reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ZOSTAŁAM MAMĄ ♥ - o zdrowiu, opiece i pielęgnacji dzieci

Agucha my tez dzis noc do tyłu... wczoraj byliśmy nad jeziorkiem i w ogóle w dzień było miło, mala duzo spała a w nocy choć najedzona, przebrana, brzuch nie bolał, przytulona i wszystko to zasnąć nie mogła i była tak wściekła zee zmęczenia... może przez te upały tez? tylko cycek pomgał a i sutki odpadały ;/ masakra... w końcu padła.. ale jak nie je i nie śpi to ryczy... przeczekać trzeba chyba... cały czas sobie powtarzam przeczekać aż będzie bardziej kontaktowa!!!!!! i jak widziałam wczoraj starsze berbecie nad jeziorkiem - warto czekać :-D:-D

reklama
u nas słaba sobota, ale zwalam to na upał

powoli odstawiam dokarmianie, mam coraz więcej mleka i pogodnie znoszę wiszenie na cycu. Spokojniej nam za drugim razem, wiem, że tak ma być, żeby potem było łatwiej

Dziś w nocy pospaliśmy nawet, a i w dzień jest lepiej. Za gorąco tylko, 35 stopni, a chcieliśmy iść na 1szy spacer

co do wyjazdu, to mam zamiar wyjechać z 5/6 tyg. 250 km od domu, mam nadzieję, że się uda: na 4 dni chociaż

Dziewczyny, wiem, ze gdzies juz byla o tym mowa, ale jesli moge jeszcze raz Was prosic o liste niezbednych lekow dla maluchow. Piszcie co powinna zawierac domowa apteczka. Ktore z lekarstw warto miec w domu na wszelki wypadek. Poki co do glowy przychodzi mi tylko espumisan w kropelkach i spirytus do pepka, a to przeciez nic. Dzieki za wszelkie rady mlodych mam :-)

Przy takich gorączkach jak dziś jak ubieracie swoje maleństwa? I czy np w nocy okno może być uchylone normalnie przy dziecku czy nie bardzo?

Justyna ja myślę, że jeśli nie ma przeciągu to zamknięcie okna byłoby czystą masakrą. Dziecko też człowiek i oddychać też musi. Myślę, że my będziemy normalnie otwierać okna tylko nie to bezpośrednio przy łóżeczku a na drugiej ścianie.
Co do ubierania to myślę, że chyba tylko body albo rampers, ale jeszcze nie wiem.

Nestka ja myślę, że woda do nosa i sól fizjologiczna do oczek. Wszystkie inne leki do 3 miesiąca podaje się po konsultacji z lekarzem (nawet paracetamol) przynajmniej tak mi w aptece powiedziano i tak miałąm napisane na ulotce.

do pępka już nie stosuje się spirytusu, przemywa się wodą z mydłem i osusza jałowym gazikiem, zmiany nastąpiły w 2010 :)

ew. pryska ocetniseptem

sól do mycia buzi i oczek, espumisan po 3 tyg

Różo u nas też wodą z mydłem każą i octeniseptem. Ja robię tylko octeniseptem i do tego tymi gaziki ze spirytem i zobaczymy. Trochę widać tam pod spodem , że się zbiera ropka, jutro położna oceni. W ogóle ta położna to skarb dla nas. jest bardzo pomocno, przed chwilą też mogłam do niej zadzownić i nie mogę się doczekać jak jutro zajrzy. Tak bezpieczniej się czuje.

dziś wieczorem pępek odpadł

jesteś pewna, że to ropa? Taka ciemnoczerwona wydzielina była u nas, to nie jest ropa. Ale cieszę się, że już odpadł, nie lubię pępków :)

reklama
Różo to szybciutko:) No taka wydzielinka właśnie:) Bo on lekko odchodzi. Ale to położna jutro zobaczy. Mówiła, ze nawet do 2 tygodni czy miesiąca to może być ten pępek.

Do góry