reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Zakupy majóweczek

Nia
"-nozyczki- sa przydatne ale pozniej pierwsze 4-6 tygodni absolutnie nie obcina sie paznokci dziecku, gdyz sa one unerwiony co powoduje bol" naprawdę???? :szok:
Mi mówiono na szkole rodzenia, że w szpitalu nie obcina się noworodkom paznokci (pomimo, że często są b.długie) z tego względu, by nie robić "wrót" dla wszystkich wrednych szpitalnych zakażeń przy ewentualnym skaleczeniu .. natomiast jak najbardziej można po powrocie do domu :eek: ja Antkowi obcięłam od razu po powrocie, tj. w jakiejś 4-5 dobie życia - i nie widać było, aby cokolwiek go to obeszło..? No i gdybym czekała 4-6 tyg, to chyba te pazurska by mu powrastały od spodu przy jego tempie przyrostu!!!

nanulika
- ale lista! wow! ja też chyba nie miałam 1/3 tych rzeczy... ale fakt, że z czasem nabywałam coraz więcej...

reklama
Olga- napisalam co mi mowiono :) dziecku i tak te paznokietki sie same lamia lub gdzies o cos sciera, ja nie obcinalam same jakos sie gdzies lamaly
wiec musze doczytac jeszcze co i jak z tymi paznokciami

jeżeli chodzi o obcinanie paznokci też jestem w szoku :eek:

Misi w szpitalu (leżała 3 tygodnie) pielęgniarka piłowała i tak samo kazała nam robić w domu...
zaczęłam jej obcinać chyba gdzieś w okolicach roku dopiero...

wlasnie czytalam ze generalnie sie zostawia 4-6 tygodni, ale rzeczywiscie obciac mozna jezeli paznokiec sie odroznia od tej czesci przyrosnietej i oczywiscie nie do skorki, wlasnie ze wzgledu na unerwienie, mi wtedy w szpitalu mowiono by nie obcinac i nie obcinalam ale u nas tez az takiej potrzeby nie bylo, jesli ktos chce obciac moze ale oczywiscie ostroznie gdyz te paznokietki sa bardziej unerwione niz po tych 4-6 tygodniach- tak przeczytalam na 2 niemieckich stronkach :)

U mojego mężowego w rodzinie panuje zwyczaj obgryzania paznokci.
Ja nie praktykowałam :-p

Zresztą te paznokietki są tak maciupeńkie, że łatwo o skaleczenie. Ja się na początku b. bałam. I u mnie się nożyczki z okrągłymi końcówkami sprawdziły super.

ja się wtrące co do ciuszkow.... Najlepiej kupowac takie, które nie mają zapięc na pleckach, zadnych nap, guzików...warto unikac jeansów i innych sztywnych ciuszków gdyż moze i dziecko ładnie wygląda, ale za wygodnie to mu nie jest :)

Ostatnia edycja:
mysiak - potwierdzam :) Antek jak się urodził to miał 7(!) par jeansów - bo nie mogłam się oprzeć w lumpkach kupieniu kolejnej, wyglądającej na nówkę pary za 2 czy 5 zł... efekt: kilka razy miał ubrane do zdjęć i tyle. Niewygodne to raczej dla takiego noworoda... szlufki, napy, kieszenie... choć przyznacie, że dla takich zdjęć warto w te jedna parę się zaopatrzyć: ;-)

Przystojniak.jpg

O Chrystusie Nazarejski, ta lista to dla mnie gwiazdka z nieba pod choinkę :sorry:

Ps. Od kiedy paznokcie rosną szybciej, jeśli się je obcina? To przecież bzdura, taka sama jak z obcinanymi włosami. Włosy i paznokcie rosną od skóry, nie od końca :-D

reklama
ja się wtrące co do ciuszkow.... Najlepiej kupowac takie, które nie mają zapięc na pleckach, zadnych nap, guzików...warto unikac jeansów i innych sztywnych ciuszków gdyż moze i dziecko ładnie wygląda, ale za wygodnie to mu nie jest :)

Dokładnie tak.
Ja bym jeszcze dodała bluzy z kapturem (szczególnie latem), bo kaptur musi być na głowie, a pod pleckami uwiera. A takie bąble głownie leżą :tak:

Do góry