reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

no i po wizycie ... :) ulzyło
synek w ciagu 5 dni 200g czyli norma ... uf i zalecenia...
zakupic mleko AR i obserwowac
mieszac nutramigen z Nan(mialam wczesniej zakupiony) aby smak zmienic
mieszac nutramigen ze swoim zeby tez smak zmienic
i w nastepna srode na kontrol eh oby juz było dobrze pozatym powiedziala zeby cycke dawala jak najwiecej moze i same to starczy widocznie mialam jakies zaburzenia karmieniowe wczesniej ... ulzyło a maz jak zobaczyl wage to tylko slyszalam "UFF" hehe balismy sie ze wyladujemy w szpitalu :)
aaaa zapomnialam powiedziec ile wazymy :p
1 miesiac a Pawełek wazy 4810g :) czyli chyba normalnie :)

reklama
i w nastepna srode na kontrol eh oby juz było dobrze pozatym powiedziala zeby cycke dawala jak najwiecej moze i same to starczy widocznie mialam jakies zaburzenia karmieniowe wczesniej ... ulzyło a maz jak zobaczyl wage to tylko slyszalam "UFF" hehe balismy sie ze wyladujemy w szpitalu :)
no to dobrze,,,widzisz, a tak sie martwilas....;-)narazie nasze pulpeciki ida lep w lep...:-D

Dziubasek jaka metode stosujesz do odbijania Olafka? Ja probuje wszystkiego i nie zawsze odbije... probuje nie raz po 20 min i nic... wsadze malego do kolyski (nie kolysze) i chlup... czasami nie uleje no ale jak juz zacznie to 2 razy przebierac musze...
ja zarzucam sobie Olafa na ramię i on tak wisi trochę na mnie albo w chustę elastyczną go wkładam i tak z nim chodzę w pozycji na żabkę. Czasem nie udaje się i nie odbije ale wtedy nie zawsze ulewa. Czasem też kładę na brzuchu na swoich kolanach bokiem do mnie i klepię deliktanie w plecki, to często skutkuje :)

U nas ok 2 tyg temu pojawił się trądzik niemowlęcy - najpierw kilka krostek na policzku, później wysypało całe czółko a teraz drugi policzek. Lekarz powiedział ze to jak najbardziej normalne, ze to burza hormonalna (jeszcze po hormonach mamy) i że nic nei należy z tym robić tylko obserwować i że samo przejdzie.
Czy któraś z was zna ten temat?
Początkowo wystraszyłam sie że to jakieś uczulenie albo jakiś inny czort no ale powoli zaczyna to blednąć. Tzn na 1 policzku i czółku już praktycznie zeszło, za to nasiliło sie na 2 policzku teraz

Te krostki beda sie pojawiac i znikac, najlepiej przemywac kilka razy dziennie przegotowana woda i nie smarowac masciami itp. Krostki same zejda. Wazne zeby ich nie natluszczac oliwka itp. one maja sie wysuszyc.

dziewczyny nie mozemy sobie poradzic z luszczaca sie skorka szczegolnie na raczkach stopkach i brzusiu. Smaruje ja oliwka ,dodaje do kapieli,uzywamy kremu i nic nie pomaga.Nieweim moze sprobowac oliwki z innej firmy.Uzywamy johnsona

U nas pomogla kapiel w oilatum, rezygnacja z oliwki ktora jest przy oilatum niepotrzeba, jak skora jest sucha tylko miejscowo to sprobuj wsmarowywac olejek kokosowy (taka masc jak wazelina), u nas pomoglo na stopki i dlonie w pierwszych tygodniah.

dziewczyny nie mozemy sobie poradzic z luszczaca sie skorka szczegolnie na raczkach stopkach i brzusiu. Smaruje ja oliwka ,dodaje do kapieli,uzywamy kremu i nic nie pomaga.Nieweim moze sprobowac oliwki z innej firmy.Uzywamy johnsona
tez miałam te problem, kąpiele w samej wodzie z dodatkiem ciekłej parafiny pomogły i do tego smarowąłam ciekłą parafiną ciałko przy przewijaniu. Pomogło dość szybko :)

Jesli chodzi o wzdecia i bole brzuszka..Musialam kupic ta herbatke laktacyjna hipp, bo mojej nie bylo w aptece i mala, tak dlugo jak ją pilam miala wzdecia i strasznie ciezko robila kupke. Od kiedy wrocilam do mojej herbatki (fito mix fix) juz nie pamietam co to bol brzuszka :tak:kupke ma w kazdym pampersie a baczkow nie puszcza prawie wcale. Polozna mowila mi ze w tej hipp jest za duzo anyzu i on powoduje wzdecia.
o kurcze, a ja cały czas tą hipp piję :(
Słyszałam o humanie, że jest dobra,

