reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

w srode mamy szczepienie pierwsze ... mam pytanko co do szczepionych juz dzieci na zwykla szczepionke ... jak dzieci po nich sie zachowywały? słyszałam ze czesto wystepuje gorączka itp

Ja po wyjsciu z gabinetu dałam małemu cyca na uspokojenie:-Dzasnął w mig.
W domku też sobie spał, zadnej gorączki ani innych dziwnych zachowań.Może był bardziej spokojniejszy albo spacerek poranny go tak uspokoił.

reklama
dziewczyny, mój Buś ma przepuklinę pępkową wielkości zakrętki od coli (lub innego napoju:-p). Dziś założyliśmy mu plaster porofix przeciw przepuklinie. Czy któraś z Was używała? Coś Wam wiadomo w temacie? Poleciła nam tak zrobić pediatrka.

Olica, a gdzie robiłaś usg bioderek ? na NFZ czy odpłatnie i jak dlugo trzeba czekac? Tez mamy zrobić, ale jeszcze nigdzie małej nie zapisałam.

Na NFZ we Wrocławiu podobno mozna tylko w 2 miejscach zrobić:
- Promyk Słońca ul Swobodna
- Proximum ul. Żelazna

Ja robiłam prywatnie:
- Gabinet : dr Szybiński lub Michajłow ul. Gajowicka
My bylismy u Szybińskiego (80 zł)
Czekalam tydzien.

Prawdopodobnie(oby nie) ma zatkane kanaliki łzowe i trzeba przetkać je sondą...

Bylam dzis u lekarza z tym oczkiem miedzy innymi. Dostalam krople Sulfacetamidum Polpharma. Ale powiem Wam ze dzis prawie nie ma ropki, chyba jednak rumianek pomogl. No i tez mowila ze jak bedzie to czesciej tzn ze ma zatkane kanaliki i trzeba bedzie zrobic ten zabieg w szpitalu ( czesto nie konczy sie na jednym i co jakis czas powtarza), ale nie robi sie tego tak malym dzieciom. Mam masowac czystym palcem kaciki kolo nosa.

Dziunka tutaj w Norwegii mowili mi ze jezeli dziecku ropieja oczka najlepiej wpuscic kilka kropel mleka matki do oczka. Tak samo jak ma katarek to do noska trzeba wpuszczac mleczko. Moja Madelenka miala katarek i jej po tym mleku naprawde pomoglo, a sam niedowierzalam ze to dziala. Mozesz sprobowac, na pewno nie zaszkodzi. zycze duzo zdrowka dla twojego malenstwa!

Mleko? Kurcze do nosa to bym wkropila, do oka raczej sie boje:baffled:

Wspaniałe wiesci. Brawo! :-)
Czy u was to usg bioderek robia standardowo czy jak jest podejrzenie ze cos nie tak?
my na 15 mamy wizyte.

U nas robia standardowo i jak sie okazuje nie tylko bioderka ale i brzuszek.

w srode mamy szczepienie pierwsze ... mam pytanko co do szczepionych juz dzieci na zwykla szczepionke ... jak dzieci po nich sie zachowywały? słyszałam ze czesto wystepuje gorączka itp

Moja Julia zniosla zawsze szczepienia dzielnie, ale na wszelki wypadek wkladalam bezposrednio przed ukluciem czopek - paracetamol. Pewnie to on pomagal :tak: I nie daje sie go tylko ze wzgledu na goraczke, ale i na rozdraznienie czy bol. Mozna tez zakupic taka masc, ktora smaruje sie miejsce wklucia.

dziewczyny, mój Buś ma przepuklinę pępkową wielkości zakrętki od coli (lub innego napoju:-p). Dziś założyliśmy mu plaster porofix przeciw przepuklinie. Czy któraś z Was używała? Coś Wam wiadomo w temacie? Poleciła nam tak zrobić pediatrka.
u nas małemu pępek raz wychodził a raz się chował i w 3 tyg nam pediatra powiedział żebyśmy przykleili plaster i że 1 starczy z tym że u nas przychodzi położna to przyklejać-ona powiedziała że min 2 trzeba będzie i jak po tyg go odkleiliśmy to ten pępek wcale fajny nie był a że nie mogliśmy się do położnej dodzwonić to sami przykleiliśmy, i teraz jest ok tak mi się wydaje ale jutro idziemy na szczepienie to się okaże:-):-):-):-) w każdym razie do przyklejenia muszą być 2 osoby i musicie uważać żeby się wam brzegi nie skleiły jak będziecie przeciągać:tak:
Dziunka tutaj w Norwegii mowili mi ze jezeli dziecku ropieja oczka najlepiej wpuscic kilka kropel mleka matki do oczka. Tak samo jak ma katarek to do noska trzeba wpuszczac mleczko. Moja Madelenka miala katarek i jej po tym mleku naprawde pomoglo, a sam niedowierzalam ze to dziala. Mozesz sprobowac, na pewno nie zaszkodzi. zycze duzo zdrowka dla twojego malenstwa!
jakoś sobie tego nie wyobrażam, no ale jak pomaga...
Bylam dzis u lekarza z tym oczkiem miedzy innymi. Dostalam krople Sulfacetamidum Polpharma. Ale powiem Wam ze dzis prawie nie ma ropki, chyba jednak rumianek pomogl. No i tez mowila ze jak bedzie to czesciej tzn ze ma zatkane kanaliki i trzeba bedzie zrobic ten zabieg w szpitalu ( czesto nie konczy sie na jednym i co jakis czas powtarza), ale nie robi sie tego tak malym dzieciom. Mam masowac czystym palcem kaciki kolo nosa.

Mleko? Kurcze do nosa to bym wkropila, do oka raczej sie boje:baffled:
wykup sobie te krople w razie czego bo one są bardzo dobre

Ostatnio edytowane przez moderatora:
No to jesteśmy po wizycie u lekarza. Ojjj duzo do omówienia było no ale w skrócie:
Bioderka już lepiej - to, które klikało juz nie klika :blink:
Okazuje sie ze Sonia jednak nie dostała szczepionki na gruźlicę w szpitalu (tak jak mówiła mi znajoma) więc muszę umówić się z health visitor na szczepienie Soni (za 2tyg) na zaległą na gruźlicę oraz 6w1 tj błonnica, tezec, krztusiec, Heinego Medina, wzw typu B, hepatitisB + szczepienie przeciw pnemokokom.
Waga po 6tyg to 5,7kg :blink: (ur.3,9kg)
No a ja dostałam czopki na hemoroidy, a nastepnym razem badanie piersi no i zamierzam jeszcze załatwic sobie cytologie [FONT=&quot]

[/FONT]

reklama
wykup sobie te krople w razie czego bo one są bardzo dobre

Kupilam, a jak sie je wkrapla? Tak jak na ulotce pisze? Bo nie moge rozczytac zalecen lekarki:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:

No i zapomnialam jeszcze Wam napisac o naszej pupie :-( Mimo ze smarowalam sudocremu od kilka dni pupa jest odparzona, ma nawet dwie male nadzerki :zawstydzona/y: Obstawiam, ze to od tego ze nie mylam pupy woda, tylko jak byla porzadna kupa, a tak uzywalam tylko chusteczek (przy Julce tez tak robilam i miala sliczna pupke, ale widac kazde dziecko inne).
Dostalam masc na zamowienie, jeszcze nie wiem jaka nazwa, jutro do odbioru. Myc mam pupe pod kranem, a nie myjka a co gorsza chusteczkami. No i wietrzyc.

Mala ma jeszcze drobna wysypke, mam zmienic proszek na Jelp.

Do góry