I
ivaz
Gość
o Gosia wlasnie zauważylam ze ty też z Warszawy kilkasz
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza
Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

kazde dziecko rozwija sie inaczej,to ze nie raczkuje to wg statystyk 10% tak ma wiec mozna na to przymknac ze spokojem oko (chociaz mnie np.bardzo zalezalo by Juli raczkowala i na szczescie to robi).To ze sama nie siada to pewnie dlatego ze nie czworakuje bo z tej pozycji sie latwo siada,chociaz mogla wykombinowac sobie siad z boku-tak julita kombinowala zanim raczkowala.Na stawanie samodzielne przyjdzie czas,jest na to szeroka norma.Co do prowadzania za raczki-ja to robie rzadko bo mi sie nie chce schylac-bola mnie plecy (dlatego pytalam za zakupowym o szelki;-)) i z tego co wiem nie jest to zbyt dobre dla stawow i kregoslupa (zwlaszcza za 1 raczke)-tego samego zdania byla moja neurolog.No ale od wiekow tak wlasnie rodzice "chodza" z dziecmi i jest OK wiec nie ma sie co nadto przejmowac.Julita i tak woli pchacza bo sama sobie nadaje tempo chodzenia i rozklada sama ciezar ciala.Jak cie cos niepokoi to zawsze mozesz isc do neurologa i rozwiac watpliwosci.
A teraz też się zrobił bardzo "mamowy", jak mnie dłużej nie widzi to szaleje z radości, wierci mi sie na rękach we wszystkie strony, wspina się po mnie, i mocno trzyma się mnie raczkami, dziś mieliśmy ubaw - co go chciałam podac mężowi to on się jeszcze mocniej wczepiał we mnie rączkami, taki kochany jest uwielbiam go