reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

usg głowy i brzuszka miałam zalecone na wypisie ze szpitala, a do ortopedy poszłam bo mi pediatra zaleciła, nawet skierowanie dała..

no niekoniecznie - alergia na mleko wyszła mojej eli jako sucha skóra z tworzącyi się ranami wyglądającymi na otarcia... Gaja ma na buzi kaszaczki, ale po tym co przeszłam z Elą kaszaczki nie robią na mnie żadnego wrażenia :cool2: prawdopodobnie to trądzik niemowlęcy.
Uczulenie wychodzi najwcze sniej ok 3 tygodnia

A powiedz mi te kaszaczki co ma Gaja to sa takze we wlosach? Bo moja oprocz takich wypryskow ma taka kaszke na czole i troche zaczelo sie pojawiac na glowce. Myslalam ze przegrzewam ja w nocy (bo spi z nami) i to potowki...

reklama
Ale mnie tu dlugo nie bylo..Przepraszam, ze nie przeczytam wszystkiego w tym temacie, ale nie mam niestety czasu. Juz sama nie wiem co malemu jest - najpierw mial ogromne kolki, teraz zaczal wymiotowac. Wszystkie badania ma dobre, na wadze przybiera bardzo dobrze. Podejrzewam refluks i mysle czy isc na badania dogastrologa czy to przeczekac jakos. Problem tylko, ze maly w dzien wlasciwie nie spi- najwyzej po 20-30 min najlepiej na reku. Zasypia ok 23-24 a i pozniej sie zdarza. Najgorzej jest po jedzeniu- czasem tak krzyczy, ze az potem ma chrype. Czy ktoras ma podobny problem? Bo nie daje juz czasem rady...

U nas bylo to samo. Krzyk podczas karmienia i po, chlustajace wymioty... stwierdzono refluks i na usg sami widzielismy jak sie biedulce wszystko cofa. od tego czasu dostaje leki na nadkwasote i przeciwwymiotne i odpukac niesamowita poprawa. Dodatkowo spi na posuszce, odbijam co 2 minuty w trakcie karmienia, a na kolki dostaje syropek "grip mixture" - pomaga takze na gazy. Niestety nocami zasypia z reguly po 24 a czasem dopiero miedzy 2-3 w nocy.
Ja sie z kolei martwie, bo mala przestala przybierac. W miesiac 900g i 7 cm, a teraz w 3 tygodnie tylko 400g i raptem 1 cm. Slyszalam, ze dzieci rosna skokowo, ale czy to normalne??? Lekarza mamy za tydzien, a w Wigilie nasza coreczka skonczy 2 miesiace.

U nas bylo to samo. Krzyk podczas karmienia i po, chlustajace wymioty... stwierdzono refluks i na usg sami widzielismy jak sie biedulce wszystko cofa. od tego czasu dostaje leki na nadkwasote i przeciwwymiotne i odpukac niesamowita poprawa. Dodatkowo spi na posuszce, odbijam co 2 minuty w trakcie karmienia, a na kolki dostaje syropek "grip mixture" - pomaga takze na gazy. Niestety nocami zasypia z reguly po 24 a czasem dopiero miedzy 2-3 w nocy.
Ja sie z kolei martwie, bo mala przestala przybierac. W miesiac 900g i 7 cm, a teraz w 3 tygodnie tylko 400g i raptem 1 cm. Slyszalam, ze dzieci rosna skokowo, ale czy to normalne??? Lekarza mamy za tydzien, a w Wigilie nasza coreczka skonczy 2 miesiace.
a skierowal cie lekarz na usg brzuszka? moze u mojego synka to samo ... a mowisz ze spi na poduszce ale zwyklej takiej czy tej klin? bo ja klade mojego od urodzenia na poduszce ale takiej dla niemowlaków cienkiutka ona choc zawsze ta głowa wyzej o ten centymetr chociaz ...

(...)
no niekoniecznie - alergia na mleko wyszła mojej eli jako sucha skóra z tworzącyi się ranami wyglądającymi na otarcia... Gaja ma na buzi kaszaczki, ale po tym co przeszłam z Elą kaszaczki nie robią na mnie żadnego wrażenia :cool2: prawdopodobnie to trądzik niemowlęcy.
Uczulenie wychodzi najwcze sniej ok 3 tygodnia
Moj starszy synek byl wrazliwiec(na szczescie nie alergik) i wlasnie musialam mu dawac mleko hipoalergiczne(bo go dokarmialam), bo ciagle sie luszczyl, skora byla sucha, potem byl jakby obsypany ciemieniucha...A jak dostawal mleko hipoalergiczne a ja unikalam nabialu to zaczal normalnie wygladac.

