reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

reklama
To późno idziecie. U nas się pierwsze robi jak dziecko ma 5 tygodni, potem w 3 miesiącu i jak dziecko zaczyna chodzić. Oczywiście jeśli nie ma wskazań do częstszych kontroli.
Przyznam, że się trochę martwię, bo niby wszystkie 4 nóżki dostały grupę Ia (czyli najlepszą), to zauważyłam, że Lenka ma nierówne fałdki na pupie i udach. To może (choć nie musi) być objawem dysplazji. Nie zwróciłam na to wcześniej uwagi i nie wiem, czy miała już tak przy pierwszym badaniu...

Widzisz, a u mnie tylko usg bioderek w 4 tyg i jak jest ok to wiecej wizyt nie ma.

tyle że ja za dużo to nie jem jogurtów:sorry2: i wogóle jakoś mało nabiału

Ale moja jak na razie skazy bialkowej nie ma, tylko tak reaguje na nabial. Moze za duzo go jadlam? Bo w koncu jak teraz pije pol szkl mleka dziennie to tez jej cos powinno po tym byc :sorry2: A wystarczy jeden jogurt i juz reakcja organizmu malej :/

Widzisz, a u mnie tylko usg bioderek w 4 tyg i jak jest ok to wiecej wizyt nie ma.
Powinni kontrolować po jakimś czasie. Nawet prawidłowe stawy potrafią się "zatrzymać". Można też przecież niechcący zwichnąć staw.
Ja w dzieciństwie miałam poduszkę Frejki. Nie miałam dysplazji, ale niedojrzałość stawową i ryzyko zwichnięcia - wyszło to właśnie w 3 miesiącu, podczas drugiego badania. Pierwsze było ok.
Ja tam wolę mieć pewność, że jest ok, bo widziałam jak to wygląda - miałam sąsiada z nieleczoną dysplazją. Miał kilka ciężkich operacji i tylko dzięki nim normalnie chodził :-(

dziewczyny czy za szczepienia placi sie od razu za wszystkie dawki za pierwszym razem czy za kazdym razem?

za kazdym razem. Placisz tylko za to na co akurat w ten dzien szczepisz :tak: Inaczej malo kto by sie wyplacil :szok:
A poza tym jeśli wystąpi reakcja alergiczna lub jakieś powikłania, to szczepi się inną szczepionką lub w ogóle rezygnuje z dalszych szczepień. No i jeszcze to, że ceny szczepionek z czasem się zmieniają - przeważnie rosną :yes:

Ale moja jak na razie skazy bialkowej nie ma, tylko tak reaguje na nabial. Moze za duzo go jadlam? Bo w koncu jak teraz pije pol szkl mleka dziennie to tez jej cos powinno po tym byc :sorry2: A wystarczy jeden jogurt i juz reakcja organizmu malej :/
ja nie mówię że Twoja ma...
tylko że ja nie jem za dużo nabiałau:-p

ale cały czas się zastanawiam dlaczego jej t skóra schodzi z uszek:-(
już jest nieco lepiej jak smaruje wazeliną (bo nie wiem czym można) ale ma takie chropowate te poduszeczki:-(

Powinni kontrolować po jakimś czasie. Nawet prawidłowe stawy potrafią się "zatrzymać". Można też przecież niechcący zwichnąć staw.
Ja w dzieciństwie miałam poduszkę Frejki. Nie miałam dysplazji, ale niedojrzałość stawową i ryzyko zwichnięcia - wyszło to właśnie w 3 miesiącu, podczas drugiego badania. Pierwsze było ok.
Ja tam wolę mieć pewność, że jest ok, bo widziałam jak to wygląda - miałam sąsiada z nieleczoną dysplazją. Miał kilka ciężkich operacji i tylko dzięki nim normalnie chodził :-(
bura a ty dostałaś skierowanie??
ja w szpitalu nic nie dostałam, a lekarka powiedziała że małej mogę zrobić usg ale tylko wykonują prywatnie i najlepiej żeby to zrobić w 8 tyg.

jak sie ciesze... maly mial od szpitala zalecone szerokie pieluszkowanie, bo wlasnie bylo podejzenie dysplazji...
ostatnio bylismy na usg i juz wszystko ok :-) i teraz mi jakos tak dziwnie...musze sie go od nowa nauczyc chwytac, bo do tej pory dupka jakas tak wieksza i poreczniejsza byla w tych pieluchach, a teraz chudy i dlugi hehehe;-)

reklama
Do góry