reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

a to koniecznie musi być ropień bo moja mała ma taką czerwona plamkę na ramieniu. to chyba od tego szczepienia, tak myślę........

reklama
Teraz mamy sie zastanowic na szczepionkami czy wybieramy:

- pakiet darmowy- razem 16 wkłuć do 6 miesiąca zycia i potem 3 wkłucia w wieku chyba 2 lat
- pakiet skojarzony - PŁATNY - razem 9 wkłuć do 6 miesiaca zycia i potem 120 zł w wieku chyba 2 lat
To jest pakiet płatny 3x po 120 zł co 6 tygodni ( kilka szczepien w jednym wkłuciu)
To sa obowiazkowe szczepienia.

A zalecane ale nieobowiazkowe a zarazem platne to:
- rotawirusy- pierwsza dawka w 2 miesiacu zycia, 2 dawka w wieku 2 lat, ale jeszcze nie wiem ile to kosztuje, choc lekarka juz mi wypisala recepte bo to trzeba wykupic samemu gdybysmy sie zdecydowali
- pneumokoki
- meningokoki
- wiatrówka

Dziewczyny na jakie szczepeinia się zdecydowałyście ??????

U nas robi praktycznie cały czas.Tylko czasem go złapie że dłuzej nie robi...
Teraz znowu pojadł i śpi..może się ruszy kupka...poczekamy do wieczora jak nie będzie to do lekarza pójdę albo do położnej drydnę...

Mi polozna mowila, ze u dzieci cyckowych moze byc w kazdej pieluszce a moze byc raz na 10 dni. i nie ma sie co martwic. Chyba ze dziecko ewidentnie cierpi i nie chce jesc to nalezy mu pomoc.

Kasiiula umyj mu glowke i po kapieli jak to jest zmiekczone posmaruj oliwka, zaloz czapeczke i niech tak spi cala noc. A rano wyczesz. Lepszy efekt niz po pol godz. Z tego co wiem sa tez specjalne plyny na ciemieniuche ale jak dzialaja itd to nie wiem :sorry:

my szczepienie mamy 29 grudnia i juz zdecydowalismy ze biezemy szczepionke skojarzona po 120zł trzy dawki co 6 tyg i czwarta dawka chyba w 13-14miesiacu zycia.
dodatkowo zaszczepimy na pneumokoki ale po 2 urodzinach - wtedy jest jedna dawka.

a propos ropienia po szczepionce szpitalnej u nas pojawił sie jakies 5 dni temu i podobno tak ma byc.

U nas znowu problem z kupką:sorry:od wczoraj nie zrobił nic.Trochę się pręży widzę i napina ach...
Na głodniaka mu dałam herbatk koperkowej hipp i pobił rekord wypił 80 ml!!:szok:
I tylko pierdziucha i sika ...już mógłby zrobić...i na brzuszku go kładlam mimo że tego nie lubi i masowałam, wczoraj na wieczór ciepła kąpiel brzusio polewałam wodą..i nic...nie mam pomysłu.
Podpowiedzcie mi coś...a może tak czasem mają dzidzie że kupkę tak rzadko robią raz na dobę?ale to by się tak nie prężył i nie czerwienił chyba...
herbatka koperkowa to na łatwiejsze bąki i kolki. Na przespieszenie kupki to rumianek z tego co wiem.
Moja Sonia jedzie tylko na butli i z reguły własnie robi 1 kupke na dobe, nooo czasem dwie :tak:

U nas znowu problem z kupką:sorry:od wczoraj nie zrobił nic.Trochę się pręży widzę i napina ach...
Na głodniaka mu dałam herbatk koperkowej hipp i pobił rekord wypił 80 ml!!:szok:
I tylko pierdziucha i sika ...już mógłby zrobić...i na brzuszku go kładlam mimo że tego nie lubi i masowałam, wczoraj na wieczór ciepła kąpiel brzusio polewałam wodą..i nic...nie mam pomysłu.
Podpowiedzcie mi coś...a może tak czasem mają dzidzie że kupkę tak rzadko robią raz na dobę?ale to by się tak nie prężył i nie czerwienił chyba...

Moja mala ma problemy z kupka, ale nasze wynikaja z tego, ze bierze zelazo codziennie. Jak nie dostawala to robila po 4-5 dziennie, a jak dostaje to 1-2 na dobe i czasem steka przez pol nocy, cale szczescie nie placze tylko posteka i zasypia, ale widac jak probuje, normalnie jak dorosli przy zatwardzeniu:)
Nie daje jej zadnych herbatek, bo chce ja utrzymac na samym cycu do 6 m-ca jak dam rade, z tego co czytalam i rozmawialam z tutejszymi pielegniarkami, dziecko ma prawo robic nawet jedna kupke na dobe (choc norma to 4-6), jesli kupa jest duza oczywiscie. Jesli widzisz ze strasznie sie meczy i nie moze zrobic przez 2 doby to w krytycznej sytuacji mozna wsadzic koncowke od termometru w odbyt (ale tylko w wyjatkowej sytuacji) i wywolac kupke. Poza tym w Polsce sa dostepne podobno czopki glicerynowe, ale tez slyszalam zeby ich nie naduzywac, bo nasze malenstwa musza sobie wyksztalcic zwieracze i wycwiczyc naturalnie, jak bedziesz malemu ulatwiac to sie przyzwyczai i potem bedzie dziecko mialo problemy caly czas.

a u nas ciemieniuszka wyszla dzis :( nei wiem czemu ale boje sie jej ;/ jest malo widoczna wiec pewnie poczatek ale dzis zacznynam z nia walczyc :(

Moja ma na skroniach cos podobnego, ale to nie ciemieniucha (jak stwierdzila lekarka) tylko strasznie sucha skora, luszczy sie i wyglada podobnie. Smaruje kilka razy dziennie oliwka i trzeba sczesywac jak da rade po troszke ale zajmuje czasu pozbycie sie tego, niestety...

reklama
Do góry