reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ząbkowanie

bleucoco

Fanka BB :)
Dziewczyny, córka ma 4,5 miesiąca. Nie miała jakichś szczególnych objawów ząbkowania, oprócz tego, że się bardzo śliniła, wszystko pakowała do buzi warcząc jak tygrys 😅 Mocniej ulewała, śmierdziało to wymiocinami i tarła oczy, ale wtedy nie wiązałam tego z zębem. W tym tygodniu jednej nocy wybudzała się kilka razy z płaczem, nie chciała jeść w swoich godzinach jedzenia mimo tego płaczu, co mnie zaniepokoiło, sprawdziłam dziąsło i miała przekrwione. Następnego dnia rano zauważyłam białą kropkę na dziąśle w miejscu prawej dolnej jedynki. Minęło kilka dni i w miejscu drugiej dolnej jedynki pojawiło się wgłębienie, a ta biała kropka jest bez zmian, nie powiększa się. Ile może trwać dalsze wyrzynanie się tego zęba, który już w jednym miejscu się przebił? Codziennie sprawdzam i mam wrażenie, że jest bez zmian 🙈 Jak już się przebiło, to chyba powinno dalej jakoś już pójść, prawda?

reklama
No czasem to trwa nawet tydzień, najgorsze jest przebicie, jak wyszło tylko w jednym miejscu to jednak będzie jeszcze chwilę trwało aż przebije się na całej szerokości zęba.
Ogólnie to współczuję i łączę się w bólu, u mojej córki właśnie wychodzą trójki. Może sprobuj użyć dentinoxu na to dziaslo, ewentualnie podaj przeciwbolowe.

No czasem to trwa nawet tydzień, najgorsze jest przebicie, jak wyszło tylko w jednym miejscu to jednak będzie jeszcze chwilę trwało aż przebije się na całej szerokości zęba.
Ogólnie to współczuję i łączę się w bólu, u mojej córki właśnie wychodzą trójki. Może sprobuj użyć dentinoxu na to dziaslo, ewentualnie podaj przeciwbolowe.
No właśnie taka biała kropka to chyba znaczy, że nie przeszło po całości :( Dobrze wiedzieć, że tydzień, bo codziennie sprawdzam 🙈 Może pójdzie w końcu. Od środy/czwartku ciągle tylko ta kropka. Na razie nie ma dramatu, zła była tylko ta jedna noc z środy na czwartek jak się przebijało, wtedy podałam przeciwbólowe. Teraz w ciągu dnia 1-2 razy smaruję dentinoxem jeśli popłakuje tak jak piszesz. Dziś przebudzała się kilka razy z popłakiwaniem, ale samoistnie zasypiała, więc na razie nocka OK. W dzień ma w sumie wyjątkowo dobry humor, jakaś wyciszona jest odkąd się przebiło, tylko gryzie smoczka, ślini się i rzyga 🤣

No właśnie taka biała kropka to chyba znaczy, że nie przeszło po całości :( Dobrze wiedzieć, że tydzień, bo codziennie sprawdzam 🙈 Może pójdzie w końcu. Od środy/czwartku ciągle tylko ta kropka. Na razie nie ma dramatu, zła była tylko ta jedna noc z środy na czwartek jak się przebijało, wtedy podałam przeciwbólowe. Teraz w ciągu dnia 1-2 razy smaruję dentinoxem jeśli popłakuje tak jak piszesz. Dziś przebudzała się kilka razy z popłakiwaniem, ale samoistnie zasypiała, więc na razie nocka OK. W dzień ma w sumie wyjątkowo dobry humor, jakaś wyciszona jest odkąd się przebiło, tylko gryzie smoczka, ślini się i rzyga 🤣
Czasem jest też tak, że to wyrzynanie się zatrzymuje i po jakimś czasie ząb znowu zaczyna się przebijać.. no trudno powiedzieć ile to może trwać. U nas teraz wyszła dolna trójka w ciągu 4 dni, nie sprawdzałam wtedy buzki, bo córka akurat miala zapalenie krtani i tchawicy. Po chorobie patrzę a tu ząb na wierzchu. Moja córka tez poplakuje przez sen przy ząbkowaniu i ogólnie wtedy bardziej woli być przy mnie niż np przy mężu.