Iza, dobrze wiedziec z tym uczuleniem...U Alanka pierwsze krostki(nie liczac kaszakow od urodzenia) pojawily sie wlasnie ok 4tyg zycia:szok:
Najpiewr z jednej strony czolka i na skroni, teraz od kilku dni na drugiej stronie, a wczoraj po dokladnych ogledzinach okazuje sie, ze ma je na calej glowie:szok:, na policzkach, pod broda i tak jak pisalam-na calej glowie...Sa bardzo drobne, czerwone...Ale tylko na glowie...Co to moze byc? Na proszek do prania? Na jedzenie? Ech...
A polozna mowila mi, ze u takic malutkich dzieci alergia pokarmowa ujawnia sie kolkami a nie wyspkami...

Moj maly lezy na poduszce juz od jakiegos czasu. Lozeczko tez ma pod katem 30-40 stopni. Wymioty poki co ustapily od kiedy podaje Nutriton(odpukac). Najgorzej jest po jedzeniu maly zawsze placze jak nie wiem co.USG brzuszka juz mial robione 2 razy i wszstko wzszlo ok. Jednak inne jest badanie pod katem refluksu i mysle wlasnie jak dokladnie ono wyglada. Nie chce malego dodatkowo stresowac, ale jak patrze jak cierpi to juz sama wariuje. Trzymam go do odbicia i po i w trakcie jedzenia i to chzba nic nie pomaga.
Maly wczoraj skonczyl 2 miesiace i modle sie aby juz niedlugo minely wszystkie jego bole...

U nas tez mala placze , marudzi i trudno jej zasnac po jedzeniu. Nie zawsze tak jest ale bardzo czesto. Widze ze Wasze dzieci tez tak maja. Myslalam ze to kolki wiec podaje jej bobotic i herbate koperkowa, odbijam itd. Chyba czas odwiedzic lekarza i porozmawiac o tej sytuacji.

nigdy nie widziałam potówek...

ja tez nie :-D

a skierowal cie lekarz na usg brzuszka? moze u mojego synka to samo ... a mowisz ze spi na poduszce ale zwyklej takiej czy tej klin? bo ja klade mojego od urodzenia na poduszce ale takiej dla niemowlaków cienkiutka ona choc zawsze ta głowa wyzej o ten centymetr chociaz ...

Kasiu ta poduszka zwykla raczej nic Ci nie da. Klade mala w dzien na klin i musze powiedziec ze ulewanie troche sie zmniejszylo. Chciaz tez na klinie potrafi ulac... Najgorzej z ulewaniem jest rano po obudzeniu sie (bo cala noc spi na plasko, a ja po karmieniu nie biore jej do gory - daje jej piers i spimy dalej...moze to blad...).

Wypilam wczoraj wieczorem butelke soku jablkowego i mala nie dosc ze wysypana to jeszcze do tego z pupy prawie sama woda... bo kupka trudno to nazwac. Z godz na godz coraz lepiej...a mala cierpi bo brzuszek boli. Nie wiem co mnie podkusilo, bo polozna mowila, ze nie mozna, a jedynie jablka surowe, a do tego moj brat tez tak mial jak mama sok wypila wiec moglam pomyslec:wściekła/y:

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Kasiu ta poduszka zwykla raczej nic Ci nie da. Klade mala w dzien na klin i musze powiedziec ze ulewanie troche sie zmniejszylo. Chciaz tez na klinie potrafi ulac... Najgorzej z ulewaniem jest rano po obudzeniu sie (bo cala noc spi na plasko, a ja po karmieniu nie biore jej do gory - daje jej piers i spimy dalej...moze to blad...).
:wściekła/y:
to ja chyba zakupie ta klin a moze na noc tez kladz spac na kinie? a co do karmienia w nocy tez czesto daje cycke do buzki i spimy i nie odbijamy :zawstydzona/y: i z rana fantannaaaaaaaaa

reklama
to ja chyba zakupie ta klin a moze na noc tez kladz spac na kinie? a co do karmienia w nocy tez czesto daje cycke do buzki i spimy i nie odbijamy :zawstydzona/y: i z rana fantannaaaaaaaaa

Mi sie klin bardzo w dzien przydaje takze polecam. Nauczylam sie klasc na niej mala (bo na poczatku sie zsuwala) i teraz jest ok.
W nocy nie klade bo klin jest dlugi na 60 cm i sie nie zmiescimy w 3 w lozku...a poza tym nie moglabym jej swobodnie karmic.

Do góry