reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Minni a jak Ty się czujesz? kurde tak się zestresowałam ta toxoplazmozą! to mówisz, że nie ma sensu robić toxo igm? wizytę mam za 3 dni także zobaczę co lekarz powie!
Madzia a masz się z czego cieszyć pewnie!!! gratuluję mamusiu :-)

mam nadzieje, że do końca roku grupka cieszących się powiększy!!!
Lilusia Zuzia Niepokorna Jogo Elenni &&& z całych sił!!!

Martaczi: wydaje mi sie ze nie ma sensu robic igm, ale to lekarz zdecyduje na wizycie. Ja na Twoim miejscu bym się nie martwiła, zgodnie z tym co piszą w necie wynik jest ok :)
Ja czuje się bardzo dobrze, tylko jakieś przeziębienie sie do mnie przyczepiło i nie umiem pozbyć się kataru domowymi sposobami :/ pytałam Cię jakis czas temu o dawkę jodu jaką Ci przepisano. Ja też mam zalecone by go brać, ale biorę tylko 1 tabletkę dziennie , a w ulotce wpisane jest że kobiety ciężarne powinny zażywać 2. Dlatego pytam jak to z Tobą jest :)

Madzia i Piotr - gratuluje,dostałaś dziś najlepszy prezent w postaci dużej betki :)

dagnes78 oby Gameta była dla nas szczęśliwa :tak: Mi też lekarz kazał zrobić betę 30.12 czyli 11 dpt bo standardowy dzień kontroli czyli 10dpt wypada w niedzielę. Ale ja coś czuje że nie dotrwam do tego dnia i zrobię 8/9dpt ;-) ...

madzia i piotr
gratuluję :-)

martaczi
a mi się wydaje że powinnaś powtórzyć dokładnie to samo badanie które zrobiłaś czyli IGG żeby zobaczyć czy zmieni się poziom; takie coś (wklejam poniżej) znalazłam jak sprawdzałam swój wynik, Ciebie jeżeli dobrze rozumiem dotyczy punkt numer 2. Chyba że można dodatkowo wykonać IGM i ten wskaźnik szybciej odpowie na Twoje wątpliwości - musiałabyś podpytać lekarza; u mnie nie było przeciwciał więc nic nie powtarzałam ...

[SIZE=-1]Gdy wykonujemy badanie krwi na obecność swoistych przeciwciał przeciw Toxoplasma gondii możliwe są następujące sytuacje:

1/obecne są przeciwciała w klasie IgM - oznacza to że osoba aktualnie choruje i należy włączyć stosowne leczenie

2/obecne są przeciwciała w klasie IgG- oznacza to ,że osoba ta zetknęła się z zarazkiem już wcześniej i jest to

a )późna faza toczącego się zakażenia lub

b )przeciwciała pochodzą z zakażenia dawno przebytego.

Niezwykle ważne jest odróżnienie tych dwóch sytuacji. W tym celu należy ponownie oznaczyć poziom przeciwciał po 3 tygodniach. Jeżeli wzrośnie to mamy do czynienia z fazą przewlekłą zakażenia ( należy stosować leczenie ). Jeżeli spadnie lub nie zmieni się to zakażenie zostało już przebyte i osoba taka nie zachoruje ponownie.
[/SIZE]

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry