reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Zdolności osmiomiesięczniaka

Nic się nie martw, na pewno wszystko jest dobrze. Może trzeba dać mu troszkę czasu żeby wszystko wróciło do stanu poprzedniego:tak:

reklama
Może po prostu nie widzi potrzeby przewracania się na boczki, poznał teraz nowe możliwości swojego ciała i z nich korzysta, a jak zajdzie potrzeba, żeby się przeturlać z boku na bok, to i się przekręci.

Dzieci różnie się rozwijają. Mój synek 8 miesięcy skończył 25 stycznia, nie chce siadać sam, jak go się posadzi, to siedzi, ale samemu podniesie się do pozycji półsiedzącej z podparciem na jednej rączce. Zamiast siadać woli wstawać, lekarka nie widzi w tym problemu, stwierdziła, że niektóre dzieci tak mają, że najpierw uczą się wstawać, a później samodzielnie siadać.

Najważniejsze jest to, że twój synek robi postępy, bo przecież sama napisałaś, że nauczył się siadać i raczkować, czyli rozwija się.

Moja córeczka skończyła 14 lutego 8 miesięcy, siedzi sama bez podparcia, ale sama się nie potrafi do pozycji siedzącej ustawić. Od jakiegoś czasu tez nie przekręca się z plecków na brzuszek, tylko chce by ją podnieś. Chętnie staje na nóżkach i wysuwa nóżki do chodzenia. Wydaje mi się że każde dziecko indywidualnie się rozwija, a to jak wspomniały poprzednie dziewczyny jest chwilowe nie korzystanie z już zdobytych umiejętności i niebawem znowu będzie trenować . Ze słów to tylko uuuu potrafi. Ma również ostatnio etap niejedzenia , to chyba kolejny skok rozwojowy.
Natomiast martwi mnie fakt , że strasznie jej chrupie w stawach kolanowych jakby coś przeskakiwało i nie wiem czy udac się z tym problemem do ortopedy.

Do góry