reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Wyprawka czerwcowej mamy

Jak się zaloguje do tej apteki gemini to jest spoko opcja że można dodawać produkty do przechowalni i nie znikają wtedy z koszyka nawet po jakimś czasie.
Jakbyście miały jakieś swoje hity kosmetyczno-higieniczne typu kapiek/przewijanie/pielegnacja to chętnie się dowiem co wam się sprawdziło. W tym miesiącu planuję zrobić zakupy w tej aptece, żeby już mieć to odhaczone na liście ;)
Z doswiadczenia polecam wstrzymanie się z zakupami blizej konca :)
Po pierwsze - czesto sa super promocje typu 70% upustu, to termin przydatnosci konczy sie np za 6 miesiecy.
Mi w pierwszej ciazy udalo sie w ten sposob oszczedzic przeszlo 200 zl na produktach typu kremy do pupy, emulsje do kapieli czy kremy na opalanie :)
Po drugie - logistyka. Jak nie macie gdzie tego przechowywac to warto poczekac, bo jednak swoje miejsce zajmuje :)

Chetnie podziele sie swoimi sprawdzonymi kosmetykami. Teraz cierpie na nadmiar czasu :)

Napisane na SM-J500FN w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
KOSMETYKI, KTORE JA KUPUJE NA START DLA SIEBIE I MALUCHA.

- OCTANISEPT 250 ML
W moim przypadku uzywac go bede do pielegnacji pepka Malej. Po kazdej kapieli psikam i przemywam wacikiem - alternatywa do przestarzalego i odradzanego spirytusa. U mnie w poprzedniej ciazy dodatkowo wykorzystywalam do pielegnacji rany po nacieciu krocza (tego czy ktoras bedzie miec ciezko przewidziec, ale pamietam jak w tamtej ciazy kupialam 50 ml i wykonczylam w ktoryms dniu pobytu jeszcze w szpitalu i musialam dokupywac). I jak teraz mam 2-latka to Octanisept dodatkowo sprawdzi mi sie przy wszelkich letnich stluczeniach i otarciach jako alternatywa do wody utlenionej.

- PURELAN 100 - 7g. Najmniejsze opakowanie. To masc na popekane brodawki. U mnie najlepsza ze wszystkich przy pierwszej ciazy. Spokojnie mi to opakowanie wystarczylo na caly czas zazegnania problemu.

- BEPANTHEN BABY MASC OCHRONNA - najwieksze opakowanie; 2 opakowania minimum. Na smarowanie pupy i przeciwdzialajac odparzeniom pieluchowym. Nie kupuje w wyprawce zadnych masci na odparzenia pieluszkowe z cynkiem.

- BABY DREAM PIELEGNACYJNY PLYN DO KAPIELI NIEMOWLAT. To jedyny kosmetyk, ktorego mam zamiar uzywac do kapieli. Zadnych szamponow czy zelow myjacych przez pierwsze miesiace.

-BIALY JELEN - HIPOALERGICZNE SZARE MYDLO. Do higieny intymnej na pierwsze tygodnie pologu (szczegolnie jak ktos bedzie mial nacinane krocze!)
A na pozniejszy okres tez - BIALY JELEN HIPOALERGICZNY PLYN DO HIGIENY INTYMNEJ.

- SOLBABY WODA MORSKA DLA NIEMOWLAT. Na fiurgający i przesluszony nos.

- BIALY JELEN HIPOALERGICZNY PLYN DO PRANIA. Do prania ubranej wyprawkowych i potem tez.

- PIELUCHY PAMPERS PREMIUM CARE 1 -te z paseczkiem po srodku. Duze opakowanie. Potem przejdziemy pewnie na DADY,ale na start warto te.

-BABYDREAM SENSITIVE CHUSTECZKI NAWILZANE. Dla mnie najlepsze chusteczki swiata z Rossmanna.

- do szpitala dla siebie kosmetyki wlasnych preferencji- SZAMPON, MYDLO DO RAK, ZEL POD PRYSZNIC, PASTA DO ZEBOW, POMADKA DO UST.

- w domu ograniczajac zuzycie chusteczek nawilzanych, uzywam wody, ktora mam odlana w termosie i WACIKOW/PLATKOW KOSMETYCZNYCH do przecierania. Przydadza sie tez do przemywania oczow, pepka i u dziewczynek - okolic intymnych.

-WKLADKI LAKTACYJNE LANSINOH. Dla mnie bezkonkurencyjne.

Teraz nie kupuje, bo mam po corce ale:
-ASPIRATOR DO NOSA (KATAREK)
- NOZYCZKI DO PAZNOKCI Z ZAAOKRAGLANYM KONCEM
- SZCZOTKA DO WLOSOW Z WLOSIA

NIE KUPUJE:
- oliwki do nawilzania,
- mydel do mycia niemowlat,
- gabek, wkladek, myjek (ja myje pieluszka tetrowa ktora otulone dziecko do wanny wkladam),
- nadmiernego zapasu pieluch (w kazdej chwili mozna kupic),

A ja napiszę jeszcze inaczej. Kosmetyki najlepiej kupować jak najpóźniej i w jak najmniejszych tubkach i tylko to co konieczne. Teraz dużo dzieci ma problemy skórne. I może się okazać, że kosmetyki które kupicie będą pogarszać stan skóry i będą do wyrzucenia.

