• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Zdrowa ciąża po Cp

Hej dziewczyny,
Jestem tu nowa i może już gdzieś był taki temat, a ja nie znalazłam.
Chciałam się was zapytać czy która z was przeszła ciążę pozamaciczną i była leczona farmakologicznie, odczekałam tyle ile lekarz zalecił a później udało jej się zajść w zdrową ciążę?
Z góry dziękuję za odpowiedzi

reklama
Hej dziewczyny,
Chciałam się was zapytać czy która z was przeszła ciążę pozamaciczną i była leczona farmakologicznie, odczekałam tyle ile lekarz zalecił a później udało jej się zajść w zdrową ciążę?

Ja miałam ciąże pozamaciczna w lewym jajowodzie leczona metotreksatem .
Przed kolejnymi staraniami zrobiłam drożność i okazało się ze moje jajowody są nie drożne .
Zdecydowaliśmy się odrazu na in vitro dzięki któremu zostałam mamą trójki dzieci 🙂

Hej dziewczyny,
Tak, ja 😎 ciąża była z tego samego jajowodu, cp leczona metotrexatem w 2023 (drożności nie robiłam, lekarze uznali to za zbędne).

W styczniu miałam ciążę pozamaciczną na prawym jajowodzie. Już myśleliśmy z mężem o in vitro, ale udało się zajść w ciążę naturalnie. Obecnie jestem w II trymestrze. Nie byłam leczona metotrexatem.

Operację miałam 11 lipca, później po miesiącu kontrola u ginekologa, kazał zrobić wymazy na chlamydie, ureoplasme i mykoplazme (bardzo ważny krok po ciąży pozamacicznej) - u mnie z wymazów wszystko negatywnie, więc chwilę później miałam robioną drożność jajowodów w szpitalu na NFZ z użyciem kontrastu (18.09.) - lekarz dał zielone światło na starania.
Czyli tak naprawdę po 2,5 miesiącach od operacji jestem znów w ciąży, czy jest ona prawidłowa? No tego jeszcze nie wiem bo to się okaże dopiero za jakiś czas, ale jestem pełna nadziei, że tym razem będzie dobrze.. 🤞🏼♥️

reklama
Ile czasu po cp można zacząć starania? miałam operację laparoskopową z usunięciem jajowodu, w szpitalu twierdzili, że można czasem zacząć starania nawet w kolejnym cyklu (duzo szybciej niż po leczeniu farmakologicznym); byłam na wizycie kontrolnej w przychodni przyszpitalnej i lekarz twierdzi, że nalezy odczekać 2-3 miesiące, żeby się wszystko zrosło w środku i żeby rosnący brzuch, macica, nie porozrywały od środka... czyli jak to faktycznie jest? jak było u was? na prwyatną wizytę u mojego lekarza wybieram się dopiero pod koniec miesiąca

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry