reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wysokie TSH! POMOCY!!!

Dołączył(a)
10 Listopad 2019
Postów
5
Rozwiązania
0
Witam wszystkich!
Obecnie jestem w 11 tc.
Moje wyniki sprzed miesiąca (dopiero w czwartek lekarka wypisala mi skierowanie do endokrynologa-wyniki badan byly miesiac wczesniej)
TSH 3,54 (zakres normy 0,35-4,94)
FT3 3,26 (zakres normy 1,88-3,18)
FT4 0,87 (zakres normy 0,70-1,48)
Bardzo sie denerwuje, wyniki takie byly w 8 tc, a dopiero teraz lekarka wypisala skierowanie, nie uzasadniajac w sumie nawet dlaczego. Wizyta u endo we wtorek prywatnie. Znajomy endokrynolog (konsultacja telefoniczna wynikow) mowi, ze mam juz wziac dawke euthyroxu 50 bo tsh za wysokie, jednak boje sie troche, poniewaz po pierwsze wyniki sa sprzed miesiaca, a po drugie, troche sie boje tak na „wlasna odpowiedzialnosc” bez pisemnych zalecen lekarza brac leki, nie wiadomo jaki wyniki tsh mam teraz.
Poradzcie cos prosze, bo strasznie sie denerwuje 😔
Mamy laboratorium calodobowe, moze zrobic tsh i ft4 jutro od rana na czczo i wtedy zdecydowac o wzieciu leku?
Nie wiem co robic!
 
reklama

HoneyBee

Fanka BB :)
Dołączył(a)
2 Wrzesień 2018
Postów
6 689
Rozwiązania
0
Ja w takiej sytuacji pojechalabym na pobranie krwi, a bezposrednio po nim wziela lek. Wiele ciezarnych ma problemy z tarczyca. Nie zaszkodzisz sobie.
 

Mythopoeia

Fanka BB :)
Dołączył(a)
2 Kwiecień 2019
Postów
288
Rozwiązania
0
Jestem akurat w temacie, zleciałam kilku lekarzy i radzę, żebyś już zaczęła brać. Po pierwsze norma tsh w ciąży do max 2,5 (są inne niż dla "zwykłych ludzi. Po drugie, masz niskie ft4 a to bardzo ważne dla rozwoju dziecka na początku ciąży, bo ono nie ma jeszcze swojej tarczycy. Wiele kobiet ma problemy z tarczyca w ciąży i to jest bardzo poważna sprawa jeżeli szybko nie zaczniesz leczyć ale jeżeli zaczniesz brać leki, to nie ma problemu :) ja tez biorę euthytox, jak większość moich koleżanek w ciąży :) bardziej trzeba się bać niebrania ..
 

Mythopoeia

Fanka BB :)
Dołączył(a)
2 Kwiecień 2019
Postów
288
Rozwiązania
0
A i jeszcze to że raz weźmiesz euthyrox, to nie sprawi że wyniki Ci się zmienią. Trzeba brać kilka tygodni. Zacznij brać i idź jak najszybciej na badania. Ale bierz, serio ja przepłakałam pół ciąży jak przeczytałam jakie są skutki niedoczynności tarczycy w ciąży, a że miałam trochę lepsze wyniki niż ty, to lekarz nie przepisał mi tego leku (a później endokrynolog zasugerowała, że ona by kazała brać od początku dla bezpieczeństwa i później bardzo się bałam, że nie brałam na początku).
 

