Co do fotelika do samochodu są firmy, które robią foteliki samochode (z 5-punktowymi pasami i osłonką na główkę dla noworodków), które mogą służyć jako np nosidełko - jest to ich dodatkowa funkcja ponieważ mają zamontowany uchwyt na rekę (czyli nie są to nosidełka, które spełniają funkcę fotelika, lecz foteliki z funkcą nosidełka), dodatkowo dzięki specjalnym adapterom można je zamontować na stelażu wózka - dzieki czemu jak mamy tylko jechać np. do sklepu nie potrzebna jest gondolka bo fotelik montujemy na stelażu (minus - dziecko w foteliku może leżeć tylko 1,5 godziny!!! ponieważ pozycja dziecka w foteliku przypomina banana)
Jest jednak fotelik na rynku, który ma trzy pozycje ustawienia oparcia i można oparcie rozłożyć na zupełnie płasko, co powoduje, że dziecko może w nich leżeć dowoli. Wiem tyle ponieważ sama planuję właśnie zakup takiego fotelika zamiast gondolki, foteliki te (Prima firmy Play)
http://calineczka.pl/sklep/index.php?cPath=36_38_144
są one drogie bo ok 570 zł ale mają wszelkie atesty a gondolki i tak mi sie nie podobają.
Co do wózka to koleżanka ma wózek firmy Mutsy i prawdopodobnie odkupię go od niej (nowe mają kosmiczną cenę). Wszystkie matki, z którymi rozmawiałam mówiły, że najlepiej (najlżej) się go prowadzi, dobrze się składa, można prać wszystkie części materiałowe i można na jego stelażu zamontować właśnie fotelik Prima - czyli wszystkie funkcje, które mi są potrzebne.
Ale myślę, że z zakupem wózka wstrzymam się do porodu, wcześniej chcę mieć tylko fotelik, żeby bobas bespiecznie spędził swoją pierwszą podróż do domu (a na spacery i tak nie wychodzi się z noworodkiem tylko trzeba odczekać jakiś tydzień)