reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka - co powinna kupić mamusia dla siebie i dzidziusia?

reklama
Z filmików na youtubie da się to ogarnąć bez problemów. Nawet na drutach się z filmików nauczyłam robić:-D Ja miałam jeszcze koleżanki po kursie, które ocieniały czy jest ok na podstawie zdjęć.
No i wiążesz kieszonkę, kangurek to pozycja dziecka, wiązanie to kieszonka, jest banalnie prosta, naprawdę

Ja też bardzo bym chciała chustę kupić, ale się boję czy dam radę, trochę mnie Jagódko na duchu podniosłaś :tak: W czerwcu mają być jakieś targi w Warszawie, więc mam nadzieję, że się wybiorę i może coś w tym temacie będzie :tak:

Jak będzie stoisko z chustami, to na stówę będą mieć kogoś, kto będzie wiedział, jak wiązać chusty:tak: Poza tym w większych miastach organizowane są warsztaty chustonoszenia. U nas na mamo to ja była dziewczyna, która pokazywała jak się motać i rozdawała do siebie wizytówki, mówiła, że jest jakimś tam instruktorem na rejon lubelski.

Obejrzałam kilka filmików i rzeczywiście wydaje się to nietrudne. Polecacie jakieś konkretne chusty?

Widzę że Małgorzata poleca lenny lamb.

Ostatnia edycja:
Jak boicie się motać chustę, albo tak jak w moim przypadku za długo to by trwało i mąż się na chustę wypiął to można też skorzystać z czegoś takiego jak nosidło ERGONOMICZNE. Ja polecam bondolino, nie jest to może najtańsza rzecz, ale można poprosić żeby np na pępkowe kumple taty kupili albo coś.
Ważne jest żeby to było nosidło ergonomiczne, w którym mozna nosić dziecko od urodzenia i w którym znajduje się ono w pozycji tzw fizjologicznej żabki - jak w chuście. W żadnym wypadku nie należy używać nosideł usztywnianych, w których dziecko wisi, a nózki dyndają na wszystkie strony.

bondolino1.jpg

LilaMy z chusta elastyczną jest ten "problem" że ona jest tylko do pewnej wagi, nie pamiętam dokładnie ale chyba do okolo 6kg, potem przez swoją elastycznosć zaczyna sprężynować i nie da się w niej cięższego dziecka nosić.

Załączniki

• bondolino1.jpg
    bondolino1.jpg
    35,5 KB · Wyświetleń: 55
Ostatnia edycja:
Na początek pojawi się u nas chusta elastyczna używana złamana - brat ma o to zadbać.
Będziemy starać się ją wykorzystać maksymalnie, jak się nie uda z jakiegoś powodu, trudno.
Później planujemy kupić nosidełko ale typowo wypadowe w góry, a nie do noszenia na co dzień. Nie uznaję nosidełek, zbyt łatwo zniszczenia powodują, dużo łatwiej niż przy chustach, nawet źle zawiązanych. U nas w rodzinie problem bioderkowy nie jest nowością i taką sobie opinię przez lata wyrobiłam i tego się będziemy trzymać ;-)

reklama
mi teraz na pikniku dziewczyna z chustowania pokazywała, że noworodka można nosić nie w kieszonce a kangurku, troszkę inne wiązanie, wygląda na łatwiejsze. potem, jak już Ola trzymała dobrze głowę, motałam w 2X, szybko bardzo

Do góry