reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Zwolnienie

Hej, mam pytanie. Czy miałyście jakąś kontrolę w ciąży? Jak wygląda sprawa z Zusem i chęcią dalszego studiowania?

Ostatnia edycja:
reklama
Hej, mam pytanie. Czy miałyście jakąś kontrolę w ciąży? Że względu na jedno poronienie i pracę w żłobku (często chorowałam) lekarz wypisał mi L4 chodzące. Obecnie kończę studia licencjackie (ostatni rok). Z tego co czytam ZUS różnie podchodzi do studiów podczas L4. Czy w razie jakiejś kontroli i nie zastania mnie w domu mogą jakoś sprawdzić czy studiuje? Wiadomo, że przecież mogę być na spacerze i też mnie nie zostaną... Proszę bez złośliwości - może któraś z Was ma jakąś wiedzę na ten temat, a chcę to załatwić tak by było dobrze...
Co to znaczy, że ZUS podchodzi różnie do studiów w trakcir L4? Skoro masz L4 to znaczy, że jesteś chora czyli fizycznie nie powinnaś pojawiać się na zajęciach. Oczywiście, że mogą to sprawdzić, przecież podpisujesz się na liście obecności.
L4 chodzące też nie jest od jakichś wielkich spacerów.

Co to znaczy, że ZUS podchodzi różnie do studiów w trakcir L4? Skoro masz L4 to znaczy, że jesteś chora czyli fizycznie nie powinnaś pojawiać się na zajęciach. Oczywiście, że mogą to sprawdzić, przecież podpisujesz się na liście obecności.
L4 chodzące też nie jest od jakichś wielkich spacerów.
Bardziej mi o to chodzi czy na spokojnie mogę sobie dokończyć semestr (2 tygodnie) i iść na dziekanke.... Stąd pytanie czy ZUS może sprawdzić czy studiuje (pracodawca odprowadzał mi składki, umowa o pracę), czy mają jakiś zapis w swoim systemie , że studiuje tu i tu ...czy bardziej ktoś życzliwy musiałby zgłosić.

Bardziej mi o to chodzi czy na spokojnie mogę sobie dokończyć semestr (2 tygodnie) i iść na dziekanke.... Stąd pytanie czy ZUS może sprawdzić czy studiuje (pracodawca odprowadzał mi składki, umowa o pracę), czy mają jakiś zapis w swoim systemie , że studiuje tu i tu ...czy bardziej ktoś życzliwy musiałby zgłosić.
Może Cię ktoś zgłosić.

Zus jak najbardziej może odmówić w takiej sytuacji prawa do zasiłku i wtedy zostaje Ci tylko dochodzenie swoich praw w Sądzie. Ale musiałabyś mieć twarde dowody na to iż studia nie wpływają negatywnie na Twój stan zdrowia.

reklama
D
Zus jak najbardziej może odmówić w takiej sytuacji prawa do zasiłku i wtedy zostaje Ci tylko dochodzenie swoich praw w Sądzie. Ale musiałabyś mieć twarde dowody na to iż studia nie wpływają negatywnie na Twój stan zdrowia.
Dziękuję za informację, a w poniedziałek załatwię sprawy z uczelnią (dziekanke). Na zwolnieniu jestem dopiero od tygodnia więc i tak szybko to ogarnę....

Ostatnia edycja:
Do góry