Cieszę się, że lista się przydała:-)
Czapeczka ciepła powinna tam być, musiała "zginąć" przy kopiowaniu

Listę robiłam "pod siebie" dlatego tam np niania, my teraz np dom 2piętrowy a sypialnia dziecięca na samej górze, ale u nas dopiero tak naprawdę była używana od 6miesiąca jak młody trafił do swojego pokoju i na mleko modyfikowane przy okazji. Zgadzam się z Ulkan, że na początku dziecko najlepiej we własnej sypialni, my dodatkowo na dole mieliśmy (i będziemy znów go na pewno używać) kosz dla niemowlaków dlatego w końcu zrezygnowałam z kupowania monitora oddechu bo okazał się zbędny.
Jeśli chodzi o rozmiar ubrań warto zebrać wywiad od mam jakie Wy i Wasi Mężowie byli zaraz po urodzeniu, ja miałam kupione rzeczy tylko w rozmiarze 62cm, Szczepcio miał 58cm jak się urodził ale ani u mnie ani w rodzinie Męże nie było dzieci mniejszych niż 56cm.
Oczywiście i tak troszkę więcej rzeczzy kupiłam i parę "gażetów" jak np bujaczek czy nosidełko i pojemnik na zużyte pieluchy, ale podobnie jak Ty
Królowa byłam strasznie zagubiona na początku, bo na necie listy różne, w sklepie przekonują Ci, że jeszcze milion innych rzeczy jest niezbędnych i zaczęłam się naprawdę stresować, że w tym całym szale kupie wydam kasę na coś co będzie całkowicie zbędne a zapomnę o czymś istotnym, a zaczynałam od zera, nie miałam w domu dosłownie nic więc też nie chciałam po tych zakupach bankrutkem zostać.
Teraz zaopatrzę się na pewno w poduchę do karmienia, nie miałam a było by mi dużo wygodniej, chustę, i matę edukacyjną ale głównie dlatego, że wszystko inne już mam i mogę trochę "poszaleć"