reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kto po in vitro?

reklama
ja mam na kazdej rozpisce z kliniki ,ze E2 mam brac do 12 tyg,jak mina wszystkie zagrozenia.
Najpierw pomaga budowac endo ,potem pomaga w zagniezdzeniu i utrzymaniu sie ciazy.Na wszystkich ulotkach jest zabroniony w ciazy,pomimo wszystko lekarze go przepisuja i kaza odstawiac razem z progesteronem jak organizm przejmie pelna"opieke" nad ciaza. .Niektorzy lekarze odstawiaj go w momencie ,zarejestrowania serduszka.
u mnie po pierwszym crio i wysokiej becie kazali od razu odstawic estrofem i niestety wszystko szybko się skonczyło. wg innych lekarzy za wczesnie i zbyt gwałtownie ten lek u mnie odstawiono. za drugim razem w klinice kazali zrobic tak samo, ale się nie posłuchałam i są efekty ;)

Z prg chodzi o okno transferowe. Dokładnie dzień wprowadzenia to dzień 0. Odlicza się dni = dniu mrożenia. Jeśli o sztuczny cykl chodzi. Przyjmuje się estriadol. Albo estrofem albo progynova (my się polubilismy, prawie). Transfer zależy od endometrium. Tu wszystko jest sterowane lekami. I zarówno może być w 14 dc jak i 24 (mialam). Dc nie mają znaczenia. Liczy się odpowiednia grubość endo i brak pecherzy. Potem dochodzi prg i transfer. Przy naturalnym cyklu cryo jest po pęknięcia pęcherzyka. Z jednej strony lepsze, bo bez chemii. Z drugiej jednak jesteśmy zdani na naturę. Pęcherz może Nue pękać i po ptakach.
Ja przy cryo miałam jeszcze plastry, bo endo mi strajk ogłosiło.
Dodatkowo encorton i acard. W 1 cryo wchodził razem z prg. W 2 cryo od 1 dc jak i estridol.
Mi przy "ciazy" lekarz kazał dalej brać progynove. Nic nie odstawiac. Jest potrzebny macicy i kropkowi.

Czyli wychodzi na to ze jak by sie okazalo ze sa mrozaki to moge juz przy 1 miesiaczce zaczac czy jednak robi sie przerwe po nieudanej probie??

możesz od razu zacząć. warunkiem będzie usg w poczatkowych dniach cyklu i przygotowanie do crio (u mnie estrofem od 2dc). wszytsko zalezy od lekarza, ale u mnie mowili, że jesli beta bedzie 0, to czekac na @, usg i jedziemy ;)

pierwszy podglad miałam chyba miedzy 13dc i wtedy okreslono mi dzien transferu. na sztucznym cyklu łątwiej to wszytsko ustawic i mniej niespodzianek

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry