reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Zachciewajki :)

Ja żyję ostatnio na rosole - jakoś tak mi zasmakował, mimo że ciepło. Właśnie sobie podgrzewam :) Tylko chyba przesadzam, bo jem z makaronem i z... chlebem ;) Ale mam swój chlebek pieczony z maszyny i nie mogę się oprzeć :) Cieszę się, że zainwestowaliśmy w maszynę jakiś czas temu, bo właśnie słyszałam, że piekarze chcą wykorzystać mniejsze zbiory zboża w tym roku i mimo że mąką stanowi 2% ceny chleba - chcą podnieść ceny pieczywa o 10-15% !!! Paranoja !!!

A ser jem na kilogramy - biały (najlepiej urabiany ze szczypiorkiem i śmietaną + sól i pieprz... mmm...) i żółty, więc wapnia chyba mam odpowiednią ilość :) W ciąży zupełnie zniknęły mi białe plamki z paznokci, są idealnie różowe - chyba pierwszy raz w życiu mam odpowiednią ilość witamin w organizmie ;)

reklama
Z tym mlekiem i ciążą to coś jest na rzeczy. W pierwszej ciąży w ostatnim trymestrze piłam ponad litr mleka dziennie... i wiele moich znajomych- oczywiście ciężarnych znajomych o tym wspominało, że piło TYLE mleka.

Dzidziuś widocznie wie co chce i czego potrzebuje do wzrostu- wapnia .. mleko, sery, cytrusy ( tylko że ja słyszałam że 2 duże pomarańcze dostarczają tyle wapnia co szklanka mleka ) :)

ja nie mam wielkich zachciewajek teraz. dzisiaj tylko nie mam pojęcia co na obiad. zjadłabym jakąś zupkę ale nie mam żadnego mięska, ani kości doslownie nic, żeby na czymś nagotować a średnio mi się chce lecieć do sklepu :/

Może zrób coś w stylu leczo: jakieś warzywa (ja wczoraj zrobiłam z cebulki podsmażonej, papryki, cukinii), ewentualnie jakaś kiełbaska albo nawet szynka pokrojona, do tego woda i przecier pomidorowy albo świeże pomidory, sól, pieprz, na koniec można dodać ser żółty pokrojone w drobne kostki. I nie trzeba kości na wywar :)
Mój Mąż nazywa to zapiekanką z cukinii, ja mówię leczo - choć to nie jest ani jedno, ani drugie ;) Ale smaczne - z bułeczką z masłem, mniam :)

a ja dziś robię banalne warzywa z ryżem z patelni, ale to dlatego, że przy tym pakowaniu i sprzątaniu mieszkania to mi się już do soboty nie chce robić jakiś wypasionych obiadów, więc robię żeby było szybko i smacznie,

ale na następny weekend planuję zaprosić rodzinę C. na obiad w naszym nowym mieszkaniu i będę robić schab pieczony, barszcz czerwony i do tego jakaś sałatka, ciasto i ziemniaki z piekarnika:-D muszę ich przecież powalić tym obiadem :-D

o leczo to ja bym zjadla ale to prawziwe :) nie lubie cukini ...
dzisiaj zupka pomidorowa na ryzu u mnie mniami :) ja w ogole mleka nie pije moze w tej ciazy ze 3 kubki kakao wypilam a tak to ani razu ... moj dzidzia chyba ma duzo witamin z witamin i mu nie potrzeba :p ale ostatnio wlasnie chodzi za mna ser bialy ze szczypiorkiem i rzodkiewka :) mniam :) al ete znie wiem kiedy zrobie. no a od tygodnia to juz codziennie w menu musi byc pomidor, ogorek i koperek w smietanie z buleczka z maselkiem :D mniami!!!!
co ja ostatnio wymyslilam?? jak jadlam chrupki bingo to mialam straszna ochote zjesc je z ketchupm dziwne to uczucie bylo bo ketchup lezal kolo mnie ale stwierdzilam ze si enie odwaze :)

Haha u mnie dzis też pomidorowa króluje ale z makaronem (od spaghetti - pokruszone) UWIELBIAM :D A na drugie rybka z ziemniakami i marchewka z jabłkiem.
Byłam dzisiaj w ogrodzie w poszukiwaniu kabaczków ale niestety jeszcze nie ma:(( A tak mi się marzą kotlety z kabaczka... może kupię na targu to ziszczą się moje marzenia kulinarne :))

reklama
kotleciki z kabaczka mniam mniam.. niech sobie kabaczki w ogródku poczekają aż ja wrócę to sie będę nimi zjadać :D ale czasami robię sobie z cukinii tutaj i są równie pyszne :D

Do góry