reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Zwolnienia L4, sprawy urzędowe..itp.

reklama
mła ja również do ciebie o pomoc !!!!!
ostatnio jak był lekarz u Ozika to zapytał czy zwolnienie napisać a ja że na macierzyńskim jestem, a ona że to nieprzeszkadza nie wziełam a koleżanka mówi że prawdopodobnie jest tak że wysyłając do firmy zwolnienie na dziecko przedłuża to urlop macieżyński???? czy to prawda jak to z tym jest bo coś sie podobno zmieniło????

być może już pisał ktoś o tym ale ja niestety nie czytałam więc wdzięczna bym była za odpowiedz:tak:

gosia znalazłam kiedyś coś takiego:

Urlop macierzyński udzielony na podstawie art. 180 par. 1 K.p. nie może zostać wydłużony o czas w jakim pracownik chorował i otrzymał zwolnienie lekarskie. Ustawodawca nie przewidział bowiem takiej możliwości. Zwolnienie lekarskie nie ma w tym przypadku jakiegokolwiek wpływu na Pani wymiar urlopu macierzyńskiego udzielonego przez pracodawcę. W sytuacji podanej w pytaniu Pani urlop macierzyński zakończy się w dniu 31 lipca br. Dla informacji dodam, że na podstawie art. 182[1] K.p. może Pani złożyć do pracodawcy wniosek o udzielenie dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze do 2 tygodni. Niniejszy wniosek należy złożyć w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z tego urlopu. Dodatkowy urlop macierzyński udzielany jest bezpośrednio po zakończeniu podstawowego urlopu macierzyńskiego (art. 182[1] par. 2 K.p.).

Podstawa prawna :
- art. 180 par. 1 k.p.;
- art. 182[1] K.p.

Stan prawny na 6 lipca 2010 r.

bo będąc w szpitalu najpierw sama a później z młodym zastanwiałam się czy jest taka opcja,ale niestety nie.. bo pewnie większość by z tego korzystała...

Gosia, Inka ma rację. Chorobowe nie przedłuża Twojego macierzyńskiego, skończy się ono w tym samym terminie, w którym miało się skończyć. Jednak nie wykorzystanie części urlopu macierzyńskiego skutkuje tym, że może go wykorzystać Twój M. (w takiej ilości, w jakiej przebywałabyś na chorobowym).

Mam prośbę do dziewczyn, które przebywały przez większość ciąży na L4 (jeśli są takie) - jak wam wyszło rozliczenie PIT? Ja byłam na zwolnieniu od 13tc i wyszło mi dość sporo niedopłaty przy rozliczeniu. Czy to ze względu na to, że od połowy kwietnia byłam na zasiłku chorobowym?

I czy przysługuje nam ulga na dziecko za grudzień?

FREYIA co do PITu to nie wiem ja się z mężem rozliczam i mamy zwrot.
A jeśli chodzi o ulgę na dziecko to musi być pełny miesiąc, także jak np. mój Kacper się urodził 5 grudnia to nie było szans bym go odliczyła. Jeśli by się urodził ostatniego listopada to byśmy mieli miesiąc do rozliczenia a tak to nic z tego nie wyszło.

reklama
Do góry