reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

reklama
Nam zaszczepili "taśmowo" na bcg a na wzw b sie nie zgodzilismy. zaszczepimy za rok albo za 1,5 roku.

2,6% - tyle dzieci nie jest szcxzepionych. dane na dzien 1.09.2009 widzialam jeszcze statystyki, w których napisan, ze na każde 100 dzieci 26 nie jest zaszczepionych
a jak jest prawnie z tym nie zgadzaniem się na szczepienia dziecka?
W rejonie chcą mi koniecznie go zaszczepić! powiedziałam, że nie przyjdę :)

pianistka ile podajesz swojej małej tego żelaza?
my mamy 2 razy p 1 ml

Ja podaje raz dziennie 0,2 ml na kazdy kilogram wagi wiec coraz wiecej, obecnie daje 0.7 ml, mam tak zwiekszac i dawac az do roku, ale zalezy jakie zelazo dajesz, bo sa rozne dawki jak dla doroslych w tabletkach.
Witamin daje dwa razy dziennie po 0,3 ml czyli 0,6 ml i dawka taka sama az do roku.
A zalecali ci kiedy najlepiej dawac zelazo? Bo ja daje teraz po karmieniu bezposrednio, ale bardzo czesto po chwili je zwraca, podobnie jak witaminy ulewa po chwili. Jak probowalam w trakcie karmienia to nie chciala wrocic do cyca. Witamin nie cierpi i czasem specjalnie je trzyma pod jezykiem cwaniara i wypluwa po kilku minutach. Zelazo lubi bo jest slodkie, az mlaska ze smakiem jak podaje:)

a uczulenie moze wyjsc dopiero teraz? bo ja od pocztaku duzo jem jogurtow chociazby ... i mozliwe ze po 5 tyg wyszlo dopiero uczulenie ?

Raczej by wyszlo od razu uczulenie. Poza tym suche luski i sucha skora to nie uczulenie. Uczuleniem moga byc krostki czerwone, ale nie sucha skora, przynajmniej tak mi sie wydaje. Ciezko znalezc przyczyne, skora jest delikatna i czesto sucha okolicami u niemowlat. Tak jak ciemieniucha nie bierze sie z braku higieny, po prostu niektore dzieci ja maja niektore nie...

dziewczyny mam pytanie czy te wizyty u specjalistów to same na nie idziecie czy z polecenia lekarza bo ja jeszcze nigdzie nie byłam no oprócz pediatry oczywiscie i zastanawiam sie czy po nowym roku sie nie wybrac bo teraz to juz chyba nie bedzie miejsc.....

Bylam dzis na kontroli.
A wiec niunia wazy 4650 g, czyli przybrala w 2 tygodnie 770g. Pediatra stwierdzila ze bardzo ladnie skoro tak mocno ulewa. No i wlasnie z tego tez powodu nie mam sie przejmowac ulewaniem, a robic to co robie: czyli klasc mala na klinie, trzymac jak najdluzej do odbicia itd. No i mam karmic krotko, a czesto, bo Asia ewidentnie je tak dlugo, az jej sie nie miesci - jest po prostu glodomorem (po tacie :-D) i stad to ulewanie.
I przez te 2 tyg urosla 3 cm :shocked2: A ja sie zastanawialam czemu tyle rzeczy zrobilo sie jakos za male :-DWasze dzieci tez tak rosna? Bo troszke sie zszokowalam :eek:

Wysypka na buzi sie nie przejela... mowi ze moze byc to jakies uczulenie - mam ograniczyc nabial (i tak to robie:confused2:), albo od kremu Nivea na kazda pogode:sorry:
I powiedziala, ze kremem nie smarujemy zaraz przed wyjsciem z domu tylko conajmniej godzine przed... nie wiem co o tym myslec...

Byly 2 mamy z 6-tygodniowymi dziecmi na szczepienie. Dzieciaczki byly prawie rowne wielkoscia (tak na oko), a jak je polozyly na przewijaku kolo mojej Asi to wyszlo, ze moja 3-tyg rybka jest sporo od nich wieksza. Glowa, stopy, wszystko ma duze (tez po tacie) :-D smiesznie to wygladalo i sie troche usmialysmy z mamami.

dziewczyny mam pytanie czy te wizyty u specjalistów to same na nie idziecie czy z polecenia lekarza bo ja jeszcze nigdzie nie byłam no oprócz pediatry oczywiscie i zastanawiam sie czy po nowym roku sie nie wybrac bo teraz to juz chyba nie bedzie miejsc.....
usg głowy i brzuszka miałam zalecone na wypisie ze szpitala, a do ortopedy poszłam bo mi pediatra zaleciła, nawet skierowanie dała..

Raczej by wyszlo od razu uczulenie. Poza tym suche luski i sucha skora to nie uczulenie. Uczuleniem moga byc krostki czerwone, ale nie sucha skora, przynajmniej tak mi sie wydaje. ...
no niekoniecznie - alergia na mleko wyszła mojej eli jako sucha skóra z tworzącyi się ranami wyglądającymi na otarcia... Gaja ma na buzi kaszaczki, ale po tym co przeszłam z Elą kaszaczki nie robią na mnie żadnego wrażenia :cool2: prawdopodobnie to trądzik niemowlęcy.
Uczulenie wychodzi najwcze sniej ok 3 tygodnia

reklama
.
A wiec niunia wazy 4650 g, czyli przybrala w 2 tygodnie 770g. Pediatra stwierdzila ze bardzo ladnie skoro tak mocno ulewa. ....

Byly 2 mamy z 6-tygodniowymi dziecmi na szczepienie. Dzieciaczki byly prawie rowne wielkoscia (tak na oko), a jak je polozyly na przewijaku kolo mojej Asi to wyszlo, ze moja 3-tyg rybka jest sporo od nich wieksza. Glowa, stopy, wszystko ma duze (tez po tacie) :-D smiesznie to wygladalo i sie troche usmialysmy z mamami.

matko kochana:szok: moja niunia wagę urodzeniową miała taką jak Twoja, jest dwa razy starsza od Twojej, a Twoja już ją w wadze przegoniła!!! ale szok:szok:

Do góry