Fado123

Fanka BB :)
Dołączył(a)
22 Styczeń 2019
Postów
5 302
Rozwiązania
3
Tez myślę że lepiej wziąć, na ciążę wynik za wysoki dużo, i dziwi mnie że lekarka od razu Cię do endo nie wysłała, tylko po miesiącu
 

MalyGosc

Fanka BB :)
Dołączył(a)
4 Listopad 2019
Postów
1 327
Rozwiązania
0
Eurthyrox bierze bardzo dużo kobiet ciężarnych z podwyższonym TSH, wiec nie ma się czego obawiać. Natomiast ważne jest, żeby jak najszybciej rozpocząć terapie i chodzić do endo na kontrole. Ja o swojej niedoczynnosci (postać utajona, czyli bezobjawowa) dowiedziałam się w ciąży, ale u mnie wynik w 5tc wynosił 5,46 (ft3, ft4 w normie). Na drugi dzień od wyników już miałam endokrynologa i od razu miałam zacząć brać Eurthyrox 50 z kontrolami co 2 tygodnie, obowiązkowe usg tarczycy. Choć nie jestem już w ciąży i moje TSH jest na poziomie 2.40, Eurthyrox biorę cały czas. Tutaj potwierdzę wypowiedz poprzedniczki, bo tez mój endokrynolog tak powiedział, ze poziomy TSH są inne dla kobiet ciężarnych i maks jaki powinien ten hormon osiągnąć poziom to 2.50. Koniecznie zrób wyniki jak najszybciej
 
Dołączył(a)
10 Listopad 2019
Postów
5
Rozwiązania
0
Dziekuje za odpowiedzi! Zrobilam dzisiaj rano wyniki:
tsh 2,33
ft3 3,85
ft4 1,04
Zrobilam jeszcze aTPO ktore widzialam ze bardzo duzo ludzi polecalo, ale wynik bedzie jutro dopiero.
Czy mimo wszystko mam lek wziac?
 

Mythopoeia

Fanka BB :)
Dołączył(a)
2 Kwiecień 2019
Postów
288
Rozwiązania
0
Ja mialam właśnie takie tsh jak Ty (2,3) na początku ciąży i to był ten wynik, który moja endo skomentowała, że "trzeba było brać leki od początku".
 
reklama

Charlotte21

Fanka BB :)
Dołączył(a)
31 Styczeń 2019
Postów
2 709
Miasto
Katowice
Rozwiązania
0
Hej. Bierz lek od razu. Nawet się nie zastanawiaj. ;) ja przed ciaza miałam subkliniczna niedoczynnosc tarczycy i ciągle brałam euthyrox 50. Jeszcze w staraniach. W ciąży od razu mi unormowanie TSH skacze do wyniku podobnego do Cieibie i bez zastanowienia wzięłam 75 euthyroxu póki nie miałam pierwszej wizyty u edno. Bo logiczne jest że jak brałam 50 i mi podskoczylo to musiałam zmienić dawkę.
Jak poprzedniczki pisały. Jedna tabletka nic nie zmieni a lepiej późno niż wcale zacząć brać.
Weź od razu. Pamiętaj na czczo, minimum 30 minut przed posiłkiem. Bardziej widzę skutki uboczne nie brania niż brania ;)
 

Aga_niedoczynnosc

Aktywna w BB
Dołączył(a)
27 Luty 2020
Postów
78
Rozwiązania
0
Ja mialam właśnie takie tsh jak Ty (2,3) na początku ciąży i to był ten wynik, który moja endo skomentowała, że "trzeba było brać leki od początku".
Widzisz, mój gin tez stwierdził ze do 2,5 jest norma i nie ma co panikować bo w niektórych krajach w 1 trymestrze norma to nawet 3. Ja miałam w 10 tyg 2.2 a w 13 już 2.04. Nie kierowali mnie dalej na badania a brałam euthyrox 50 przed ciążą i tak przez całą ciąże. Lekarz mi tłumaczył ze każą brać leki w 1 trymestrze właśnie żeby utrzymać ciąże a później te normy się zmieniają. Jestem aktualnie w 37 tyg i tsh zrobiłam sama dla siebie i mam 2.5. Z usg wynika ze wszystko jest ok a co do rozwoju psychicznego dziecka to nawet jak będziesz się leczyć to nikt nie da ci gwarancji na to ze twoje dziecko będzie zdrowe :) ty już po porodzie ?
Ja tez cały 2 trymestr przepłakałam bo nikt nie kazał mi kontrolować tarczycy ;/ ale co ma być to będzie....
 
