reklama

Zachciewajki :)

reklama
Grudnióweczka - jak nie masz cukrzycy to na jakiegoś małego loda możesz sobie spokojnie pozwolić. Jakiegoś małego waniliowego na patyku, albo 2 gałki sorbetu spokojnie możesz. Ja mam cukrzycę i zestaw 2 gałki sorbetu z bitą śmietaną już jadłam - oczywiście bez wafelka i podczas spacerku, a cukier ok.

Do jablek to ja polecam zrobić takie cudenko jak jabka z krówką w środku.
Odkrajamy góre jablka tak zeby wyjmujemy miasz, ale nie caly tak zeby pozbyc sie srodka i pestek, wkladamy lyzke masla i pokruszona krowke, przykrywamy ta gora i wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na jakies 10 minutek. Potem sprawdzic czy krowka sie rozpuscila jak tak to wyjac i smacznego :)

mmm...Violet,ale apetycznie to brzmi :P następnym razem spróbuję :)

Jeśli chodzi o zachcianki to za mną chodzi jakieś ciasto z orzechami-tylko,że nie mam żadnego przepisu prostego i szybkiego przede wszystkim ;/

Ostatnia edycja:
reklama
A ja właśnie piekę struclę z makiem:-) znalazłam jakiś szybki i prosty przepis
efinka z orzechami to najprostsze byłoby kruche z polewą orzechową. Zagniatasz 1,5szkl mąki, pól margaryny, 5 łyżek cukru, jajko, łyżkę śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i zapach migdałowy. Wygniatasz tym foremkę. W garnuszku rozpuszczasz pół szkl cukru, pół margaryny, 3 łyżki miodu, dodajesz 30 dag orzechów włoskich. Wlewasz to na ciasto i pieczesz ok 35 min w 200stC(nie za długo bo stwardnieje). Posypujesz wiórkami kokos. lub płatkami migdałowymi. Ostatnio to mi właśnie smakują takie konkretne smaki bez mieszania, albo mak, albo orzechy, albo jakies owocowe.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry