reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ZAKUPY OGOLEM /polaczone tematy/

jutka:)

Fanka BB :)
Miasto
Southampton
Witajcie:-)

Wiem, że wiele pośród nas już ma dzieci i pewnie wie co i jak, ale jest też troszkę pierworódek (takich jak ja), co to im dobra rada by się przydała:-)

Chciałabym abyśmy w tym wątku wpisywała co potrzebane nam dla dziecka od pierwszych dni, jakie ubranka i w jakich ilościach, jakie akcesoria powinny znaleśc się w pokoju dla brzdąca itp.

Piszcie wszystko co związane z pojawieniem się nowej istotki w naszym życiu:tak:

reklama
Co prawda mamy jeszcze czas na zastanawianie się nad rzeczami, które musimy zabrac ze sobą do szpitala, ale nie zaszkodzi już powolutku wpisywac przydatnych informacji :happy:
W internecie odszukałam wiele rad co spakowac do torby, ale zdaję sobie sprawę, że to tylko teoretyczna lista w praktyce może byc inaczej, dlatego znowu liczę tu na pomoc doświadczonych mam:tak:

Napiszcie co bardzo Wam się przydało np. podczas porodu i po, a co jest zbędne.

...tak tak..co prawda mamy troszkę czasu ,ale zleci pewnie szybciutko więc trzeba sie dobrze przygotować :-)
...więc ja również jako pierworódka czekam na rady doswiadczonych mam :-)

Z tego co udało mi się odszukac w necie i myslę, że w każdym przypadku trzeba zabrac następujące dokumenty:

* dowód osobisty
* książeczka ubezpieczeniowa i RUM (w niektórych rejonach Polski)
* karta ciąży
* numer NIP pracodawcy i swój
* wyniki badań typu: grupa krwi, przeciwciała anty RH(-) jeśli kobieta ma ujemną krew, HBS, WR, ostatnie USG, morfologia, mocz, badanie na HIV. W skrócie ostatnie badania zlecone przez naszego gina:tak:

Na jednej ze stron znalazlam jeszcze wpis, że trzeba miec odpis aktu małżeństwa... To prawda? Zastanawiam się po co?

Jeszcze coś z dokumentów?

ja wlasciwie jestem tez pierworodka ale mam dwie siostry a kazda ma 2 dzieci :) i prawda jest taka ze ja te maluchy odchowalam :) bo w liceum i na studiach to mamuski pracowaly a ja z malymi siedzialam :) poza tym mam od siostr maaaase roznych rzeczy, sprzetow, ciuchow, zabawek, niezbednosci ... :) wiec razem damy jakos rade :D

Jeżeli jest prawidłowo prowadzona karta ciąży to nie ma co sie o nic przejmować. Dla nich najważniejsze sa tam zapisane dane, usg też może być, lekarz w książece ciązy wszytsko zapisuje i powinien wpisac jakies przeciwskazania. Oczywiście istotna jest grupa krwi matki i ojca. Aktualne ubezpieczenie, dowód osobisty. a Nipy istotne sa później- do wypisywanych zwolnien i zaświadczeń.

a z tym aktem to jakis dziwoląg, w urzędzie (a robi to tatuś dziecka:tak:) dostaje się akt urodzenia. Jeżeli rodzimy w innej miejscowości niz się pobraliśmy to ten dokument jest potzrebny, ale nie do szpitala;-)

reklama
* dowód osobisty
* książeczka ubezpieczeniowa i RUM (w niektórych rejonach Polski)
* karta ciąży
* numer NIP pracodawcy i swój
* wyniki badań typu: grupa krwi, przeciwciała anty RH(-) jeśli kobieta ma ujemną krew, HBS, WR, ostatnie USG, morfologia, mocz, badanie na HIV. W skrócie ostatnie badania zlecone przez naszego gina:tak:
Wszystko się zgadza. Oprócz tego wyniki konsultacji np. okulistycznej przy wadzie wzroku czy kardiologicznej przy wadzie serca itp.

Do góry