reklama
Podobne tematy
Autor Tytuł Forum Odpowiedzi Data
B Wysokie TSH Staramy się 9
Klaudia278 Wysokie TSH w 6 tygodniu ciąży Potrzebuję porady 15
Kaamilaaa Wysokie TSH w ciąży Potrzebuję porady 6
U Wysokie TSH w ciąży. Ciąża, poród, połóg 38
W wysokie TSH Potrzebuję porady 25
W TSH wysokie wykryte w ciąży Potrzebuję porady 8
Izkawalizka Wysokie mamy Potrzebuję porady 7
A Wysokie DFI męża Potrzebuję porady 0
W Bardzo wysokie przeciwciala anty-tg ,pomocy Archiwum BB spotkań ze specjalistami 6
I Wysokie Bhcg po poronieniu..:( Ciąża po poronieniu 50
K Wysokie wolne beta hcg BB położna radzi mamom 14
bleucoco Wysokie ciśnienie w ciąży i wskaźnik pulsacji (PI). Pomożecie? Ciąża, poród, połóg 1
A Zbyt wysokie beta-hcg Potrzebuję porady 11
Margola1986 Wysokie bhcg Potrzebuję porady 15
Tysiek991 Bardzo wysokie anty TPO Potrzebuję porady 11
K Podwyższone (NT) -2,80mm Potrzebuję porady 28
A Wysokie CRP w 22 tygodniu ciąży Ciąża, poród, połóg 5
A Wysokie crp w 22 tygodniu ciąży Potrzebuję porady 9
P WYSOKIE HCG Potrzebuję porady 29
A Wysokie Beta HCH w 6 tc Potrzebuję porady 33
niepewna26 Hcg 6 tc. Czy nie za wysokie? BB położna radzi mamom 0
Ania0306 Wysokie ciśnienie Potrzebuję porady 18
U Wysokie beta Hcg Ciąża, poród, połóg 19
R Wysokie cisnienie, a nerwica. Potrzebuję porady 16
R Wysokie cisnienie, a nerwica.q Ciąża, poród, połóg 0
K wysokie komórki NK Staramy się 2
S Wysokie wolne beta hcg BB położna radzi mamom 21
Ansure Wysokie FSH Staramy się 4
K Wysokie tętno na ktg 34 tc Potrzebuję porady 4
Heda Nadczynność tarczycy, wysokie ciśnienie w ciąży Ciąża, poród, połóg 10
A Wysokie beta hcg Ciąża, poród, połóg 10
noemi2013 wysokie ciśnienie w 5 miesiącu ciąży. Ciąża, poród, połóg 3
N Wysokie D-dimery Potrzebuję porady 9
M Za wysokie,przekraczające normy Beta hCG ;( Potrzebuję porady 4
A nadciśnienie i wysokie tetno w ciazy Potrzebuję porady 9
W Duże czyli wysokie Duże jest piękne 29
K Zbyt wysokie żelazo, ale za niska feerytyna?!?! Porady - rozwój i zdrowie dzieci 0
madzia81 Wysokie ASO-paciorkowiec pomocy!! Zdrowe dziecko 11
Szczęśliwakobieta Tsh po poronieniu?! Potrzebuję porady 4
M Tsh, a progesteron Potrzebuję porady 3
L Wyniki TSH Staramy się 8
Z Podwyższone TSH w ciąży Potrzebuję porady 12
P TSH- już jestem głupia, doradźcie Staramy się 33
Tulcia Progesteron, tsh Potrzebuję porady 9
Graża2020 Niedoczynność Tarczycy 4 Tydzień ciąży TSH 3,70 Potrzebuję porady 4
L Tsh w 2 trymestrze Ciąża, poród, połóg 13
M Tsh 1trymestr Potrzebuję porady 4
Straciatella Niskie TSH w ciąży Ciąża, poród, połóg 8
zgredzus Bardzo niskie TSH Staramy się 3
A TSH w II trymestrze ciąży Potrzebuję porady 11

Podobne tematy

Do góry