reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka - co powinna kupić mamusia dla siebie i dzidziusia?

LilaMy z chusta elastyczną jest ten "problem" że ona jest tylko do pewnej wagi, nie pamiętam dokładnie ale chyba do okolo 6kg, potem przez swoją elastycznosć zaczyna sprężynować i nie da się w niej cięższego dziecka nosić.

masz rację. nie widziałam tego wcześniej, ale to nic, na początek może być :)

Nadmienić również należy, że wielu rodziców odczuwa dyskomfnort nosząc duże dziecko (powyżej 8 kg.) w chuście elastycznej, ponieważ obciążony materiał ma tendencje do rozgiągania się przy każdym kroku, co powoduje, że dziecko "sprężynuje" nadmiernie obciążając ramiona noszącego. Dlatego też nie zalecamy stosowania chust elastycznych do noszenia dzieci ważących powyżej 8 kg.

reklama
Ja dostałam chusty od siostry,, sztuk dwie. Elastyczna + tkana. Kolory mi nie paszą, ale darowanemu koniowi... Fajnie bo szkoła rodzenia organizuje warsztaty chustonoszenia, ale już z dzieciaczkami. Na pewno się wybiorę a i mojego zaciągnę, a co ;-)

Wiem, że rozmowy o majtach poporodowych było już dużo, ale potrzebuję porady.
Wiem już, że chce siateczkowe, poszukam z jakiej firmy, ale chodzi mi o rozmiar. Ja majciochy to bawełniane kupuje zawsze na targu, więc chiński rozmiar xxxl lub xxl :-p I mam problem, jakiego rozmiaru kupić poporodowe? Spodnie noszę 40/42. Na tą chwilę progresu w biodrach nie zauważyłam. Poradźcie proszę.

Bellina, wszystko zależy od firmy. Ja noszę spodnie w rozmiarze S, ale majty zawsze kupuje wieksze. Majty seni kupiłam w rozmiarze L i były dobre. Te z horizona wzięłam w rozm 38 i tez sa dobre.

Michalina chusty elastycznej się nie"łamie", bo to nie jest taki materiał.
Elastyczną wiąże się tylko w kieszonkę i wtedy dziecko na kangurka (lub kołyskę) się do niej wkłada.
Lilla 8 kg to już i tak za dużo by było:tak: Mi chodziło głównie o sposób na kolki, więc do 8 kg to już dawno mieliśmy za sobą;-)

Jagódka da radę w elastycznej do 8kg. Tak jak z tkanymi, tak i z elastycznymi to zależy od materiału :)
Ja mam 2- elastyczną i "tkaną". Dziewczyny mają rację na targach są stoiska z chustami i panie znajdujące się tam pokazują wiązania i można dobrać chustę. Nam 5 lat temu powiedzieli, że ta 2 chusta nie musi być u nich kupowana, wystarczy odpowiedni materiał i można samemu uszyć, lub ktoś uszyję. Tym samym 2 chustę kupiliśmy od tej Pani
chusty VOMBATI
Po 1 dziecku czuję jednak niedosyt i wybieram się na warsztaty z mężem we wtorek. Będziemy mieli wiązania na lalkach :)

Bellina jak chcesz sobie kupic majty siateczkowe to czytaj opakowanie i tam jest napisane od ilu do ilu cm w biodrach. Mnie się sprawdziło :) Kupowałam na allegro i najpierw szukałam na stronie danej firmy jakie mają rozmiarówki .

tylko naprawdę dobry materiał to też koszt i czasami sie nie opłaca szukać materiału, potem go szyć, lepiej kupić gotową używkę. btw. ja mam taką, jak moja śp babcia miała wieki temu kapę na łóżko :p kapa pamiętam długo była jako przykrycie, a potem służyła do noszenia siana, do zboża itp (moi dziadkowie mieli gospodarstwo) i była niezniszczalna

reklama
Do góry