reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

Kupilam, a jak sie je wkrapla? Tak jak na ulotce pisze? Bo nie moge rozczytac zalecen lekarki:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:

No i zapomnialam jeszcze Wam napisac o naszej pupie :-( Mimo ze smarowalam sudocremu od kilka dni pupa jest odparzona, ma nawet dwie male nadzerki :zawstydzona/y: Obstawiam, ze to od tego ze nie mylam pupy woda, tylko jak byla porzadna kupa, a tak uzywalam tylko chusteczek (przy Julce tez tak robilam i miala sliczna pupke, ale widac kazde dziecko inne).
Dostalam masc na zamowienie, jeszcze nie wiem jaka nazwa, jutro do odbioru. Myc mam pupe pod kranem, a nie myjka a co gorsza chusteczkami. No i wietrzyc.

Mala ma jeszcze drobna wysypke, mam zmienic proszek na Jelp.
nie mam pojęcia:-( bo nam pomogła sól fizjologiczna. ale napewno do jednego i do drugiego oczka trzeba wkropić może po 2 kropelki chyba nie zaszkodzi.
co do pupy to u nas na początku też tak było że tyłek odparzony a chusteczki tylko sprawę pogarszały więc przy każdej zmianie pieluszki myłam tyłek wacikiem (wiesz takim do oczu płatkiem) zamoczonym w wodzie i pomogło nawet bez maści- chociaż położna polecała solcesyrol czy jakoś tak smarowałam nim parę razy i pupę wietrzyłam(tzn pieluchy tetrowe zakładałam na 2 godz) ale myślę że woda pomogła. teraz używam normalnie chusteczek (ale przez 2 tyg nie używałam mimo że pupa była zagojona bo sie bałam)jest ok a pupę smaruję linomagiem za każdym razem
a co do jelpa to u nas się sprawdził płyn też jelpa kupiłam i od samego początku stosuje i proszek i płyn

reklama
Jesli chodzi o ten babel po szczepieniu to chyba dzis rano pekl (a moze wczoraj? wszystko mi sie juz miesza:-D). Pytalam sie pediatry co mam z tym robic, a ona na to, ze po prostu o tym zapomniec i udawac ze tego nie widze :-D

...Mimo ze smarowalam sudocremu od kilka dni pupa jest odparzona, ma nawet dwie male nadzerki :zawstydzona/y: Obstawiam, ze to od tego ze nie mylam pupy woda, tylko jak byla porzadna kupa, a tak uzywalam tylko chusteczek (przy Julce tez tak robilam i miala sliczna pupke, ale widac kazde dziecko inne).
Dostalam masc na zamowienie, jeszcze nie wiem jaka nazwa, jutro do odbioru. Myc mam pupe pod kranem, a nie myjka a co gorsza chusteczkami. No i wietrzyc.

Mala ma jeszcze drobna wysypke, mam zmienic proszek na Jelp.

Masz dokładnie tak samo jak my na początku. - teraz myje pupe wacikami z wodą z odrobiną mydła antyalergicznego:tak:
U nas na odparzenia najlepiej podziałał Bephanten - dla mnie bomba :tak:
Sudocrem stosuje raz na jakiś czas (jak dla mnie taki sam krem jak wszystkie inne - nic specjalnego), ale głównie puder na pupe a z przodu puder najpier na palce i później tak delikatnie w pachwinki i na zewn. Od czasu kiedy stosuje puder NIC się nie dzieje :blink: (tak wiem, ze przy dziewczynkach zaleca sie krem, ale mysle ze skoro jej ten puder odpowiada to wystarczy zachowac ostrożność zeby miedzy wargi sie nie dostało)

Masz dokładnie tak samo jak my na początku. - teraz myje pupe wacikami z wodą z odrobiną mydła antyalergicznego:tak:
U nas na odparzenia najlepiej podziałał Bephanten - dla mnie bomba :tak:
Sudocrem stosuje raz na jakiś czas (jak dla mnie taki sam krem jak wszystkie inne - nic specjalnego), ale głównie puder na pupe a z przodu puder najpier na palce i później tak delikatnie w pachwinki i na zewn. Od czasu kiedy stosuje puder NIC się nie dzieje :blink: (tak wiem, ze przy dziewczynkach zaleca sie krem, ale mysle ze skoro jej ten puder odpowiada to wystarczy zachowac ostrożność zeby miedzy wargi sie nie dostało)

Z tym pudrem to jeszcze niedawno tylko sie go stosowalo i wszystkie zyjemy i mamy zdrowe nasze kaciki :-D
Kazde dziecko inne. U Juli sudocrem super dzialal, u Asi wogole tak jak u Twojej Soni. Tylko co ja zrobie teraz ze swiezo otwartm najwiekszym sudocremem?:confused:

Z tym pudrem to jeszcze niedawno tylko sie go stosowalo i wszystkie zyjemy i mamy zdrowe nasze kaciki :-D
Kazde dziecko inne. U Juli sudocrem super dzialal, u Asi wogole tak jak u Twojej Soni. Tylko co ja zrobie teraz ze swiezo otwartm najwiekszym sudocremem?:confused:
Będziesz stosować później tak profilaktycznie jak ja teraz, ale mówię ci - spróbuj bephantenu - po 3-4 dniach nie było śladu a było wcześniej naprawdę kiepsko + koniecznie do tej wody z mydłem do przemywania dodaj krochmal. Jestem przekonana że pomoże :tak:

a u mnie bepanthen też nie zadziałał wogóle na odparzenie:no:
sudocrem lepiej .. ale słabo , położna przepisała mi maść podobną do sudocemu ale z jakimś olejkiem w środku i mówiła że nie wyciera się w pieluszkę tylko zostaje na pupie i rewelacyjnie odparzenie zeszło...a pupę myję myjką za każdym razem a później wycieram do sucha

reklama
a u mnie bepanthen też nie zadziałał wogóle na odparzenie:no:
sudocrem lepiej .. ale słabo , położna przepisała mi maść podobną do sudocemu ale z jakimś olejkiem w środku i mówiła że nie wyciera się w pieluszkę tylko zostaje na pupie i rewelacyjnie odparzenie zeszło...a pupę myję myjką za każdym razem a później wycieram do sucha
Ale my wlasnie mówimy ze bephanten lepiej zadziałał a sudocrem nie...
Mniejsza z tym.
KaM'cia
Nie chcę się wymądrzać ale Ja bym na twoim miejscu odpuściła tą myjkę. Chodzi o to ze w tej wilgotnej szmatce gromadzą się i rozmnażają w wilgoci bakterie i tylko zakażają "myte" miejsce. To miało by sens gdybyś po każdym myciu dokładnie prała i suszyła tą myjkę.

Do góry