Oj moze trwac dluzej niz tydzien, u mojej sie zatrzymalo. Zaczelo sie w 4tym miesiacu, a wyszedl zab dopiero tydzien przed skonczeniem 6go miesiaca. Cale szczescie, ze po okolo 3-4 tygodniach wielkiej marudy uspokoila sie I dopiero na finale potrzebowala przeciwbolowych.

Dziewczyny, córka ma 4,5 miesiąca. Nie miała jakichś szczególnych objawów ząbkowania, oprócz tego, że się bardzo śliniła, wszystko pakowała do buzi warcząc jak tygrys 😅 Mocniej ulewała, śmierdziało to wymiocinami i tarła oczy, ale wtedy nie wiązałam tego z zębem. W tym tygodniu jednej nocy wybudzała się kilka razy z płaczem, nie chciała jeść w swoich godzinach jedzenia mimo tego płaczu, co mnie zaniepokoiło, sprawdziłam dziąsło i miała przekrwione. Następnego dnia rano zauważyłam białą kropkę na dziąśle w miejscu prawej dolnej jedynki. Minęło kilka dni i w miejscu drugiej dolnej jedynki pojawiło się wgłębienie, a ta biała kropka jest bez zmian, nie powiększa się. Ile może trwać dalsze wyrzynanie się tego zęba, który już w jednym miejscu się przebił? Codziennie sprawdzam i mam wrażenie, że jest bez zmian 🙈 Jak już się przebiło, to chyba powinno dalej jakoś już pójść, prawda?

A jesteś pewna, że to ząb?
Bo np. mój synek ma taką kropkę i to nie ząb a guzki bohna (są jeszcze perły epsteina)

Pierwsze zęby wyglądały u nas jak kreska, nacięcie nożem na dziąśle, a nie kropka i od takiej kreski bardzo szybko rósł ten ząbek w oczach, praktycznie z godziny na godzinę było go w górę coraz więcej

Bo np. mój synek ma taką kropkę i to nie ząb a guzki bohna (są jeszcze perły epsteina)

Pierwsze zęby wyglądały u nas jak kreska, nacięcie nożem na dziąśle, a nie kropka i od takiej kreski bardzo szybko rósł ten ząbek w oczach, praktycznie z godziny na godzinę było go w górę coraz więcej
Tak, dotykałam, jest twarde, na razie nie wystaje ponad dziąsło, pod palcem czuć zęba w środku w dziąśle. Nie umiem zrobić zdjęcia, bo bym wstawiła :( Synowi pierwszy ząb wyszedł jak miał równo 5 miesięcy i też zaczęło się właśnie od krzyku nocnego i następnego dnia rano taka kropka. To już było kilka lat temu i nie pamiętam ile trwało dalsze wyrzynanie 🙈 Takich kresek, o których piszesz, syn nigdy nie miał. Wychodziły mu od kropki właśnie, od przebicia w jednym miejscu. Kreskę teraz ma córka przy miejscu drugiej dolnej jedynki, ale to takie wgłębienie, nie przecięcie. Sprawdziłam zdjęcia tego co piszesz i to nie jest to, jestem pewna, że to ząb. No i kropka jest dokładnie w miejscu wyrzynania zęba, nie gdzieś bo bokach dziąseł.

No nie mogę złapać ostrości na tę kropkę, brakuje mi ręki 🤣 Tutaj widać te dwie kreski (wgłębienia, nie przecięcia). W miejscu prawej dolnej jedynki jest mała biała kropka od czwartku. Minimalnie widać zarys, to niestety tak małe, że nie umiem złapać ostrości jak córka się kręci :( Wydaje mi się, że w tym miejscu pękło dziąsło po prostu, a nie przebiło się po całości :(
IMG_4189.jpeg

A jest sens to tak rozkminiać? :D wyjdzie to wyjdzie.

U nas jedynka się zatrzymała w połowie wychodzenia i w sumie po 2m dopiero byla w całości ;) nie wiem czy jest sens to rozkminiac, w swoim czasie wylezą.

Ja mam taki egzemplarz, że zęby go męczą 2-3 miesiące zanim się cos przebije.

Btw. Ślinienie i wkladanie piąstek do buzi to nie jest oznaka ząbkowania.

reklama
Do góry