reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Zakwalifikowane do ivf z rządowym dofinansowaniem

Gizas niezła wyżerka się u Ciebie szykuje... ja jutro tez jade do znajomych i dzis robilam salatke... :-) wiec wyzerka bedzie i to jaka :-D a tak poza tym : Oby betka była wysoka :-D

Moze faktycznie to dobry znak ze nie dzwonia... chociaz u mnie zadzwonila pani ze moj mrozaczek dotrwal do stadium blastycysty i zostal zamrozony...:-) trzymam kciuki by u ciebie tez tak bylo :-D

reklama
Nika zgodnie z treścią programu na kwalifikację obowiązkowe jest amh i fsh, choć wiem, że niektóre kliniki nie wymagają tego drugiego. Różnie jest także z ważnością badań: w Poznaniu np. wyniki mają być nie starsze niż 6 miesięcy.

Co do suplementacji, to ja osobiście nie mam przekonania, by to w jakimkolwiek stopniu pomagało. Wydaje mi się jednak, że jak się wierzy w moc ziół i suplementów, to sama psychika wiele daje.
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć o skuteczności preparatu Androvit u mojego M. Zażywał to łącznie ze 2 lata i z każdym kolejnym badaniem wyniki się poprawiały, by ostatecznie osiągnąć normę (problem był z ruchliwością i koncentracją). Mam jednak świadomość, że na parametry komórek (zarówno żeńskich jak i męskich) ma wpływ wiele czynników, również psychika, dlatego nie jestem w stanie powiedzieć na ile to właśnie Androvit pomógł. Poza tym u nas konkretnie zauważyłam, że im krótszy był okres abstynencji, tym lepsze było nasienie (najlepszy wynik miało nasienie półtoradniowe). Ale u każdego inaczej.
Nie wiem czy pomogłam, ale mam nadzieję, że choć trochę :-)

Poza tym u nas konkretnie zauważyłam, że im krótszy był okres abstynencji, tym lepsze było nasienie (najlepszy wynik miało nasienie półtoradniowe). Ale u każdego inaczej.
U nas zdarzyła się sytuacja że nasienie było kilkunastodniowe (długa @ a później miałam stan zapalny pęcherza :dry:) - stresowałam się bo w zaleceniach jest preferowane kilkudniowe - okazało się jednak że to miało najlepsze parametry z wszystkich dotychczasowych ;-)
Więc masz rację - w tym przypadku każdy może mieć inaczej i co więcej - normy podawane przez Klinikę nie zawsze będą najbardziej właściwe w tym konkretnym przypadku - warto na to zwrócić uwagę i jak z wszystkim innym - nie trzymać się na siłę 'standardów' :tak:

Kasik36 ja ci napisze od siebie co mój emek brał : androvit,l-karnitynę, kwas foliowy, witamina c ( chyba 5 tab.dziennie) , qoenzym q10, macę, cynk i selen. My zaciążyliśmy właśnie 2-3 miesiące po włączeniu kwasu foliowego, witaminy c i macy.
Gizas co to są te pieczonki ? chyba nie znam tego dania, no chyba że u nas występuje pod inną nazwą :-)
Zaciekawiła mnie też ta spirilurina, wcześniej o tym nie słyszałam
Olusia trzymam kciuki żeby jednak ta betka zaskoczyła i pięknie podskoczyła do góry
Esiek kciukasy za dalszy wzrtost komórek i punkcję
Która najwcześniej testuje?

Właśnie nadrobiłam zaległości uffff ale czytania;):)
Olusia miejmy nadzieje że betka pięknie urośnie trzymam&&&&&&&&

Tak o tym żarełku rozmawiacie że chyba zaraz upiekę placuszek:):) Mój m ma imieniny w poniedziałek i pewnie ktoś wpadnie....
Prawie każda dzisiaj imprezuje:) a ja grzecznie w domciu spedze weekend w łóżku przed tv:tak:
Udanych imprez dzisiejszych kobietki:):):):-D

Pełna dziękuję, ze wszystkich rad wezmę wspólny mianownik i coś z tego wyjdzie :-) Już zakupiłam dla M beparent men, Q10 i dhea. O reszcie jeszcze muszę poczytać. A jaką dawkę kwasu foliowego mu dawałaś bo w beparencie jest ale mała dawka.

Enni Twój M to Bartłomiej czy Marcin? :-)

Kasik jeśli jest w beparencie to wystarczy :tak:
ogólnie witamina c i kwas foliowy poprawiają liczbe prawidłowych plemników, warto brać witaminę c bo przede wszystkim jest niedroga ;-)
a qoenzym q10 zwiększa zdolności zapładniające plemników więc koniecznie niech bierze :-)
l-karnityna jest na ruch, wiec moze odpuscic bo przy ivf ruch nie jest wazny

Infinity a u nas właśnie przed IUI lekarz zalecał nie współżyć od @, a przy owulacjach po 20dc to już nasienie bardzo stare było :-/ A że któregoś razu emkowi zdarzyła się zmaza nocno dzień przed IUI, to wtedy się okazało, że właśnie takie plemniczki są u niego najlepsze :-)

Pełna chyba ja będę najprędzej testować, termin mam na 16.11, ale może się skuszę 12.11 (9dpt)...

reklama
Pełna pieczonki można piec
w garnku zeliwnym w ognisku lub w każdym innym naczyniu w piekarniku. Ja akurat preferuje zeliwnikaki:) A jest to garnek wyłożony liśćmi kapusty i warstwowo - boczek, cebula, kiełbasa, ziemniaki,szatkowana kapusta i jeszcze jedna warstwa skończywszy na ziemniaczkach. Pycha :D Poszedł cały duży gar na 6 osób. A do tego zasiadle mleko lub coś temu podobne i najlepsza wyzerka na śląsku:sly:

Do góry