Nie warto też sugerować się radami innych osób. Ponieważ krem który sprawdził się u jednego dziecka, u drugiego może zadziałać przeciwnie. Na poprzednim forum była dziewczyna z AZS, mająca dwóch synów z AZS. Każdemu pomagał inny krem.

Mój synek ma kontaktowe zapalenie skóry i też trochę się naszukałam zanim trafiłam na kosmetyki które mu nie szkodzą.

Ja kupuję:
- krem do pielęgnacji skóry, nawilżający
- krem na odparzenia
- emulsja do kąpieli
- kosmetyk do pielęgnacji pępka

Resztę kosmetyków uważam za zbędne.

Jeśli chodzi o przemywanie pupy, to ja będę stosować przegotowana wodę i suche chusteczki. Jak któraś kojarzy jakieś fajne ( nie rwące się, nie zostawiajace paprochów i w miarę tanie), to dajcie znać. Stosowałam wcześniej Tami z Rossmann. Są spoko, ale strasznie podrożały.

Na wyjścia kupię Waterwipes. Skład to woda w 99%.

Napisane na SM-G800F w aplikacji Forum BabyBoom

To ja, podobnie jak Effa idę w temacie kosmetyków w minimalizm - im mniej tym lepiej ;)
- Microdacyn do pępka (równie dobry jak Octenisept, a dużo delikatniejszy dla śluzówek)
- Cetaphil emulsja do mycia dla dzieci
- Zinalfat maść na odparzenia
I to wszystko - nic więcej nie mam zamiaru kupować :) No jeszcze Water Wipes do szpitala.
Te mam przetestowane na Stasiu i na sobie i innych nie mam zamiaru testować - pewnie każdemu podejdzie co innego :)

To ja, podobnie jak Effa idę w temacie kosmetyków w minimalizm - im mniej tym lepiej ;)
- Microdacyn do pępka (równie dobry jak Octenisept, a dużo delikatniejszy dla śluzówek)
- Cetaphil emulsja do mycia dla dzieci
- Zinalfat maść na odparzenia
I to wszystko - nic więcej nie mam zamiaru kupować :) No jeszcze Water Wipes do szpitala.
Te mam przetestowane na Stasiu i na sobie i innych nie mam zamiaru testować - pewnie każdemu podejdzie co innego :)

Uważaj na kosmetyki cetaphil, nie wszystkie mają fajny skład...

Link do: Analiza: Cetaphil Baby | Sroka o....

A ja napiszę jeszcze inaczej. Kosmetyki najlepiej kupować jak najpóźniej i w jak najmniejszych tubkach i tylko to co konieczne. Teraz dużo dzieci ma problemy skórne. I może się okazać, że kosmetyki które kupicie będą pogarszać stan skóry i będą do wyrzucenia.

Nie warto też sugerować się radami innych osób. Ponieważ krem który sprawdził się u jednego dziecka, u drugiego może zadziałać przeciwnie. Na poprzednim forum była dziewczyna z AZS, mająca dwóch synów z AZS. Każdemu pomagał inny krem.

Mój synek ma kontaktowe zapalenie skóry i też trochę się naszukałam zanim trafiłam na kosmetyki które mu nie szkodzą.

Ja kupuję:
- krem do pielęgnacji skóry, nawilżający
- krem na odparzenia
- emulsja do kąpieli
- kosmetyk do pielęgnacji pępka

Resztę kosmetyków uważam za zbędne.

Jeśli chodzi o przemywanie pupy, to ja będę stosować przegotowana wodę i suche chusteczki. Jak któraś kojarzy jakieś fajne ( nie rwące się, nie zostawiajace paprochów i w miarę tanie), to dajcie znać. Stosowałam wcześniej Tami z Rossmann. Są spoko, ale strasznie podrożały.

Na wyjścia kupię Waterwipes. Skład to woda w 99%.

Zgodze sie, zw co dla jednego dobre a drugiego nie musi. Lecz od czegos trzeba zaczac :)

Jasmina źle napisałam post. Nie miało to zbrzmiec tak jakby było wycelowane w Ciebie. Jeśli tak wyszło to przepraszam.

Post miał być moją opinią w temacie kosmetyków.

Jasmina źle napisałam post. Nie miało to zbrzmiec tak jakby było wycelowane w Ciebie. Jeśli tak wyszło to przepraszam.

Post miał być moją opinią w temacie kosmetyków.

Alez w ogóle tak mi nawet przez myśl nie przeszlo :) Zreszta zgadzam sie z tym co piszesz.
Ja napisałam o tym co mi się sprawdzilo i co zamierzam ponownie zakupić oraz co z mojej perspektywy okazalo sie przydatne.

Ale podaz produktow jest tak ogromna, ze kazda i wybiera to co samej sobie podchodzi i co warto :)

reklama
Uważaj na kosmetyki cetaphil, nie wszystkie mają fajny skład...

Link do: Analiza: Cetaphil Baby | Sroka o....
No właśnie czytałam to kiedyś i zaniechałam używania emulsji do twarzy dla dorosłych, ale ta dla dzieci ma dobry skład na szczęście - bo lepszej nie znam :)
Myślę, że tu nikt się na nikogo nie obraża - w sumie dzielimy się subiektywnymi odczuciami i to co jednej pasuje innej może być zupełnie nie po drodze :D

Do góry