Ja zacznę kupować jak poznam płeć.Jeżeli będzie dziewczynka dostane po szwagierki córuni która w sierpniu skończy roczek sporo ciuszków a jak będzie synek wybiorę od szwagierki tylko te unixeks pajacyki śpioszki kaftaniki itd zielone, beżowe, białe, żółte a poza tym moja siostra mieszkajaca w Irlandii czeka na znak o płci i zacznie tam za grosze kupować to co mi sie przyda a wiadomo tam są ciuszki lepszej jakości niż u nas i wyśle paczką więc raz dwa się tego uzbiera.Napewno tez upoluje kilka okazji w necie czasem np na gumtree trójmiasto, łódź czy warszawa są mamy sprzedające ciuszki za bezcen.Przysyłają na maila fotki ciuszków na sprzedaż wraz z cena np pajacyki 8zł kurteczki kombinezony 15 zł itd i sie wybiera to co nam sie spodoba i po opłaceniu ciuszków oraz przesyłki dostajemy wszystko paczka do domku.Kiedyś z ciekawości poprosiłam od kilku osób maile z fotkami i ciuszki były naprawdę fajne markowe.W ten sposób można czasem i wózek, bujak zabawki czy inne rzeczy upolować.
Poza tym maluszki szybko rosną więc nie będę tak jak poprzednie 2 ciąże kupować tonami bo większość raz ubierzemy maluchowi i już będą za małe.W 1 ciąży miałam manie kupowania moja mama tak samo wiadomo 1 wnuczek w 2 miałam większość rzeczy po synku a i tak sie jeszcze kupowało bo było tanio itd i potem szafa się uginała a malucha można by przebierać 5 razy dziennie tyle miał ciuszków.
Z resztą sporo maluszek dostanie od gości więc raczej skupię się na wyposażeniu łóżeczka i wózku oraz akcesoriach do pielęgnacji, kąpieli jakimś smoczku czy butelce na w razie wyjścia mojego bez dzidzi na dłużej.
Wanienkę, przewijak i bujak też dostanę od szwagierki za grosze to zaoszczędzę a ona będzie mogła dołożyć troszkę kasy i kupić swojej niuni np krzesełko do karmienia.Tak więc na pewno warto w 1 kolejności zrobić rozeznanie po znajomych rodzinie czy nie mają rzeczy ich dzieciom już nie potrzebnych a nam przydatnych.Zawsze to jakaś oszczędność.
Tu przykład ogłoszeń z gumtree trójmiasto ale wy możecie wybrać gumtree bliższe waszemu miejscu zamieszkania wtedy wysyłka będzie tańsza lub odbierzecie wybrane rzeczy osobiście
http://trojmiasto.gumtree.pl/f-Sprzedam-wszystko-dla-dziecka-W0QQCatIdZ9016