Uleńka bylismy na wazeniu i w ciagu 10 dni 120g tylko przytyl :( i kazala dokarmiac nutramigenem a on tego swinstwa nie chce ;/ cycke ciaga jak chce spac albo jak glodny jest ale wtedy tez szybko zasypia i co on zje to uleje a pokarmu mam duzo leje sie strumieniami piersi wielkie pełne z jednej je z drugiej mi cieknie jak z kranu doslownie osttanio sciagalam do butelki to wyszlo 100 ml i to nie do konca sciagalam a trwalo chwile ... widocznie moze malo pozywny albo za duzo synek ulewa nie wiem sama... a tego nutramigenu nei chce mi jesc jak juz go podstepem wezme to 20ml gora zje na jedno karmienie :( raz przez sen nakarmilam go to zjadl 60ml na raty eh ... dzis kolejna wizyta i boje sie ze beda chcieli polozyc do szpitala :( poprosze lekarke zeby zmienili mu mleko na Bebilon AR albo Nan AR dla ulewajacych :(
choc mało je nie widze po nim zeby byl jakis nadzwyczaj glodny... a watpie ze mu te znikome ilosci pomagaja...

u mnie poczatki swietne byly w 2 tyg 600g a kolejne 10 dni 120g :( piersi mi nie bola sa przygotowane do karmienia a tu taki zonk ... :(

Kasiu, z tego co pamietam to ty pisalas ze twoj maluszek przesypia juz nocki? Moze dlatego malo przybiera? Mi pocztkowo kazali budzic co 3 godz. jak sama nie prosila, fakt ze u nas bylo wszystko inaczej, bo mala wazyla 2 kg i nie umiala ssac, byla 2 tyg. w szpitalu i zajelo nam troche zeby ja nauczyc ssac cyca, ale warto bylo, bo teraz karmie tylko cycem. Noworodki powinny jesc ok. 8 razy dziennie, moze wiec powinnas budzic malego w nocy zeby czesciej jadl. Marysienka tez sporo ulewa, ale jak jest glodna to dojada czasem co godzine. Poki co ja karmie z jednej piersi na kedno karmienie, ale mala je coraz wiecej i niedlugo to nie wystarczy.
Poza tym jesli bedziesz karmic butla i mlekiem modyfikowanym ktore jest slodsze od naszego, maly niedlugo nie bedzie chcial w ogole ssac a szkoda zebys rezygnowala jesli masz tak duzo pokarmu.
Mozesz pilnowac zeby jadl najrzadziej co 3 godziny w dzien i w nocy, zapisuj tez ile masz brudnych pieluszek to moze uda mu sie tyc szybciej, walcz o swoje mleko, bo to najlepsza pozywka i nic go nie zastapi.

kasiula to daj znać co z tym Waszym mlekiem
Michasia też ulewała i miała biegunki troszkę ją wysypywało i dostała nutramigen
wypija co 3-4 godz 120 ml
po 60 odbijamy i dokańczamy jedzonko
tylko że cały czas dosypuję ten nutriton zagęstnia mleczko i przestała całkowicie ulewać

a Martynia miała iść do szpitala tylko że nie jestem w stanie ją tam samej zostawić więc dostaliśmy skierowanie na rtg klatki i wyszło zapalenie płuc
zmiana antybiotyku dodatkowo encorton na duszności i oby pomogło:-(

Biedna Martynka, mam nadzieje ze szybko dojdzie do siebie.
A po czym poznalas ze Michasia ma biegunki? Bo ja sie boje ze nie poznam w razie czego, bo mloda ma takie wodniste...

Malwina je tylko Bebilon AR- je co 3-4 godziny po 120 ml i tez już mało mi ulewa.
Najgorzej jak odbije się jej lub nie a zrobi kupę po jedzeniu i podczas przewijania mi ulewa :-(
Kłade jej wyżej głowę ale czasem to nic nie daje....i uleje wszystko co zjadła akurat jak zmieniam jej pieluchę :-(
A jak jeszcze wtedy dostanie czkawki, którą mą 100 razy dziennie to ulanie calego pokarmu gotowe...

Czy też macie takie problemy ?

My tak mamy, beknie, uleje i wtedy czesto konczy sie czkawka i przy kazdym czknieciu ulaniem reszty pokarmu...

No widzisz, a Ty sie biedulko tak zamartwialas :-)

reklama
Witajcie.Dziewczyny jesli któras bylaby zainteresowana Sab Simplex lub Lefax -em z Niemiec na kolki ,wzdęcia i bóle brzuszka to mi zostalo kilka butli tego i tego po mojej malej. Chętnie odsprzedam.

Do góry