Gośka_W
Wrześniowa mama Martynki
Fajnie masz ! dokłądnie mafia !
A najgorsze jest to, że gdybym chciała zrezygnować z tego lekarza i iść do innego, to i tak mogłabym do niego trafić na sali porodowej i nie wiadomo jakby mnie wtedy potraktował.
Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Fajnie masz ! dokłądnie mafia !

Dziewczyny, potrzebuje pomocy
odebrałam dzisiaj wyniki na toksoplazmoze i mam tak:
IgG (-) (0,198)
IgM (+) (1,7)
Czy ktoś tak miał, bo takich przypadków nie mogę za dużo znaleźć???
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][SIZE=-1]Gdy wykonujemy badanie krwi na obecność swoistych przeciwciał przeciw Toxoplasma gondii możliwe są następujące sytuacje:
1/obecne są przeciwciała w klasie IgM - oznacza to że osoba aktualnie choruje i należy włączyć stosowne leczenie
2/obecne są przeciwciała w klasie IgG- oznacza to ,że osoba ta zetknęła się z zarazkiem już wcześniej i jest to
a )późna faza toczącego się zakażenia lub
b )przeciwciała pochodzą z zakażenia dawno przebytego.
Niezwykle ważne jest odróżnienie tych dwóch sytuacji. W tym celu należy ponownie oznaczyć poziom przeciwciał po 3 tygodniach. Jeżeli wzrośnie to mamy do czynienia z fazą przewlekłą zakażenia ( należy stosować leczenie ). Jeżeli spadnie lub nie zmieni się to zakażenie zostało już przebyte i osoba taka nie zachoruje ponownie.