reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka - co powinna kupić mamusia dla siebie i dzidziusia?

Bo nie powinno się pchać dużych ilości. Często pupe wietrzyć, przemywać i delikatnie osuszać. Ja tak przynajmniej robiłam i nie było żadnych problemów. I w odpowiednim momencie, tak mi się wydaje, przestałam smarować.

reklama
Ja smarowalam i zresztą do dziś smaruje sudocremem tylko na podrazniona pupe i bardzo cieniutko, żeby widać nie było nic. U dziewczynek pchanie dużej ilości sudocremu może spowodować sklejenie warg

Co do pielęgnacji chłopców to moja wiedza ogranicza się oczywiście wyłącznie do SR, na której położna zalecała żeby w trakcie samej kąpieli, w wodzie delikatnie odciągać skórkę ale wyłącznie w zakresie na który pozwala natura, nic na siłę. Uczulała, że lepiej poćwiczyć tak w domku bo jak pójdzie się do pediatry to on nie będzie miał skrupułów i po prostu szarpnie co trzeba. Ale tak jak mówię, to jest wiedza wyłącznie z zajęć.

O tym sudokremie też się nasłuchałam, że wyłącznie na gotowe odparzenia i tego się będę trzymać. Mam kilka malutkich próbek - wystarczy, kupować nie będę.

Natomiast maść typu linomag muszę zabrać ze sobą do szpitala, znajduje się na liście rzeczy, które trzeba przywieźć ze sobą. A czy później w domu będę używać, zobaczymy jaka będzie pupa małej i czego będzie potrzebować.

lilla my co kupiłaś w Ikea?

pytam bo za jakiś tydzień też się wybieram więc warto wiedzieć co tam fajnego mają aktualnie dla maluszków.

lilla my co kupiłaś w Ikea?

pytam bo za jakiś tydzień też się wybieram więc warto wiedzieć co tam fajnego mają aktualnie dla maluszków.

Ja polecam reczniczki z kapturkiem :)
Oprocz tego z ikei dla malucha mam kocyk bawełniany, lampkę ledową, kinkiet ścienny, komodę i organizery do szuflad.

reklama
moja siostra bardzo polecała linomag właśnie.

dla mnie logiczne jest żeby trochę myć u chłopca i pod skóra, jakies paprochy mogą wchodzić, bród się zbiera.. nie na siłę, i tylko wodą. jakoś teoria nie ruszania do mnie nie przemawia... na wyjściu ze szpitala często neonatolog odwiedza i mówi krótka instrukcję. jak nie powie to się zapytam. i później położnej i później pediatry - az w końcu ktoś powie jak chcę :)

ostatnio zrobiłam troszkę zakupów ciuszkowych stwierdzając z waszą pomocą że mam przymało.. i teraz ogarnął mnie taki lekki szał zakupowy... mam ochotę kupić więcej... ale trzeba się hamować....... ale pójde do pepco coś kupię, jakiegoś pajaca i body :)

Do góry