczyna wodzic wzrokiem za mna lub mezem,i strasznie zaciska oczy jak jest za widno np.jak wychodzimy na dwor,ale jak pobedzie pare minut jest ok

reklama
Jejku mialam koszmarna noc.
Od 21 do okolo 2 w nocy maly byl non-stop glodny przerwy mial po jakis 15min do 0,5h,to samo bylo w sobote i w niedziele ale na szczescie w dzien a nie w nocy!!!
Potem zasnal w lozeczku sam,obudzil sie po 4 i chyba bolal go brzuszek bo zaczal sie prezyc i stekac i za bardzo jesc nie chcial:baffled::nerd::baffled:,masowalam mu brzuszek i a potem jadl i tak na zmiane zeszlo nam do po 6 ale juz go nie odkladalam do lozeczka tylko spal z nami bo oczywiscie jeszcze plakal jak mu smoczek wypadal.
Czasami jak nie moze zasnac to ja tak wstaje do niego z 20razy w ciagy 5min:szok:,w dzien nie ma z tym problemu.
Infacol-jedna wielka lipa!!!!!!dawalam mu codziennnie po trochu prawie do kazdego jedzenia a tu sie okazuje ze maly mial rano kolki.
Teraz daje mu Colief podobno lepszy!!!:confused:

Spadam jeszcze spac bo zakrecona jestem

Do góry